2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek

Gourmet köszönetjándék – A ZAX prémium kézműves bonbonjai megreformálják az édességpiacot

2020-02-19 2374

Ahol a csokoládé és a művészet a lehető legmagasabb szinten találkozik, biztosak lehetünk benne, hogy valami igazán különleges fog születni. A ZAX kézzel készített, egyedileg megformált és megfestett gourmet bonbonjai műalkotásnak is beillenek; nem titkolt céljuk pedig, hogy szépségükkel és rendhagyó íz kombinációjukkal felrázzák az édességipart. Az egyszerre vagány és elegáns bonbonok köszönetajándékként is tökéletesek!

EC: Honnan jött a ZAX ötlete? Mióta foglalkoztok csokoládékészítéssel?
Ferenc: Ahogy egy barátom nemrégiben mondta: “Ha az embernek van egy hobbija, akkor a hobbijára költ. Ha az embernek a felesége a hobbija, akkor a felesége hobbijára költ.” A feleségem, Zsuzsa, nagyszerűen süt, de a krémes, tükörmázas sütemények után valami újdonságra, kihívásra vágyott. Így kb. 10 évvel ezelőtt kezdett el bonbonokkal is foglalkozni, először csak alap tanfolyamokon, majd egyre mélyebben beleásva magát a különböző technikákba. A kezdeti néhány egyszerűbb bonbon elkészítése hamarosan átment nagy mennyiségű és változatos variációk kísérletezésébe, amit a családunk és barátaink örömmel fogadtak. A karácsonyi bonbon ajándékozás hagyományteremtő lett, legutóbb már több, mint ezer bonbont ajándékoztunk szeretteinknek karácsonyra. A barátok már nyitva hagyják a kaput december 24-én délelőtt, mert “jön a Fercsi az isteni bonbonokkal“. Kicsit már elvárás is lett, azt hiszem. Egyre többen unszoltak minket, hogy évközben is elérhető legyen a csokink, záporoztak a kérések, hogy Zsuzsi készítsen nekik alkalmanként, szívesen fizetnek is érte. Végül megadtuk magunkat a kereslet nyomásának, hiszen láttuk, hogy nagy a potenciál, és ezzel érdemes lenne komolyabban foglalkozni. Az elmúlt 27 évben Zsuzsa segítette az én vállalkozásom, most cseréltünk, és én támogatom az ő álmát. Tavaly nyáron nekiültünk, felépítettük a brandet, a stratégiát, a termék portfoliót, összeállítottuk az üzleti tervet, és belevágtunk.


EC: A ZAX egy viszonylag új márka az édességpiacon. Milyen célokat tűztetek ki magatok elé? Mi a filozófiátok a gyártásban?
Zsuzsa: Csokoládéműhelyünk célja, hogy egyedileg megformált, festett, kézzel készített, prémium termékeket készítsünk fogyasztóink számára. Ahogy a mottónk is hirdeti, vagány, merész és stílusos csokoládét szeretnénk készíteni. Csakis magas minőségű hozzávalókkal dolgozom, korszerű gyártási technológiák segítik a munkámat, és folyamatosan fejlesztem magam, tanulok – kísérletezéssel, termék újításokkal, új ízek kombinálásával. És ami még fontos nekünk, hogy mindig megújuljunk: követem és formálom is egyben a legújabb trendeket. Kiállításokon, workshopokon veszek részt, kutatom a legjobb alapanyagokat, beszerzési forrásokat.

EC: A minőségi hozzávalókért utazni sem vagytok restek. Milyen alapanyagokkal dolgoztok? Milyen termékek szerepelnek jelenleg a portfóliótokban?
Ferenc: Így van! Imádunk utazni, így gyakorlatilag összekötjük a kellemest a hasznossal és utazásainkat úgy szervezzük, hogy egyúttal beszerezzük a legjobb alapanyagokat. Például a Zsutella a híres piemonti mogyoróból készül, amit az olaszországi Piemontban tett utazásunk során szereztünk be, illetve az ott kötött üzleti kapcsolataink által szerezzük be mindmáig. Magát a csokoládét, tehát a bonbonok burkát és a táblás csokik alapját elsősorban a francia Valrhona termékeivel készítjük, ami a világ egyik legismertebb prémium csokoládéja. Ezen kívül dolgozunk még az olasz Crea és Domori csokoládékkal is. Érkezik még csokoládé alapanyag Dél-Amerikából és Afrikából, vanília Madagaszkárrólmandula Kaliforniából, és ezt a listát tovább bővítjük ezután is.

EC: Nem csak az ízekre, hanem a külcsínre is kiemelt figyelmet fordítotok, hiszen a táblás csokikat és bonbonokat egyenként, kézzel festitek. Pontosan hogy kell elképzelni ezt az eljárást? Ez azt jelenti, hogy nincs két egyforma designba öltöztetett csoki?
Zsuzsa: Bizony, mindegyik darab egyedi és megismételhetetlen. Természetes van hasonlóság, hiszen az alapanyag, az eljárás ugyanaz, és az egyszerre készült töltelék is ugyanolyan. A különbözőség abban van, hogy minden bonbont kézzel festek, és sosem húzom kétszer ugyanúgy az ecsetet vagy a szórópisztolyt. A bonbonok megfestése színvilágában harmonizál a töltelék ízeivel, így érek el egyfajta egységet a látvány és az ízlelőbimbók között a kóstolás során.

A teljes cikk: Gourmet köszönetjándék – A ZAX prémium kézműves bonbonjai megreformálják az édességpiacot

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details
Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

More details
33 év után újra magyar kézben az ikonikus magyar csoki

33 év után újra magyar kézben az ikonikus magyar csoki

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
5 húsvéti süti, sütés nélkül: előre elkészíthető mennyei finomságok gyorsan

5 húsvéti süti, sütés nélkül: előre elkészíthető mennyei finomságok gyorsan

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Gombóc Artúr Budapestje

Gombóc Artúr Budapestje

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
Jön a húsvéti roham: utánajártunk, mik lesznek az idei slágertermékek a boltokban

Jön a húsvéti roham: utánajártunk, mik lesznek az idei slágertermékek a boltokban

More details