2024. szeptember 8., vasárnap - Mária

A csokoládé szenzációs találmány - erről nem is kell különösebben győzködni az olvasókat. Ehelyett inkább szenzációs recepteket tárnak a szerzők a csokoládé kedvelői elé, melyek nem hiányozhatnak egy gyûjteményből sem. A Csokoládé szenzációk ínycsiklandozó ötleteivel a gazdag ízek és az édes élvezetek világába vezet bennünket.

"Egyél csokoládét, gyermekem. egyél csokoládét! ... A cukrász mûvészeténél a világ minden vallása sem taníthat többet mondhatom" - írja a XX. századi portugál költő, Fernando Pessoa. Sok más poétához hasonlóan ő is mindig készenlétben tartott az íróasztalán egy-egy tábla csokoládét. Ennek a könyvnek az érzéki élvezet a vezérmotívuma, s az olvasó sok híres csokoládérajongóval köthet közelebbi ismeretséget.
Eckart Witzigmann desszertreceptjeivel, Dr. Sybil Schönfeldt történeti jegyzeteivel. Rövid ismertető a kötet tartalmából:  A csokoládé története: Történelmi utazás évszázadokon át a régi Mexikóban fizetési eszköznek számító kakaóbabtól az édes csokoládé európai diadalútjáig. A kakaó: A kakaótól a süteményig. A kakaó hazája, telepítése, gondozása és szüretelése.
Édes vagy keserû, étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé, mogyorós, krémes, tömör csokoládé, torták és aprósütemények, jégbe hûtött édességek és fagylaltok; a csokoládénak - az édesség kedvelői legnagyabb örömére - nagyon sok változata és felhasználási módja létezik. Ez a mû arra vállalkozik, hogy a kakaóültetvényektől indulva bevezesse az olvasót az "istenek eledele" mesés világába.
A kakaópor története a 19. században kezdődött, Conrad van Houten nevéhez fűződik, ő találta fel azt a prést, amellyel sikerült kakaóvajat nyerni. A végtermék üledékét porrá alakítva kapták meg a kakaóport. A kakaóporhoz hasonló csokoládépor mindössze 32% kakaót tartalmaz, a kakaópor minősége a csokoládéhoz hasonlóan annál jobb, minél magasabb a kakaótartalom.
A gianduja csokoládét egy torinói cukrász, Michele Prochet dolgozta ki, amikor a kakaó egy részét mogyoróliszttel helyettesítette. A kakaó-cukor-mogyoróliszt keverék részben a nugát ősének is tekinthető, azzal a különbséggel, hogy az kakaóvaj-cukor-mogyoróliszt keveréke, tehát valójában nem tartalmaz kakaót.
A bevonó csokoládé magasabb kakaóvaj-tartalmú csokoládé, ami a kenhetőséget segíti, de a zsírtartalma ezáltal magasabb. Keserű, tej- és fehér változata is létezik a bevonóknak.
A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóport, csak kakaóvajat, cukrot és tejport. A kakaóvaj-tartalma 20-45% közötti, a tejpor 14%-os.
A tejcsokoládé kakaótartalma legalább 25%, tejport minimum 14%-ban tartalmaz, ezen kívül kakaóvajat és cukrot is. A tejcsokoládé születése Henri Nestlének köszönhető, aki rájött, hogyan lehet a tejet sűríteni, így megvalósulhatott a régóta kísérletezett tejcsokoládé.
Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, de ideálisabb ha 55-75% közötti. A keserűcsokoládék kakaótartalma még magasabb, 85-90%. Minél magasabb a kakaótartalom, annál minőségibb termékről beszélhetünk.

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Olaszországban már kapható a vegán Nutella

Olaszországban már kapható a vegán Nutella

More details
Nem a Sport szelet az első édesség, ami megszűnik: Ön ismeri ezeket a retró csokikat?

Nem a Sport szelet az első édesség, ami megszűnik: Ön ismeri ezeket a retró csokikat?

More details
Rétesfesztivál, 2024. augusztus 24.

Rétesfesztivál, 2024. augusztus 24.

More details
Robbant a koffeinbomba Londonban!

Robbant a koffeinbomba Londonban!

More details
Aranyba öltözött a Trikolór Hajrá Magyarok! Pöttyös Túró Rudi

Aranyba öltözött a Trikolór Hajrá Magyarok! Pöttyös Túró Rudi

More details
Egy különleges alkotás lett Magyarország Tortája

Egy különleges alkotás lett Magyarország Tortája

More details
Édes pillanatok hozzáadott cukor nélkül – íme Magyarország Cukormentes Tortája

Édes pillanatok hozzáadott cukor nélkül – íme Magyarország Cukormentes Tortája

More details
Olimpia 2024: gigantikus csokitojás stopperóra

Olimpia 2024: gigantikus csokitojás stopperóra

More details