2024. május 15., szerda - Zsófia
A csokoládé kultusza létezik, ez vitathatatlan. Jó hír, hogy ha lassan is, de a kultúrája is megszületik. Nézzük miben áll az érzéki varázslat, amit a csokoládé jelent. Nem kell ahhoz Gombóc Artúrnak születni, hogy szeressük a csokit. Annak bármely válfajával kiegyezünk, hisz szeret(het)jük a szögletes, a kerek, a mogyorós, a töltött, tej- és a fehércsokoládét.
Az osztrák puchbergi és a szentendrei Szabó Marcipán Múzeumok után Pécsen, a Király utca 36. szám alatt is megnyílt a Szabó Marcipán Múzeum, mely állandó cukrászkiállítást és vásárlási lehetőséget is biztosít a látogatóknak. A Magyar - Osztrák cukrászkiállítás a szakma magas iskoláját jelképezi, életre kelnek közös történelmünk nagyjai Árpád fejedelemtől Károly királyon át Zita királynőig.
Csokoládébombák és cipőbe rejthető robbanóanyagok is helyet kaptak a második világháború náci ügynökeinek kelléktárában, ám a szabotázsokat kivitelező hírszerzők rossz angolsága a legtöbb esetben azonnal komikussá tette fellépésüket – áll a most nyilvánosságra hozott aktákban. A brit hírszerzés – többek között Törökországban – jutott hozzá a fotókon látható eszközökhöz.
104 éves csokit őrizget egy brit matróna, aki nem sokkal ifjabb édességénél. Az 1902-es évjáratú csokoládét még a nagyapjától kapta, de hogy pontosan mikor, arra nem tért ki a The Sun című brit lap. Viszont már annak idején sem lehetett túl friss a csemege, mivelhogy VII. Edward megkoronázásának alkalmából gyárthatta a Cadbury cég.
Charles Linné, híres botanikus a kakaót cacao theobromá-nak, istenáldotta italnak nevezte. Sokan kutatták, vajon miért adott a tudós a csokoládénak ilyen magasztos elnevezést? Egyesek szerint a nők iránti gyöngédség és hódolat vezérelte. Arra is tippeltek, hogy emléket akart állítani annak a királynénak, aki a kakaót a művelt világgal megismertette.
Nemcsak elhízást, hanem súlyos mérgezést is okozhat a csokoládé kakaótartalma. Van külön kutyacsoki, ami viszont meglepő ízű. A csokoládé főképp kakaóporból készül, amelyet a Theobroma cacao nevű növény pörkölt magjából nyernek. A teobromin a kakaó fő alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület.
Az olasz reneszánsz leghíresebb családja, a Mediciek az európai ízlésháborúban a firenzei győzelmet egy csodafegyverként bevetett csokoládékülönlegeséggel szerették volna megszerezni – állítja az az új kiállítás, amely a csokoládé európai történetét mutatja be. A tárlat a Firenzétől 50 kilométerre északra fekvő Monsummano Terme múzeumában látható.
Egy amerikai fiatalember nem hétköznapi módon került a csokoládé fogságába, evés helyett belemászott a csokimassza tartályába, miközben derékig elsüllyedt az édességben. Az AP hírügynökség jelentése szerint a munkaköri teendőit végző férfi két órát töltött el a nem mindennapi közegben. Kkollégái, sőt a segítségére siető rendőrök és tűzoltók sem bírták kiementeni.
Rejtsük el a csokoládét, amivel könnyebb lesz legyőzni a kísértést, ha az édesség nincs szem előtt – tanácsolják amerikai kutatók. A Cornell Egyetem kutatói az intézmény negyven hölgydolgozója segítségével vizsgálták, hogy hogyan hat a kísértés, jelen esetben a csokoládé az édesszájúakra - olvasható a Beseder orosz nyelvű hírportálon.
A csokiszelet tejbevonattal - szokványos öröm a csokoládé kedvelői számára. Ám ha egy nyelvész az etimológiai fejtegetés eredményét nyelvére veszi, meg fog lepődni!
A csukamájolajalapú csokoládé néhány héten belül világszerte kapható lesz, tovább színesítve az évi 100 milliárd dolláros (20 788 milliárd forintos) forgalmú piac kínálatát. Egy amerikai cég kétéves megfeszített kutatómunkájának eredményeként született meg az ínycsiklandó csemege. Az újdonsággal a Botticelli nevű cég rukkolt elő, amely így próbálja lekörözni a vetélytársakat.
Különleges fűszerezésű csokoládékat készít egy díjnyertes mestercukrász Londonban. Paul A. Young még csak idén nyitotta meg luxusboltját Londonban, de már az egyik legfelkapottabb hely az unikátokra éhes brit édesszájúak körében. A híres Soho-beli étterem a Quo Vadis egykori cukrásza London egyik legelőkelőbb részén nyitotta meg csokoládébutikját.
Az extravagáns eledeleket piacra dobó horvátországi férfi már a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. Egy 56 éves isztriai férfi édességet is készít a szarvasgombából, amely a félsziget egyik különlegessége – adta hírül a Jutarnji List című horvát napilap. Giancarlo Zigante családi birodalmat alapozott a szarvasgombára.