2024. május 2., csütörtök - Zsigmond
2009 őszén nyílt meg Budán egy új csokoládézó, a Csokissimo. Az üzlet elsődleges célja az egyik legnagyobb bonbonkínálat elérése, öt magyar manufaktúra bonbonkínálatából válogathatnak a vendégek. A populárisabb ízek kedvelőinek a teljesség igénye nélkül egy-két ajánlat : kávés, nugátos, meggyes-diós, fenyőmagos-pisztáciás, vaníliás, banános, mogyorós...
Megnyitotta kapuit a várva várt Csokoládé Múzeum! A Mozart Souvenir háza táján évek óta készültek az egyedülálló kiállításra, melyet 2009. április végén siker koronázott. Árpádföldön, Budapest 16. kerületében egy fejedelmien felújított nemesi vadászkúriában várják a látogatókat a Csokoládé Múzeumi Kiállításra.
Eger történelmi belvárosában található Magyarország egyik "legédesebb" kiállítása, a Kopcsik Marcipánia. Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai és világbajnok, Guinness rekorder cukrászmûvész életmûvének összefoglaló kiállítása igazán szórakoztató kikapcsolódásnak ígérkezik.
A Barry Callebaut a kölni édesipari vásáron, az ISM-en mutatta be az Acticoa brandként jegyzett csokoládéit. Az Élelmiszer online értesülése szerint a cég az Acticoa termékek megkétszereződésével számol, jelenleg harminc feletti a vállalati portfolióban a korszerű termékek száma.
Új, magas antioxidáns tartalmú csokoládé európai bevezetésére készülnek, a Xocai névre hallgató édesség különlegessége, hogy hidegpréseléses eljárással készül acai bogyó hozzáadásával. A speciális eljárásnak köszönhetően egyedülállóan magas az antioxidánstartalma. Ugyanakkor nem tartalmaz koffeint, tartósítószereket, mesterséges cukrot, adalékanyagokat.
Több mint fél évszázad után, 2008 július elején visszavonult a híres nápolyit is jegyző Manner cég éléről Carl Manner elnök-vezérigazgató a Világgazdaság értesülése szerint. A stafétát a pénzügyekért felelős Albin Hahn-nak adta át, aki 2007-ben az Unilevertől érkezett a céghez. A Josef Manner Csokoládégyárat a most leköszönő Carl Manner nagyapja, Josef Manner alapította.
Mars-függőséget fedeztek fel nemrég Liverpoolban, no nem az égitesttől, hanem a Mars csokoládétól függ már 17 éve egy liverpooli férfi. A Mars csokoládé iránti "ellenállhatatlan" vonzalma húszéves korában kezdődött. Bár korábban is napi jópárat befalt az energiadús csokiszeletből, függősége már a 12 rúd/nap átlagteljesítménynél tart.
Hallott már a Nemzeti Mentolos Csokoládé Napról? Nem? Pedig maholnap már lehet, hogy nálunk is "piros betűs" nap lesz egy-két hasonló édesség ünnepe. Az Oompa Loompas nevű szervezet – a név Roald Dahl könyvének egyik szereplőjére utal – ugyanis angolszász területen több édességről is megemlékezne ünnep- és munkaszüneti napok keretében.
Valentin-nap előtt néhány héttel egy különleges meglepetéssel készült egy New York-i hotel: csokiszobát nyit a vendégei számára. A szobában minden belga csokoládéból készül, a falakat is csokoládé borítja, és minden berendezési tárgy csokoládéból van. Az álomszobát a Los Angeles-i tervező, Larry Ahet álmodta meg.
A világszerte ismert Csokoládé című könyv írója, Joanne Harris újabb "desszertet" dobott a könyvpiacra, 2007 végén megjelent a Csokoládé folytatása Csokoládécipő címmel. A könyv főhősnője ezúttal Párizsban él, felhagyott a csokoládékészítéssel és két lányával együtt egy chocolaterie fölött laknak.
A lecsó bármennyire is magyaros ételnek számít hazánkban, a csokoládé hazájában sem ismeretlen, a mexikóiak például csokoládésan kedvelik. Nemrég még Guinness-rekordra is pályáztak a számunkra szokatlan étellel, Amerika felfedezésének évfordulójára tizenegyezer ember számára főzték meg jellegzetes ételüket, a mole-t.
Brit kutatók megállapítása szerint a csokoládé a krónikus fáradtság tüneteit is enyhíti - többek között. A felmérés szerint a rendszeres magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztók kevésbé érezték magukat fáradtnak, mint azok, akik fehér csokoládét ettek. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a kakaótartalom hatással van a krónikus fáradtság tüneteire.