2024. december 27., péntek - János
Szögedi csípős paprikából és belga csokiból készült bonbonnal és közös, élő csokigyártással készül Vanya Gábor chocolatier a II. Szeged Plaza Csokoládéünnepre. A soroksári csokimágus műhelyében jártunk, ahol megtudtuk, hogyan lesz valaki mérnökből chocolatier, és azt is, hogyan született meg a pörköltszaft-ízű bonbon...
A nyüzsgő pesti belvárosban sietve talán nem is gondolná az ember, hogy a házak múltja hányféle finomság történetét őrzi. Pedig megannyi torta, sütemény és keksz, cukorka és habcsók készült már el a konyhákban, a hajdani cukrászatokban és sütödékben, melyek receptjeit talán azóta is a komód fiókja, a nagymama szakácskönyve vagy a cukrászok tankönyve rejti.
Egy horvát zenész hihetetlen merész ötlettel állt elő, amikor csokoládéból készült bakeliten jelentette meg új albumát. Gibonni hihetetlenül népszerű rock zenész hazájában és a Balkánon is, de ez a húzása még a legfanatikusabb rajongóit is meglepte. A 20th Century Man című albuma ugyanis boldogsághormonként érkezik.
Az eredmények alapján a több csokoládét fogyasztó kamaszok testtömegindexe is alacsonyabb volt, a teljes testzsíraránnyal együtt. Egy másik aktuális kutatás szerint pedig – ami a Archives of Internal Medicine-ben jelent meg – a gyakoribb csokievés alacsonyabb BMI-vel jár a felnőtteknél is. A kakaóból nyert édesség egyre nagyobb tudományos érdeklődésnek örvend...
Kate Loveman, a Leicesteri Egyetem előadója megtalálhatta a jeges csokoládédesszertek első angol receptjét olyan kéziratok között, melyek 1668-ban Sandwich grófjának tulajdonát képezték. "Egészen szokatlan, különös dologként érintett, mert soha azelőtt nem találkoztam még ehhez hasonlóval" – mondta az egyetemi előadó.
A svájci Nestlé az elmúlt két hónapban többször megkísérelte a Nutellát gyártó Ferrerót részben vagy egészében megvásárolni, de az olasz családi vállalkozás visszautasította az ajánlatot – írja a Financial Timesra hivatkozva az Origo.hu. A Nestlé bővíteni kívánta az édességgyártó üzletágát, de a Ferrero nem állt kötélnek.
Háromdimenziós nyomtató segítségével készít egyedi csokoládét Brian Begun filmes látványmester, aki a Sötétségben - Star Trek vagy A csodálatos Pókember című produkciók elkészítésében is közreműködött. Begun az elmúlt húsz évben több hollywoodi kasszasiker látványeffektus készítőjeként dolgozott.
Új szelek fújnak a Bonbonetti háza táján: a hazai márkaépítés fontos állomásaként 2013. szeptember 2-án a főváros szívében, a divat és luxus sétálóutcájának számító Andrássy úton megnyílt az első Bonbonetti Édességbolt! A cégcsoport a Bonbonetti márka további építését tűzte ki célul mind a hazai, mind az európai piacokon.
A csokit mindenki szereti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy csütörtökön van a csokoládé egyik világnapja. Azonban ha valaki utánanéz a dátumnak, több olyan napot is találhat, amikor a lelkes csokirajongók kedvencüket ünnepelhetik. A július 11-i csokinapot állítólag Franciaországban, 1995-ben tartották először, Amerikában viszont szeptember 13-án van a csoki ünnepe.
A Cadbury gyártója az afrikai piaci standokon és a világ legforróbb sarkaiban is árusítható csokit készül a piacra dobni. Lawrence MacDougall, az Oreo kekszet is gyártó Mondelez International közép-európai, közel-keleti és afrikai (EEMEA) régiós igazgatója szerint a cég legalább 10 év kutatás után hamarosan a fogyasztóknak is bemutatja az új nassolni valót.
Újabb jó hír a csokoládé szerelmeseinek. A növényekben természetesen előforduló polifenolok az emberi étrend alapvető összetevőinek számítanak. Ezek a vegyületek a kutatások szerint csökkentik a számos betegséggel összefüggő oxidatív stresszt, ráadásul jótékony pszichológiai hatást is gyakorolhatnak.
Legalább 50 éves, és még senki sem kóstolta. Korábban már írtak a legnagyobb és a legdrágább csokitojásról, ezúttal egy újabb Guinness-rekordra hajazó édességről számolunk be, a legrégebbi húsvéti csokitojásról, amely a Fry cég gyárából került ki. A csokikrémes tojást az 1963-1971 közötti időszakra datálják a történészek.
A kézzel készült, különleges, "személyre szabható" táblás csokoládé, a chocoMe újabb izgalmas termékfejlesztést hajtott végre. 2013. februárjától feltétei közt az ehető, 23 karátos aranypelyhek után elérhetővé vált az ezüst is. Az ezüst egészségre gyakorolt jótékony hatását már az ókorban élő görögök is felismerték: természetes antibiotikumként is használták a gazdagság szimbóluma mellett.
Egy kellemes hangulatú csokoládéüzlet Budapest szívében, egy barátságos házaspár és olyan frenetikus ízek, amelyekről eddig álmodni sem mertünk. A MyChoccy Csokoládémanufaktúra műhelyében jártunk, ahol megtudtuk, hogyan lesz valaki mérnökből chocolatier és azt is, hogyan született meg a pörköltszaft-ízű bonbon.