2024. december 27., péntek - János
Megnyílt a chococo csokoládéüzlet, a 3,000 csokoládé háza Budapest, illetve az egész ország nagy örömére megnyílt a chococo csokoládérium- és csokoládéüzlet, ahol több mint 3,000 féle csokoládékészítmény várja az érdeklődőket. A tulajdonosok már sikerre vittek egy csokoládé outletet a budapesti Bródy Sándor utcában.
Ha legközelebb ránk ront a csokoládé iránti vágy, mégis szeretnénk ellenállni a kísértésnek, induljunk el egy intenzív sétára – idézte brit kutatók javaslatát a LiveScience ismeretterjesztő portál. Egy negyedórás élénk séta után csak feleannyi csokoládét fogyasztanak el az emberek mint akkor, ha pihenten látnak neki.
Úriban, a fővárostól mintegy 40 km-re elhelyezkedő faluban az újonnan épült édesipari övezet tulajdonosai 2011 nyarán nyitották meg a naponta mintegy 50 tonna csokoládét is előállítani képes gyár területét. A teljes egészében magyar tulajdonosi körű Happy Chocolates Zrt. célja a minőségi, minden fogyasztói igényt kielégítő csokoládégyártás.
Több mint kétszáz kilogrammot nyom Magyarország és egyben a világ legnagyobb szaloncukra, amely a Bonbonetti Choco Kft. mestereinek keze munkáját dicséri. A rekordméretű, csokoládéval burkolt marcipános szaloncukor – amelyből 20 ezer apró is kitelne – három méter hosszú. A megaszaloncukor összesen 209 kilogrammot nyom, jóval meghaladva az eredeti elképzeléseket.
Különös módot választott egy Oroszországban, Kalinyingrádban található bevásárlóközpont ötödik születésnapjának megünneplésére: a pláza reklámügynöksége, a litván Ad Hunters felkérte Elena Climent szobrászművészt, hogy faragjon ki egy egész szobát csokoládéból, amit aztán a plázában kiállítottak.
Egy cég olyan csokoládéval állt elő, amely gyulladáscsökkentő összetevőinek – a barátcserjének és az áfonyának köszönhetően – többek között enyhíti a menstruációs fájdalmakat. A CocoPMS névre hallgató trüffel enyhíti a hasgörcsöt és a fejfájást, ráadásul összetevőinek köszönhetően finom áfonyaíze van.
Egy amerikai kutatás során a depresszióra hajlamos emberek annál gyakrabban jutalmazták magukat csokoládéval, minél lehangoltabbak voltak. Natalie Rose és munkatársai a San Diegó-i Egyetemen tudományos vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, hogy felnőtt emberek körében van-e összefüggés a depressziós hangulat és a csokoládéevés között.
A Bonbonetti Csoport hazánk legjelentősebb kapacitásokkal és 140 éves hagyományokkal bíró édességgyártója – olyan nagy márkákkal, mint a tibi csoki, a Cherry Queen konyakmeggy, a Bonbonetti ostyák és szaloncukrok, vagy a közkedvelt Francia drazsé és Dunakavics – még 2011-ben megkezdi az ún. "UTZ-Good Inside" -tanúsítvánnyal ellátott termékek gyártását.
A Thornton cég csokoládétömbje egészen pontosan 5 tonnát 7 mázsát 92 kilót és 50 dekát nyom: ez 2011-ben a világ legnagyobb csokoládéja. Négy méter széles és ugyanilyen hosszú, azaz négyzet alakú. (Vastagságára nem tért ki a brit Metro újság, fotói alapján legalább 30 centire tehető.)
A gazdasági válság nyomán ugyanis a korábbiakhoz képest átlagosan 30 százalékkal kevesebb sütemény fogy a cukrászdákban. És nem csupán a kényszerű spórolás, hanem a tudatosabb táplálkozás térhódítása is növeli az ellenállást az édességek csábításának. Így van ez külföldön is, ezért Európa nálunk gazdagabb országaiban sincs már igazi cukrászda.
Mezoamerika prehisztorikus lakosai egy új vizsgálat szerint csokoládét cserélhettek a kontinens délnyugati részéről származó drágakövekre. A kakaóban – a csokoládé fő alkotóeleme – talált vegyületek nyomait mutatták ki az új-mexikói Chaco-kanyonban található Pueblo Bonito (homokkő házak komplexuma) számos helyszínén feltárt ivóedényekben.
Milyen ízű süteményt kívánsz? Egy új találmánynak hála bármilyen sütiből gombnyomásra más ízű válhat. Csak egy fejfedő kell hozzá. A virtuális valóság, illetve a valóság elváltoztatása egyre több helyen üti fel fejét. Az egyik legutóbbi vívmány az általunk elfogyasztott étel ízét változtatja meg akár harapásonként.
Ha gondolatban elfogyasztunk egy nagy finom tábla csokit, biztosan nem hízunk meg tőle, de jóllakhatunk – derült ki egy amerikai vizsgálat során. A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint – melyet a Science című szaklapban mutattak be – az étkezés részletes elképzelése csökkenti az étvágyat.
Az Európai Bíróság döntése értelmében nem használható a "tiszta csokoládé" megnevezés az édességek címkéin. A 100 százalékos kakaóvaj-tartalmat az összetevők között kell megemlíteni. A luxembourgi intézmény ítélete az Európai Unió és Olaszország vitája végére tesz pontot: egy 2003-ban hatályba lépett olasz törvény ugyanis lehetőséget biztosít a kifejezés használatára.