2024. december 27., péntek - János
Hallott már a Nemzeti Mentolos Csokoládé Napról? Nem? Pedig maholnap már lehet, hogy nálunk is "piros betűs" nap lesz egy-két hasonló édesség ünnepe. Az Oompa Loompas nevű szervezet – a név Roald Dahl könyvének egyik szereplőjére utal – ugyanis angolszász területen több édességről is megemlékezne ünnep- és munkaszüneti napok keretében.
Valentin-nap előtt néhány héttel egy különleges meglepetéssel készült egy New York-i hotel: csokiszobát nyit a vendégei számára. A szobában minden belga csokoládéból készül, a falakat is csokoládé borítja, és minden berendezési tárgy csokoládéból van. Az álomszobát a Los Angeles-i tervező, Larry Ahet álmodta meg.
A világszerte ismert Csokoládé című könyv írója, Joanne Harris újabb "desszertet" dobott a könyvpiacra, 2007 végén megjelent a Csokoládé folytatása Csokoládécipő címmel. A könyv főhősnője ezúttal Párizsban él, felhagyott a csokoládékészítéssel és két lányával együtt egy chocolaterie fölött laknak.
A lecsó bármennyire is magyaros ételnek számít hazánkban, a csokoládé hazájában sem ismeretlen, a mexikóiak például csokoládésan kedvelik. Nemrég még Guinness-rekordra is pályáztak a számunkra szokatlan étellel, Amerika felfedezésének évfordulójára tizenegyezer ember számára főzték meg jellegzetes ételüket, a mole-t.
Brit kutatók megállapítása szerint a csokoládé a krónikus fáradtság tüneteit is enyhíti - többek között. A felmérés szerint a rendszeres magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztók kevésbé érezték magukat fáradtnak, mint azok, akik fehér csokoládét ettek. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a kakaótartalom hatással van a krónikus fáradtság tüneteire.
A csokoládé a sörgyártás egyik véletlen hozadékaként születhetett meg – állítja a Múlt-kor történelmi portál egy új régészeti kutatásra hivatkozva. A cikk szerint a Mezoamerikában talált ivóedények oldaláról vett minták alapján az is kiderült, hogy a csokoládé alapanyagának számító kakaóból már a korábban gondoltnál 600 évvel korábban is szeszes italt erjeszthettek.
Már jóval az aztékok és egyéb korai amerikaiak előtt – melyek megismertették a csokoládét a világgal –, az ősi civilizációk használták a csokoládé forrását, a kakaót, hogy egy teljesen más ízű italt állítsanak elő. Agyagedény darabokból származó új bizonyítékok azt mutatják, hogy a kakaót sokkal előbb használták már, mint korábban hitték.
Megszületett az első csokoládétabletta – az olasz Dolcezze Manufacturers közreműködésével az étrend-kiegészítők sorát bővíti a Chocopirin-A nevet viselő termék. A Chocopirin-A az október 13-27. között megrendezésre kerülő Eurochocolate fesztivál szimbólumává vált. Az új fejlesztés az organikus, diétás, reformételek, étrendkiegészítők sorát gazdagítja.
Néhány hetes próbaüzemet követően a közelmúltban hivatalosan is megnyitott Szentgotthárd új büszkesége, a St. Gotthard Spa & Wellness fürdő. Az épületben szépségfarm is helyet kapott, ahol akár a mézes vagy csokoládés pakolásokat is kipróbálhatják a vendégek. A közel kétmilliárd forintos beruházással, 300 milliós állami támogatással létrehozott létesítmény egész évben működik.
Jó hírünk van az édesszájú cipőmániásoknak: a legújabb őrület ugyanis a csokiból formált lábbeli, amely ugyan hordhatatlan, de a polcon biztosan nagyon jól mutat, akár a karácsonyi csoki Mikulások. Ugyanis ezek a lábbelik nem arra valók, hogy járjunk bennük, hanem hogy megegyük őket.
Szinte egyik hónapról a másikra született meg a Nestlé Csokoládémúzeuma Mexikóvárosban. A skarlát színű épület úgy hever a mexikói fővárosból kifelé tartó út mentén, mint egy összegyűrt, eldobott csokipapír. Szinte egyik hónapról a másikra született meg a Nestlé Csokoládémúzeuma Mexikóvárosban.
Nicole Kidman egyik gyengéje – nem is meglepő módon – a csokoládés sütemény, szenvedélyének azonban igyekszik ellenállni, legalábbis elmondása szerint. Nemrégiben bevallotta, hogy a hétköznapi emberekhez hasonlóan ő is akár minden este képes lenne elmajszolni egy-egy nagy szelet tortát, de azért szabályozza az édességfogyasztását.