2025. augusztus 18., hétfő - Ilona
A sztárok sem képesek magukat kivonni a kakaóbab hatása alól, sokan csokirajongók. A csokoládéval kapcsolatban folyamatosan újabb és újabb kutatási eredmények látnak napvilágot, ettől függően hol az emberiség megmentője, hogy minden baj okozójaként szerepel a médiában. Az emberek nagy részét azonban nem érdeklik a kutatások.
Az Inforsecurity Europe felmérése szerint a csokoládé új veszélyforrásként tűnik fel, Anglia polgárai ugyanis az édességért akár számítógépe jelszavát is elárulná. A Financial Times honlapján is közzétett elemzés a komputeres biztonság témakörében készült, a válaszadókat a számítógépes jelszavakról kérdezték.
Erőteljes marketingtámogatás mellett készülnek a csokoládégyártók és -forgalmazók 2007-ben a húsvétra az Élelmiszer szaklap felmérése szerint. A kifejezetten magyar hagyományokat követő csokoládéfigurák (nyuszi, csibe, kacsa, bárány, tojás) árai erős versenyt ígérnek, az előrejelzések szerint húsvétkor a tojás kelendőbb lesz a nyúlnál ismét.
Egy csésze krémszerű, forró, habos kakaót kortyolni – ezt az élvezetet találták ki maguknak a hollandok. A XVII. század óta járják a hajók holland zászló alatt a tengert, cukorral, dohánnyal és kakaóbabbal megrakodva, s rakják le terhüket Amszterdam kikötőjében. Mégis két évszázadot kellett várni, míg a Zaan folyó partján a szélmalmok segítségével a kakaóbabot megőrölték.
A csokoládé története a prekolumbiai civilizációkhoz nyúlik vissza, eredetileg a "chacau haa" vagy "xocoatl" szavakból ered a csokoládé szó. Mexikó és Közép-Amerika ősi civilizációi, az olmékok, az aztékok és a maják már tudták, hogy a kakaó táplálja és erősíti a szervezetet. A harcosok fejadagként csokoládét kaptak, hogy erősítsék szervezetüket és szellemüket egyaránt.
Tizenkét év alattiaknak nem ajánlja reklámjait a Masterfoods, pontosabban a 12 év alattiakat nem kívánja megszólítani. A Mars, a Snickers és a Twix gyártójának indoklása szerint döntése mögött az az indok szerepel, hogy egyre inkább bizonyított az édességreklámok és a gyerekek korai elhízása között.
Amerikai kutatók megállapították, hogy az étcsokoládé növeli a szervezet ellenálló képességét a szívbetegségekkel szemben. A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem 1200 emberen végzett vizsgálatot 18 hónapon át, és az aszpirin hatását vizsgálták azokra a sejtekre amelyek a vérrögök kialakulását okozzák.
Egynyári csokoládé, évelő csokoládé, futó csokoládé, cserepes csokoládé: így nézne ki Gombóc Artúr kertje. De csokival nem viccelünk, inkább összegyűjtjük a növényi csoki-imitátorokat. Alakíthatjuk úgy kertünket, hogy az csokoládé illatú és arra emlékeztető színű virágokból álljon. Kezdjük a sort a mámorító illatú csokoládébokornak is hívott illatos fűszercserjével!
Táblánként 3,5 gramm hasist tartalmazott az a csokoládé, amelyből egy brit házaspár hat év alatt mintegy 20 ezer darabot adott el az interneten, és állításuk szerint nem is tudták, hogy az ilyesmi tilos. Mark és Lezley Gibson jelenleg bíróság előtt áll az északnyugat-angliai Carlisle-ben Marcus Davies webmesterrel együtt, aki honlapjukat üzemeltette.
Az ételallergiával, cukorbetegséggel küzdő honfitársainkra is gondolva cikkünkben igyekeztünk utánajárni, milyen édességgel kedveskedhetünk a finomabb falatokat gyakran nélkülöző coeliákiás, tejfehérje-, tejcukor-allergiás és cukorbeteg ismerőseinknek, rokonainknak. A csokoládék közül a minőségi étcsokoládék különféle változatai kínálkoznak legkézenfekvőbbnek.
A téli napok közeledtével igazi gondűző társasági ital lehet a forró csokoládé. Kávéval keverve, különféle fűszerezéssel kedvünkre ízesíthetjük, aki inkább hidegen kedveli, az akár sörbetet is készíthet belőle. Íme néhány receptötlet a jó hangulathoz: egy forró csokoládé és egy kávés csokoládéital!
A magas kakaótartalmú – 60-70%-os – csokoládéval hatásosan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus- és a szélütés veszélye, de védi a bőrünket és kiváló köhögéscsillapító – áll abban a tanulmányban melyet Dr. Matos Lajos szívgyógyász a Szent János Kórház főorvosa készített.
A tevetejjel készült csokoládé után már kísérleteznek a fagylaltokkal is – legalábbis ezzel az ötlettel igyekszik egy indiai állam – Radzsasztán – népszerűsíteni a kérődzőket, mivel a teveállomány az utóbbi évtizedben a felére apadt. A púpos állatok teje a tehenekénél egészségesebb...
A csokoládé kultusza létezik, ez vitathatatlan. Jó hír, hogy ha lassan is, de a kultúrája is megszületik. Nézzük miben áll az érzéki varázslat, amit a csokoládé jelent. Nem kell ahhoz Gombóc Artúrnak születni, hogy szeressük a csokit. Annak bármely válfajával kiegyezünk, hisz szeret(het)jük a szögletes, a kerek, a mogyorós, a töltött, tej- és a fehércsokoládét.