2024. július 27., szombat - Olga

Hírek

Mi lesz a Boci és a Párizsi kocka jövője? Jön a magyar csoki reneszánsza? - Megtudtuk, mit tartogat a jövő

2024-05-09 465

30 év után újra magyar kézbe került a Boci, a Melba és a Párizsi kocka. A svájci Nestlé után a száz százalékban magyar tulajdonban lévő Cerbona Zrt. lát fantáziát abban, hogy ezeket a hagyományos ízeket a továbbiakban is a piacon tartsa, sőt fejlessze. A magyar céget az sem riasztja el, hogy a csokoládégyártáshoz nélkülözhetetlen kakaó ára folyamatosan drágul. A márkavásárlásról Mészáros Tamás vezérigazgató és Pokecz Anna marketingvezető nyilatkozott lapunknak.

Honnan jött annak az ötlete, hogy megvásárolják a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyét, a kapcsolódó jogokkal?

Tavaly év végén kaptunk egy megkeresést, ez arra vonatkozott, hogy a Nestlé értékesíteni kívánja ezeket a márkákat. Nem mi voltunk az egyetlen érdeklődők. Bekapcsolódtunk az ajánlati fázisba és végül a miénket ítélték a legjobbnak. A megállapodás értelmében a gyártást még ebben az évben a Nestlé vállalta magára, de a forgalmazással már mi foglalkozunk májustól.

Az a tervük, hogy ez a három márka megmarad a továbbiakban is?

Természetesen megmaradnak, de a forgalmazás mellett további bővítéseket is tervezünk.

A bővítés esetében a csokoládé mellett más termékek is szóba jöhetnek?

Igen. Ez a három, védjeggyel ellátott termékcsoport a Nestlé számára egy lokális márka volt. Ilyen esetben nem feltétlenül arra fókuszál az adott tulajdonos, hogy különösebben komoly erőforrásokat vagy innovációt csoportosítson egy kisebb földrajzi területen népszerű termék köré. A piac viszont igényli az újabb termékeket, újabb ízeket. Ebben az irányban haladunk mi is.

Tervezik esetleg a külpiacok meghódítását ezekkel az édességekkel?

Elsődlegesen Magyarországon szeretnénk az értékesítést eredményesen megoldani.

Értelemszerűen ott, ahol a Cerbona termékei jelen vannak, szóba jöhet egy külföldi expanzió.

Extrém módon drágult a kakaó világpiaci ára. Ennek fényében is jó döntésnek tartja, hogy belevágott a cég ebbe az üzletbe?

A koronavírus-járványt, a háborús helyzetből fakadó energiaár-emelkedést és a magas inflációt is túléltük. Azt gondolom, ezt az akadályt is sikeresen vesszük majd. A kakaó ára tavaly óta folyamatosan emelkedik. Erre úgy tekintünk, mint egy kihívásra, akár jól is jöhet nekünk, hogy pont egy ilyen pillanatban lépünk be a piacra.

Milyen értelemben jöhet jól?

Jelentős átalakulásra számítunk a csokoládépiacon. Ha a kakaó ára tartósan magasan marad, az a csokoládét is drágítja. A fogyasztók kénytelenek lesznek többet fizetni az édességekért, ez pedig a minőségi elvárások emelkedését vonhatja maga után.

Vannak arról információk, hogy miért lett ennyire drága a kakaó?

 Mi is használunk kakaót, mint Cerbona, ezért van egyfajta rálátásunk a piacra. A csokoládégyártásban értelemszerűen ez az egyik legfontosabb alapanyag. A beszállítóinktól vannak érdemi információink, ezek szerint egyrészt a kakaótermeléssel vannak problémák: különböző növénybetegségek nehezítik a munkát. Másrészt, egyre többen fogyasztanak csokoládét, az afrikai és az ázsiai fejlődő országokban folyamatosan nő a kereslet, ami felhajtja az árakat. Ahogy növekszik az életszínvonal, úgy tudnak többet költeni az emberek, például akár csokoládéra is.

Visszatérve a három, Önök tulajdonába került magyar márkára: a gyártás átvételével növekszik a cég szervezete?

 Egy új gyártóhelyet keresünk, ez lehet Magyarországon vagy akár külföldön is. Remélhetőleg nyár végéig megtaláljuk azt a partnert, akivel meg tudunk állapodni erről a tevékenységről és a termékfejlesztés részleteiről is.

Gabonaalapú termékekkel évtizedek óta jelen vannak a piacon. Honnan jött az ötlet, hogy nyitnak a glutén- és a laktózmentes irányba is?

Alapvetően külföldről inspirálódtunk.

Láttuk, hogy ez a termékcsoport folyamatosan fejlődik. Gyorsan reagáltunk és folyamatosan fejlesztünk, a kereslet pedig dinamikusan nő.

Elképzelhető, hogy a jövőben a glutén- és laktózmentes termékek árfekvése érdemben a hagyományos termékek árszabása irányában csökken, esetleg megközelíti azt?

Több tényező is befolyásolja a mentes termékek árát: drágább az alapanyag és drágább a technológia, amit alkalmazni kell. Igyekszünk közelíteni a termékcsoportok árait és tudjuk, hogy sokaknak nincs választásuk, mert kénytelenek megvásárolni a mentes élelmiszereket. Ezzel együtt, több tényezőt mi sem tudunk befolyásolni a gyártás során.

A technológia minden esetben hasonló, inkább a gyártási volumenek mások, a hagyományos termékek iránt még mindig jóval nagyobb a kereslet. További fontos tényező, hogy egy gluténmentes termékeket előállító üzem kialakítására és működésére jóval szigorúbb előírások vonatkoznak, mint más technológiák alkalmazására.

I Forrás: novekedes.hu

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Rangos nemzetközi díjat nyert egy magyar kávé

Rangos nemzetközi díjat nyert egy magyar kávé

More details
Palacsinta fesztivál, 2024. július 13-14.

Palacsinta fesztivál, 2024. július 13-14.

More details
Kiderült, melyek a legjobb hazai cukrászdák, és kik a legfelkapottabb cukrászok

Kiderült, melyek a legjobb hazai cukrászdák, és kik a legfelkapottabb cukrászok

More details
Vége a vitának: tiltólistás édességek térnek vissza a Lidlbe

Vége a vitának: tiltólistás édességek térnek vissza a Lidlbe

More details
Több mint 337 millió eurós büntetést kapott a Pilóta keksz gyártója

Több mint 337 millió eurós büntetést kapott a Pilóta keksz gyártója

More details
A legjobb fagyik Budapesten – régi és új kedvencek

A legjobb fagyik Budapesten – régi és új kedvencek

More details
Sütizz és találkozz Barbie babával a Sentiments magyar márka ruhakollekciójában

Sütizz és találkozz Barbie babával a Sentiments magyar márka ruhakollekciójában

More details
Balatongyörökön kóstolhatjuk meg az idei Balaton Fagyiját

Balatongyörökön kóstolhatjuk meg az idei Balaton Fagyiját

More details