2024. december 27., péntek - János

A téli napok közeledtével igazi gondűző társasági ital lehet a forró csokoládé. Kávéval keverve, különféle fűszerezéssel kedvünkre ízesíthetjük, aki inkább hidegen kedveli, az akár sörbetet is készíthet belőle. Íme néhány receptötlet a jó hangulathoz: egy forró csokoládé és egy kávés csokoládéital!

A magas kakaótartalmú – 60-70%-os – csokoládéval hatásosan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus- és a szélütés veszélye, de védi a bőrünket és kiváló köhögéscsillapító – áll abban a tanulmányban melyet Dr. Matos Lajos szívgyógyász a Szent János Kórház főorvosa készített.

A tevetejjel készült csokoládé után már kísérleteznek a fagylaltokkal is – legalábbis ezzel az ötlettel igyekszik egy indiai állam – Radzsasztán – népszerűsíteni a kérődzőket, mivel a teveállomány az utóbbi évtizedben a felére apadt. A púpos állatok teje a tehenekénél egészségesebb...

A csokoládé kultusza létezik, ez vitathatatlan. Jó hír, hogy ha lassan is, de a kultúrája is megszületik. Nézzük miben áll az érzéki varázslat, amit a csokoládé jelent. Nem kell ahhoz Gombóc Artúrnak születni, hogy szeressük a csokit. Annak bármely válfajával kiegyezünk, hisz szeret(het)jük a szögletes, a kerek, a mogyorós, a töltött, tej- és a fehércsokoládét.

Az osztrák puchbergi és a szentendrei Szabó Marcipán Múzeumok után Pécsen, a Király utca 36. szám alatt is megnyílt a Szabó Marcipán Múzeum, mely állandó cukrászkiállítást és vásárlási lehetőséget is biztosít a látogatóknak. A Magyar - Osztrák cukrászkiállítás a szakma magas iskoláját jelképezi, életre kelnek közös történelmünk nagyjai Árpád fejedelemtől Károly királyon át Zita királynőig.

Csokoládébombák és cipőbe rejthető robbanóanyagok is helyet kaptak a második világháború náci ügynökeinek kelléktárában, ám a szabotázsokat kivitelező hírszerzők rossz angolsága a legtöbb esetben azonnal komikussá tette fellépésüket – áll a most nyilvánosságra hozott aktákban. A brit hírszerzés – többek között Törökországban – jutott hozzá a fotókon látható eszközökhöz.

104 éves csokit őrizget egy brit matróna, aki nem sokkal ifjabb édességénél. Az 1902-es évjáratú csokoládét még a nagyapjától kapta, de hogy pontosan mikor, arra nem tért ki a The Sun című brit lap. Viszont már annak idején sem lehetett túl friss a csemege, mivelhogy VII. Edward megkoronázásának alkalmából gyárthatta a Cadbury cég.

Charles Linné, híres botanikus a kakaót cacao theobromá-nak, istenáldotta italnak nevezte. Sokan kutatták, vajon miért adott a tudós a csokoládénak ilyen magasztos elnevezést? Egyesek szerint a nők iránti gyöngédség és hódolat vezérelte. Arra is tippeltek, hogy emléket akart állítani annak a királynénak, aki a kakaót a művelt világgal megismertette.

Nemcsak elhízást, hanem súlyos mérgezést is okozhat a csokoládé kakaótartalma. Van külön kutyacsoki, ami viszont meglepő ízű. A csokoládé főképp kakaóporból készül, amelyet a Theobroma cacao nevű növény pörkölt magjából nyernek. A teobromin a kakaó fő alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület.

Az olasz reneszánsz leghíresebb családja, a Mediciek az európai ízlésháborúban a firenzei győzelmet egy csodafegyverként bevetett csokoládékülönlegeséggel szerették volna megszerezni – állítja az az új kiállítás, amely a csokoládé európai történetét mutatja be. A tárlat a Firenzétől 50 kilométerre északra fekvő Monsummano Terme múzeumában látható.

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Csokoládéval a társadalmi esélyegyenlőségért – a Verno House édes falatokon keresztül segít

Csokoládéval a társadalmi esélyegyenlőségért – a Verno House édes falatokon keresztül segít

More details
Így tesz boldoggá az ajándékozás

Így tesz boldoggá az ajándékozás

More details
Akciós árral száll be az Auchan a nagy Dubai csokoládécsatába

Akciós árral száll be az Auchan a nagy Dubai csokoládécsatába

More details
Mennyiségi korlátozást vezetnek be a rendkívül drága de népszerű dubaji csokoládéra

Mennyiségi korlátozást vezetnek be a rendkívül drága de népszerű dubaji csokoládéra

More details
Beelőzték a multikat: Ezresével készülnek a dubaji csokik Nagykanizsán

Beelőzték a multikat: Ezresével készülnek a dubaji csokik Nagykanizsán

More details
Izgalmas kérdés, hogyan fog alakulni az ünnepi édességpiac

Izgalmas kérdés, hogyan fog alakulni az ünnepi édességpiac

More details
Kiválasztották „Az Év Szaloncukra 2024” díj nyerteseit

Kiválasztották „Az Év Szaloncukra 2024” díj nyerteseit

More details
Belini - a lengyel bútoripar vezetője meghódítja Európát

Belini - a lengyel bútoripar vezetője meghódítja Európát

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője