2021. június 24., csütörtök - Iván

Hírek

Tesztelték gabonapelyheket: aggasztó eredmény született cukorfronton

2021-05-05 111

A csokis gabonapelyheket vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Mindegyikben sok a cukor, de legalább finomak. A nemzetközi FoodPro uniós projekt részeként a szomszédos országok (osztrák, cseh, horvát, magyar, szlovák  és szlovén) fogyasztói szervezeteivel együtt 102 csokis gabonapelyhet vizsgáltatott be a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A magyar boltok csokis gabonapehely kínálatából 18 terméket küldtek el a laboratóriumba, ahol vizsgálták a tápértéket (cukor-, fehérje-, élelmi rost, folsav- és vastartalom), az érzékszervi tulajdonságokat, az idegen szennyezők jelenlétét, a címkézés megfelelőségét és fenntarthatósági szempontokat is. 

Mivel leggyakrabban gyerekek fogyasztják, aggasztónak bizonyult a magas cukortartalom és a felesleges adalékanyagok mennyisége. A magas gabonatartalom biztosítja ugyan a rost és fehérjebevitel, de a magas cukortartalom miatt a legtöbb vizsgált termék inkább desszert, mint reggelire alkalmas étel. A tesztelt termékek 100 grammonként 15,8-30,9 gramm cukrot tartalmaztak, ezek pedig kivétel nélkül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása feletti értékek. E szerint, egy 14 éves kor alatti gyerek napi energiabevitelének maximum 10 százalékát ajánlott cukorból fedezni. Egy átlagos általános iskolás korú gyermek esetében ez körülbelül napi 25-50 gramm cukrot jelent - ami kb.12 darab kockacukornak felel meg. 

- derül ki a teszt értékeléséből. 

A teszt során 40 százalékban vette figyelembe a zsűri az érzékszervi vizsgálat eredményét. A szakértők először az ízt és az illatot értékelték, majd a termékek állagát miután 5 percig tejben áztak. Az érzékszervi tesztben valamivel jobban teljesítettek azok a termékek, amelyek intenzív ízű kakaóval vagy csokoládéval és gabonafélékkel készültek és azok, amelyek a tejbe áztatás után ropogósabbak és keményebbek maradtak, de alapvetően minden gabonapehely jól szerepelt ezen a teszten.

Címkeprobléma

A címkézés minőségét 10 százalékos súlyozással vették figyelembe az értékelésnél, mivel fontos a vásárlók számára, hogy termékre vonatkozó információ teljeskörű, érthető és olvasható legyen. Összehasonlították a mért és a tápérték táblázatban a gyártó által feltüntetett cukor-, fehérje- , élelmi rost-, vas- és folsavtartalmat. 7 terméknél a megengedettnél nagyobb eltérést találtak, mindegyik esetben nagyobb mennyiséget mértek a termékben, mint amit a gyártó állított.

Az összesítés alapján, az első helyet a Nesquik Alphabet terméke szerezte meg, melynek cukortartalma a második legkisebb érték a mezőnyben, ám a másik két Nestlé termék, a Chocapic és a Nesquik csokigolyók a középmezőnyben végeztek, mindkettő nagyon magas cukortartalmú. Fenntarthatóság szempontjából pedig kifejezetten rosszul szerepelt ez a három termék. Meglepően jó helyet ért el a Spar olcsó, sajátmárkás csokis gabonapelyhe, az S-Budget, ehhez nagyban hozzájárult, hogy ebben van a legkevesebb cukor. Ezt a terméket követi a Spar másik saját terméke, a csokis pehely, amelyben a cukor sajnos jóval több, de legalább a rosttartalma is magasabb. A mezőny végén találhatók a legédesebb csokis gabonapelyhek, az Auchan saját márkás terméke és a Cornexi két "pelyhe". 

Mit javasol a Tudatos Vásárlók Egyesülete? 

A fogyasztóvédelmi szervezet szerint az egészséges életmód szempontjából ebben a tesztben rossz és rosszabb termékek szerepelnek, ezt jelzi az is, hogy a tesztgyőztes termék is csak 70 százalékot ért el.  A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a tökéletes gabonapehely az lehetne, amelynek a cukortartalma a lehető legkisebb, amellett, hogy élvezeti értéke megmarad, valamint rost- és fehérjetartalma magas. Így tehát, ha tápláló, egészséges és finom reggelit szeretne valaki, akkor a megoldást nem a csokis gabonapelyhek között kell keresgélnie. 

Ha mégis a csokis gabonapehelyre esik a választás, akkor a következőket kell figyelembe venni: 

  • Válasszák azokat, amelyek kevesebb cukrot és több mint 6 gramm rostot tartalmaznak 100 gramm termékben.
  • A csomagolás elején található állításokra nem kell mindig hallgatni, mivel a termékek túl sok cukrot tartalmaznak. A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét a gyermekek számára inkább friss gyümölccsel és zöldséggel biztosítsuk.
  • A felbontott gabonapelyhet szorosan zárjuk le, és száraz helyen tároljuk. Így hosszabb ideig marad ropogós.

A teszt részletes eredményeit itt lehet megnézni

 

(Forrás: www.napi.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Népszerű tartalmak

Tartalom galéria

Kiszivárgott: a Nestlé-termékek 60 százaléka egészségtelen

Kiszivárgott: a Nestlé-termékek 60 százaléka egészségtelen

More details
Rumbaba

Rumbaba

More details
Grillen sült brownie

Grillen sült brownie

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Csokis keksz

Csokis keksz

More details
Ez lehet a veszte a híres svájci csokoládénak – Honnan lesz kakaóbab?

Ez lehet a veszte a híres svájci csokoládénak – Honnan lesz kakaóbab?

More details
Ausztráliában bojkott indulhat a Snickers ellen

Ausztráliában bojkott indulhat a Snickers ellen

More details
Mennyei házi csokitorta: nem kell bele liszt, mégis tökéletes az állaga

Mennyei házi csokitorta: nem kell bele liszt, mégis tökéletes az állaga

More details
Ma van a hamburger világnapja

Ma van a hamburger világnapja

More details