2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek

Nagy egészmogyorós tejcsokoládé teszt

2022-04-26 1267

Lássuk be, az egész mogyorós csokoládé a fogyasztási élmény fokozására lett kifejlesztve. A tejcsokoládé és a törökmogyoró íze nagyon passzol egymáshoz, de ami még hozzáad ehhez az édességhez, az a pörkölt mogyoró roppanós állaga. Így hát a kóstolócsapat legalább felének félre kellett tennie az épp, amúgy másnapra tervezett diéta elindítását, hogy végigkóstolhassuk az országosan kapható egészmogyorós táblás csokikat. Íme az eredmény!

 

A csokoládéról

1829-ben a holland Van Houten család szabadalmat nyert a kakaónyomógépre és kifejlesztette a kakaó szódával való kezelésének módszerét, miáltal a kakaóbabok íze enyhült s kevésbé keserű lett. A sikeresen bevált szabadalom tíz év után lejárt s azonnal indultak is a másolók a világ minden tájáról.

1 éven belül, 1830-ban már piacra dobták a mogyorós csokoládét Svájcban, amit Charles Amedé Coehler készített először. 1847-ben viszont a csoki története jelentős fordulatot vett, amikor az angol Fry csokoládégyártó cég először a világon készített olyan étcsokoládét, amit már tábla formában kezdtek eladni, így született meg a csokitábla. 1875-ben a Nestlé cég alapítója, Henry Nestlé veje, Daniel Peter tejport kevert a csokoládéhoz, így készült el az első tejcsokoládé s elkezdődött az örökké tartó viaskodás az étcsoki s a tejcsoki táborok között. De ezzel az istenek eledelének – ugyanis így nevezték a maják – története még nem ért véget.

1879-ben Rodolphe Lindt, a svájci Lindt csokoládéműhely tulajdonosa hazament a műhelyéből egyik este, viszont éjszakára bekapcsolva felejtette a csokoládékeverőt. Amikor másnap reggel ezt meglátta, először szinte dühbe gurult az elpazarolt sok értékes energia miatt, viszont azonnal belátta, hogy a csokoládé sokkal egységesebben volt megkeverve s finomabb volt az íze, mint eddig bármikor. Ennek a tapasztalatnak a nyomán jött létre a konsírozógép. A konsírozás a csokoládé készítés egyik a legfontosabb művelete, a minőségi csokoládékat akár 72 óráig is keverhetik. Sok gyártó egyedi konsírozógépet fejlesztett ki és szigorú titokban tartja ennek sajátosságait.

(forrás: emesemuhelye.hu, Wikipédia)

A teszt menete

A vaktesztre az összes országosan kapható egészmogyorós tejcsokoládét beszereztük, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO, COOP áruházakban kaphatóak.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 12-en.

Az előkészítő feldarabolta tejcsokoládé táblákat, lehetőleg úgy, hogy minden kockában legyen 1 szem mogyoró. A kóstolók csak mogyorós falat alapján értékeltek.

Voltak olyan falatok, amiben nem volt mogyoró, ezeket azért nem vettük ki, hogy szemrevételezéssel is meg lehessen ítélni a mogyorótartalmat.

Az előkészítő figyelt, hogy a táblák felső része, ami márkanevet vagy logó tartalmaz, az alulra kerüljön, hogy a kóstolók ne ismerhessék fel a csokoládékat. Emellett szabály volt, hogy nem lehet megfordítani a falatok kóstolás előtt, se után.

Értékelési szempontok

Illat: nem tűnik fontosnak, de mégis már előzetesen sok infót árul el a csokoládé várható minőségéről. Felismerhető a tortabevonó jellegű tejcsokoládé illata, amit általában az ízben is érezhető. A mogyoró illatának mindenképp meg kell jelennie, hiszen pörkölt termék, aminek jellegzetes az illata. Így leginkább a jellegtelen illatú termékek lettek lepontozva.

Állag: a fogyasztási élmény nagyon fontos része a mogyoró minősége. Amikor összeharapjuk előszőr a mogyorószemet, akkor roppannia kell, de nem fejthet ki nagy ellenállást, tehát nem lehet kemény, rágós. A tejcsokoládé további puhaságot kell adjon, de nem lehet túl ragadós. Így a túl kemény mogyoró tartalmú minták kaptak alacsonyabb pontot.

Íz: csak finom tejcsokoládéval működhet ez a termék és finoman pörkölt földimogyoróval. Mindkét ízt intenzíven akarjuk érezni. A túlzott pörkölés vagy a túl intenzív édes ízjegy megtöri a termék harmóniáját, így fontosan voltak sz összetevők ízeinek aránya. Alacsony pontszámot leginkább itt is a jellegtelen, alacsony intenzitású termékek, és azok a minták a kaptak, amelyeknek volt íze, de nem felelt meg az elvárt klasszikus tejcsokoládé vagy pörkölt mogyoró zamatnak.

A nagy egészmogyorós táblás tejcsokoládé vakteszt eredménye

 

I Csokoládé Világ

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Magyarország Cukormentes Tortája versenykiírás – 2024

Magyarország Cukormentes Tortája versenykiírás – 2024

More details
Magyarország Tortája 2024. – A DÖNTŐS TORTÁK

Magyarország Tortája 2024. – A DÖNTŐS TORTÁK

More details
Berobbant a fagyiszezon

Berobbant a fagyiszezon

More details
Hogyan hódította meg a Nutella a világot?

Hogyan hódította meg a Nutella a világot?

More details
Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

More details
Krízisben a kakaótermesztés, megállíthatatlanul nő a csokoládé ára

Krízisben a kakaótermesztés, megállíthatatlanul nő a csokoládé ára

More details
Kvíz: Mennyire emlékszel a retró édességekre?

Kvíz: Mennyire emlékszel a retró édességekre?

More details
Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details