2019. február 22., péntek - Gerzson

Csokoládé és életmód

csokigyogyszerA csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé - Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában -, ahol a kakaóbab megterem. Használták a fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomban, hasmenésben, székrekedésben, sőt afrodiziákumként is számon tartották. Montezuma azték uralkodó szerint a csokoládé az istenek itala, ami ellenállóvá tesz és legyőzi a fáradtságot.

hotcholateTudtad, hogy minél sötétebb a csokoládé, annál nagyobb antioxidáns hatással bír, ennek köszönhetően megengedhető pár kockányi még diéta során is? A cukrozatlan, magas kakaótartlamú kakaóporról - például holland -, és az 50%-nál magasabb kakakóvajtartalmú étcsokoládéról, lehet elmondani igazán szívderítő dolgokat - viszont ezekről rögtön hetet is!

kakaoeletHabár már tizenketten ülünk a 8 személyes kisbuszban, a dala dala sofőrje, még így is megáll, hogy fölvegye a poros út mentén integető embereket. Vannak még üres helyek a lökhárítón is. Az út a tanzániai Malawi-tótól a 6 kilométerre található Mababuig nagyon rossz, úgyhogy nagy örömmel tölt el, mikor 15 perc múlva megérkezünk a falu „buszmegállójába” és végre kibonthatom magam az utasok öleléséből.

csokolade finomMindig szezonja van, de ilyenkor, karácsony környékén a boltok polcait végleg ellepik az ezer színben és ízben tarkálló szaloncukrok, bonbonok és a különböző minőségi táblás csokoládék. De milyen is a jó csokoládé? Hogyan készül? Mit jelent a 35%, 70% vagy a 99% kakaótartalom? A kakaóbab felfedezésének története múltba vész, de az biztos, hogy a maják már a VI. században ismerték és termesztették.

csokifinomSzámtalan érvünk van a csokoládéfogyasztás mellett. Most csak 10+1 okot sorolunk fel, ami miatt csokit KELL enni. Például fantasztikus hatóanyagokat tartalmaz: a feniletilamin stimulálja az agy orgazmusközpontját, kéjközpontját", a szerotonin fokozza az örömérzetet, a koffein serkent és frissít, a triptofán pedig jókedélyűvé tesz bennünket.

choco paperA zsíros és cukros ételeket is sima, egyszerű csomagolópapírban kellene árusítani, hogy megállítsák a túlevést – mondta Wolfram Schultz, a Cambridge-i Egyetem neurológus professzora. Nagy-Britanniában a cigarettát csak egyszerű csomagolásban lehet árulni a jogszabályok miatt, ennek jótékony hatását erre az évre várják.

nestle logoDrasztikusan csökkenti cukorfelhasználását a Nestlé, a svájci élelmiszeripari vállalat 18 ezer tonnával kevesebb cukrot használ fel Európában 2020-ig, így átlagosan 5 százalékkal csökken termékei cukortartalma – közölte a cég az MTI-vel.

choco eat.babyAz állást az Oreo keksz és a Cadbury csokoládé gyártója, a Mondelez International hirdette meg, readingi kutatóközpontjukba keresnek hivatásos édességkóstolót. Igaz, nem főállásban, csak részmunkaidőben: heti 7,5 órát kell dolgozni keddtől csütörtökig, délután negyed egy és háromnegyed három között.

nutellaRákot keltő összetevők vannak a Nutellában – söpört végig a híroldalakon nemrégiben a hír, egy friss tanulmányra hivatkozva. Egészen pontosan a pálmaolaj a ludas, amely mára már 44 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát. A pálmaolajat régóta támadják környezeti és egészségügyi hatások miatt. Most nem várt szövetségest talált magának, ez pedig a Nutella gyártója.

  • 1
  • 2
  • 3