2019. október 14., hétfő - Helén

Csokoládé fajták

Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, de ideálisabb ha 55-75% közötti. A keserűcsokoládék kakaótartalma még magasabb, 85-90%. Minél magasabb a kakaótartalom, annál minőségibb termékről beszélhetünk.
A tejcsokoládé kakaótartalma legalább 25%, tejport minimum 14%-ban tartalmaz, ezen kívül kakaóvajat és cukrot is. A tejcsokoládé születése Henri Nestlének köszönhető, aki rájött, hogyan lehet a tejet sűríteni, így megvalósulhatott a régóta kísérletezett tejcsokoládé.
A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóport, csak kakaóvajat, cukrot és tejport. A kakaóvaj-tartalma 20-45% közötti, a tejpor 14%-os.
A gianduja csokoládét egy torinói cukrász, Michele Prochet dolgozta ki, amikor a kakaó egy részét mogyoróliszttel helyettesítette. A kakaó-cukor-mogyoróliszt keverék részben a nugát ősének is tekinthető, azzal a különbséggel, hogy az kakaóvaj-cukor-mogyoróliszt keveréke, tehát valójában…
A bevonó csokoládé magasabb kakaóvaj-tartalmú csokoládé, ami a kenhetőséget segíti, de a zsírtartalma ezáltal magasabb. Keserű, tej- és fehér változata is létezik a bevonóknak.
A kakaópor története a 19. században kezdődött, Conrad van Houten nevéhez fűződik, ő találta fel azt a prést, amellyel sikerült kakaóvajat nyerni. A végtermék üledékét porrá alakítva kapták meg a kakaóport. A kakaóporhoz hasonló csokoládépor…

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Október 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Csokoládé Fesztivál Lajosmizse, 2019. október 19 - 20. (időpontváltozás)

Csokoládé Fesztivál Lajosmizse, 2019. október 19 - 20. (időpontváltozás)

More details
Csokoládé fesztivál Nagykanizsa, 2019. október 26 - 27.

Csokoládé fesztivál Nagykanizsa, 2019. október 26 - 27.

More details
3 különleges forró csokoládé a hideg napokra

3 különleges forró csokoládé a hideg napokra

More details
Sambirano Gold Ruby csokoládé levendulával és aszalt vörösáfonyával

Sambirano Gold Ruby csokoládé levendulával és aszalt vörösáfonyával

More details
Gingalló csokoládé: csokoládékóstoló program borral kísérve

Gingalló csokoládé: csokoládékóstoló program borral kísérve

More details
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda - Csokoládékóstoló

Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda - Csokoládékóstoló

More details
Csokit gyűjtenek és csokit osztanak a bohócdoktorok

Csokit gyűjtenek és csokit osztanak a bohócdoktorok

More details
A vanília már többe kerül, mint az ezüst

A vanília már többe kerül, mint az ezüst

More details