2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek

Érdekes módon hat az étcsokoládé fogyasztása az agyra

2023-01-24 459

A csokoládéfogyasztástól a táplálkozástudományi szakemberek általában óva intenek, mivel magas lehet a kalória-, zsír- és cukortartalma. A kakaóról – a csokoládé elsődleges összetevőjéről – azonban, amely a kakaó növény magjából származik, számos olyan tulajdonságot találtak, amelyek mind a test, mind az elme számára előnyösek lehetnek.

A tiszta kakaó rendkívül tápláló, és erőteljes forrása az antioxidánsoknak, vagyis olyan anyagoknak, amelyek megakadályozhatják vagy lelassíthatják a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. A szabad gyökök olyan instabil és erősen reaktív molekulák, amelyeket a szervezet a környezeti stresszre adott válaszként termel, és amelyek az öregedéssel és a betegségekkel hozhatók összefüggésbe. Emellett a kakaóról megállapították, hogy segít szabályozni a vérnyomást és megelőzi a kognitív hanyatlást.

E potenciálisan előnyös tulajdonságok ellenére a csokoládészeletek ritkán tartalmaznak csak kakaót, hanem cukrot, olajokat, vajat és más, a szervezet számára egészségtelen összetevőket is. A legegészségesebb csokoládétípus tehát valószínűleg a magas kakaótartalmú étcsokoládé.

Elham Kalantarzedeh, Maryam Radahmadi és Parham Reisi, az iráni Isfahan University of Medical Science három kutatója nemrégiben patkányokon végzett tanulmányt, amelyben azt vizsgálták, hogy a különböző étcsokoládéfogyasztási minták milyen hatással vannak az agy egy bizonyos régiójának, a hippokampusz CA1 területének szinapszisaira.

A Nutritional Neuroscience című szaklapban közzétett eredményeik arra utalnak, hogy az étcsokoládé fogyasztása jótékony hatással lehet a krónikus izolációs stresszben szenvedő egyének agyára, számol be róla a Medical Xpress.

„Bár a stressz agyi diszfunkciót okoz, az étcsokoládé fogyasztása pozitív hatással van az agyi funkciókra. A jelenlegi tanulmány a különböző étcsokoládé-étkezési minták hatását vizsgálta a szinaptikus potenciára és a plaszticitásra a hippokampusz CA1 területén, valamint a táplálékfelvételre és a testsúlyra krónikus izolációs stressz alatt álló patkányoknál”

– írták a kutatók tanulmányukban.

col1" data-id="3" data-reload-ads="true" data-is-image="False" data-href="https://in.hu/elet/gasztro/etcsokolade-agy-hatas/particle-3" data-basename="particle-3" data-post-id="2657677256" data-published-at="1657878901" data-use-pagination="False">

Kalantarzedeh és munkatársai lényegében azt akarták meghatározni, hogy az étcsokoládé különböző mértékű fogyasztása befolyásolja-e a szinapszisok (vagyis az apró rések, amelyeken keresztül különböző neuronok kommunikálnak egymással) hatékonyságát és plaszticitását (azaz idővel való alkalmazkodóképességét) a hippokampusz CA1 területén.

Ehhez 35 patkányt vettek, és öt 7 fős csoportra osztották őket, amelyek mindegyikét étcsokoládéval etették, miközben krónikus izolációs stressznek voltak kitéve, és minden csoport más-más étrendet követett. Az általuk vizsgált három étcsokoládé-étkezési mintát stressz-kényszeresnek, stressz-választásosnak és stressz-korlátozottnak nevezték el.

„A kötelező étrenden lévő stresszes patkányok csak étcsokoládét kaptak, az opcionális étrenden lévők pedig korlátlanul kaptak tápot és/vagy étcsokoládét. A korlátozott étrenden lévő stresszes patkányok is szintén szabadon kaptak fejenkénti takarmányt és csak napi 4 g étcsokoládét. Ezt követően az input-output (I/O) görbék alapján és a hosszú távú potenciálás (LTP) után értékeltük a mező gerjesztő posztszinaptikus potenciálok (fEPSP) meredekségét és amplitúdóját”

– írták a kutatók tanulmányukban.

A tudósok kísérletük elején és végén a patkányok táplálékfelvételét és testtömegét is megmérték, amelyeken tesztelték őket. Érdekes módon azt találták, hogy az összes étcsokoládé étkezési minta csökkentette a patkányok táplálékfelvételét és testsúlyát is. A legerősebb hatást azonban a kötelező és a korlátozott táplálkozási szokások okozták.

Összességében a kutatócsoport által végzett kísérletek arra utalnak, hogy az étcsokoládé rendszeres fogyasztása visszafordíthatja a krónikus izolációs stressznek a hippokampusz CA1 területének szinaptikus hatékonyságára és plaszticitására gyakorolt káros hatásait. Ez pedig jótékony hatással lenne mind a memóriára, mind a tanulásra.

Mivel azonban tanulmányukat patkányokon végezték, ahhoz, hogy emberekre is alkalmazható legyen, eredményeiket emberi mintán kellene validálni. Ha eredményeiket a jövőbeni, embereken végzett vizsgálatok megerősítenék, munkájuk bizonyítékot szolgáltatna a kakaó agyra és a kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatásaira.

I Forrás: in.hu

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Magyarország Cukormentes Tortája versenykiírás – 2024

Magyarország Cukormentes Tortája versenykiírás – 2024

More details
Magyarország Tortája 2024. – A DÖNTŐS TORTÁK

Magyarország Tortája 2024. – A DÖNTŐS TORTÁK

More details
Berobbant a fagyiszezon

Berobbant a fagyiszezon

More details
Hogyan hódította meg a Nutella a világot?

Hogyan hódította meg a Nutella a világot?

More details
Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

More details
Krízisben a kakaótermesztés, megállíthatatlanul nő a csokoládé ára

Krízisben a kakaótermesztés, megállíthatatlanul nő a csokoládé ára

More details
Kvíz: Mennyire emlékszel a retró édességekre?

Kvíz: Mennyire emlékszel a retró édességekre?

More details
Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details