2025. augusztus 18., hétfő - Ilona
Különös módot választott egy Oroszországban, Kalinyingrádban található bevásárlóközpont ötödik születésnapjának megünneplésére: a pláza reklámügynöksége, a litván Ad Hunters felkérte Elena Climent szobrászművészt, hogy faragjon ki egy egész szobát csokoládéból, amit aztán a plázában kiállítottak.
Egy cég olyan csokoládéval állt elő, amely gyulladáscsökkentő összetevőinek – a barátcserjének és az áfonyának köszönhetően – többek között enyhíti a menstruációs fájdalmakat. A CocoPMS névre hallgató trüffel enyhíti a hasgörcsöt és a fejfájást, ráadásul összetevőinek köszönhetően finom áfonyaíze van.
Egy amerikai kutatás során a depresszióra hajlamos emberek annál gyakrabban jutalmazták magukat csokoládéval, minél lehangoltabbak voltak. Natalie Rose és munkatársai a San Diegó-i Egyetemen tudományos vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, hogy felnőtt emberek körében van-e összefüggés a depressziós hangulat és a csokoládéevés között.
A Bonbonetti Csoport hazánk legjelentősebb kapacitásokkal és 140 éves hagyományokkal bíró édességgyártója – olyan nagy márkákkal, mint a tibi csoki, a Cherry Queen konyakmeggy, a Bonbonetti ostyák és szaloncukrok, vagy a közkedvelt Francia drazsé és Dunakavics – még 2011-ben megkezdi az ún. "UTZ-Good Inside" -tanúsítvánnyal ellátott termékek gyártását.
A Thornton cég csokoládétömbje egészen pontosan 5 tonnát 7 mázsát 92 kilót és 50 dekát nyom: ez 2011-ben a világ legnagyobb csokoládéja. Négy méter széles és ugyanilyen hosszú, azaz négyzet alakú. (Vastagságára nem tért ki a brit Metro újság, fotói alapján legalább 30 centire tehető.)
A gazdasági válság nyomán ugyanis a korábbiakhoz képest átlagosan 30 százalékkal kevesebb sütemény fogy a cukrászdákban. És nem csupán a kényszerű spórolás, hanem a tudatosabb táplálkozás térhódítása is növeli az ellenállást az édességek csábításának. Így van ez külföldön is, ezért Európa nálunk gazdagabb országaiban sincs már igazi cukrászda.
Mezoamerika prehisztorikus lakosai egy új vizsgálat szerint csokoládét cserélhettek a kontinens délnyugati részéről származó drágakövekre. A kakaóban – a csokoládé fő alkotóeleme – talált vegyületek nyomait mutatták ki az új-mexikói Chaco-kanyonban található Pueblo Bonito (homokkő házak komplexuma) számos helyszínén feltárt ivóedényekben.
Milyen ízű süteményt kívánsz? Egy új találmánynak hála bármilyen sütiből gombnyomásra más ízű válhat. Csak egy fejfedő kell hozzá. A virtuális valóság, illetve a valóság elváltoztatása egyre több helyen üti fel fejét. Az egyik legutóbbi vívmány az általunk elfogyasztott étel ízét változtatja meg akár harapásonként.
Ha gondolatban elfogyasztunk egy nagy finom tábla csokit, biztosan nem hízunk meg tőle, de jóllakhatunk – derült ki egy amerikai vizsgálat során. A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint – melyet a Science című szaklapban mutattak be – az étkezés részletes elképzelése csökkenti az étvágyat.
Az Európai Bíróság döntése értelmében nem használható a "tiszta csokoládé" megnevezés az édességek címkéin. A 100 százalékos kakaóvaj-tartalmat az összetevők között kell megemlíteni. A luxembourgi intézmény ítélete az Európai Unió és Olaszország vitája végére tesz pontot: egy 2003-ban hatályba lépett olasz törvény ugyanis lehetőséget biztosít a kifejezés használatára.
A Lindt & Sprüngli cég győzelmével ért véget az immár hét éve húzódó csokinyúl-háború. A svájci társaság még 2004-ben indított pert versenytársa a Hauswirth ellen, mondván az osztrák versenytárs a Lindt-éhez nagyon hasonló húsvéti-csokinyulakat gyárt. A svájci cég 1952 óta kínálja aranypapírba csomagolva, piros masnis nyulait, melyek 2000 óta védjegyoltalom alatt állnak.
A csokoládé valójában jobb, mint a híre – állítják tudósok, akiknek vizsgálatai kimutatták, hogy az édesség sok gyümölcsnél több antioxidánst tartalmaz. A Pennsylvania állambeli Hersheyben működő egészségügyi és táplálkozási kutatóközpont szakembereinek összehasonlító elemzéséből a következő derült ki.
A legújabb kutatások szerint a kakaóban található hatóanyag megoldást jelenthet a makacs köhögésre. Végső fázisába érkezett a klinikai kísérletsorozat, amelynek során a csokoládéban és kakaóban található teobromin jótékony egészségügyi hatásait vizsgálták a tudósok. A brit fejlesztők szerint a gyógyszer két éven belül megjelenhet a boltok polcain.
A Harrer igazi cukrász dinasztia, impozáns kávéházzal, és csokoládéüzemmel a Soproni Ipari Parkban. A csokoládéműhelyről, a családról és a sikerekről Harrer-Abosi Beatrix tulajdonos beszélt a kisalfold.hu-nak. Az új, soproni Harrer üzem 2009 nyáron nyitott. Az első családi cukrászda Mattersburgban, közel fél évszázaddal ezelőtt nyílt.