2024. december 27., péntek - János

Eckart Witzigmann desszertreceptjeivel, Dr. Sybil Schönfeldt történeti jegyzeteivel. Rövid ismertető a kötet tartalmából:  A csokoládé története: Történelmi utazás évszázadokon át a régi Mexikóban fizetési eszköznek számító kakaóbabtól az édes csokoládé európai diadalútjáig. A kakaó: A kakaótól a süteményig. A kakaó hazája, telepítése, gondozása és szüretelése.
Édes vagy keserû, étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé, mogyorós, krémes, tömör csokoládé, torták és aprósütemények, jégbe hûtött édességek és fagylaltok; a csokoládénak - az édesség kedvelői legnagyabb örömére - nagyon sok változata és felhasználási módja létezik. Ez a mû arra vállalkozik, hogy a kakaóültetvényektől indulva bevezesse az olvasót az "istenek eledele" mesés világába.
A kakaópor története a 19. században kezdődött, Conrad van Houten nevéhez fűződik, ő találta fel azt a prést, amellyel sikerült kakaóvajat nyerni. A végtermék üledékét porrá alakítva kapták meg a kakaóport. A kakaóporhoz hasonló csokoládépor mindössze 32% kakaót tartalmaz, a kakaópor minősége a csokoládéhoz hasonlóan annál jobb, minél magasabb a kakaótartalom.
A gianduja csokoládét egy torinói cukrász, Michele Prochet dolgozta ki, amikor a kakaó egy részét mogyoróliszttel helyettesítette. A kakaó-cukor-mogyoróliszt keverék részben a nugát ősének is tekinthető, azzal a különbséggel, hogy az kakaóvaj-cukor-mogyoróliszt keveréke, tehát valójában nem tartalmaz kakaót.
A bevonó csokoládé magasabb kakaóvaj-tartalmú csokoládé, ami a kenhetőséget segíti, de a zsírtartalma ezáltal magasabb. Keserű, tej- és fehér változata is létezik a bevonóknak.
A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóport, csak kakaóvajat, cukrot és tejport. A kakaóvaj-tartalma 20-45% közötti, a tejpor 14%-os.
A tejcsokoládé kakaótartalma legalább 25%, tejport minimum 14%-ban tartalmaz, ezen kívül kakaóvajat és cukrot is. A tejcsokoládé születése Henri Nestlének köszönhető, aki rájött, hogyan lehet a tejet sűríteni, így megvalósulhatott a régóta kísérletezett tejcsokoládé.
Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, de ideálisabb ha 55-75% közötti. A keserűcsokoládék kakaótartalma még magasabb, 85-90%. Minél magasabb a kakaótartalom, annál minőségibb termékről beszélhetünk.

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Csokoládéval a társadalmi esélyegyenlőségért – a Verno House édes falatokon keresztül segít

Csokoládéval a társadalmi esélyegyenlőségért – a Verno House édes falatokon keresztül segít

More details
Így tesz boldoggá az ajándékozás

Így tesz boldoggá az ajándékozás

More details
Akciós árral száll be az Auchan a nagy Dubai csokoládécsatába

Akciós árral száll be az Auchan a nagy Dubai csokoládécsatába

More details
Mennyiségi korlátozást vezetnek be a rendkívül drága de népszerű dubaji csokoládéra

Mennyiségi korlátozást vezetnek be a rendkívül drága de népszerű dubaji csokoládéra

More details
Beelőzték a multikat: Ezresével készülnek a dubaji csokik Nagykanizsán

Beelőzték a multikat: Ezresével készülnek a dubaji csokik Nagykanizsán

More details
Izgalmas kérdés, hogyan fog alakulni az ünnepi édességpiac

Izgalmas kérdés, hogyan fog alakulni az ünnepi édességpiac

More details
Kiválasztották „Az Év Szaloncukra 2024” díj nyerteseit

Kiválasztották „Az Év Szaloncukra 2024” díj nyerteseit

More details
Belini - a lengyel bútoripar vezetője meghódítja Európát

Belini - a lengyel bútoripar vezetője meghódítja Európát

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője