2024. december 28., szombat - Kamilla
Öröm a csokoládékedvelőknek: egyre több kutatás bizonyítja, hogy ennek az édességnek a rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kockázatát az egyébként egészséges felnőttek körében - olvasható a Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában.
Hatalmas tempóban zuhan Oroszországban a csokoládéfogyasztás, főként az ország gazdasági bajai miatt. A helyzet azért különösen szomorú, mert az oroszok eddig is csak feleannyi édességet vittek be a szervezetükbe, mint Nyugat-Európába született embertársaik - írja a Napi.hu. A nehéz helyzetben lévő orosz családok még édességek majszolásával sem tudják enyhíteni gondjaikat.
A csokoládé egészségre gyakorolt hatásáról megoszlanak a vélemények. Ami biztos, hogy a min. 70% kakaótartalom esetén bizonyítottan vannak pozitív következményei a mértékéletes fogyasztásának. Mint azt idáig a tudósok kiderítették, az említett beltartalmú csokoládé jó a szívnek, a vérkeringésnek és az agyunknak is.
Rendszeres kutató- gyűjtőmunkát végeznek botanikusok az Amazonas vidékén, hogy a mostaninál erősebb, jobban termő kakaópalántákat találjanak. A begyűjtött magokat, hajtásokat egy vidéki angol kutatóközpontba gyűjtik. Ott dőlhet el a csokoládé jövője. A világpiaci szakértők egy ideje már figyelmeztetnek arra, hogy „csokiválság” jöhet.
Olvasztott csokoládéból és kellő mennyiségű luftballonból egész társaságnak lehet viszonylag egyszerűen ehető talpas kelyheket készíteni. A TradeMagazin filmjén egy japán hölgy fagylaltot tálal benne, de sok minden mással is meg lehet tölteni a csokoládékelyheket. A következő videón lépésről lépésre követhető, hogyan készítsük el könnyen mi is a finomságot!
Csokoládéból nehéz rosszat találni, de hogy az olvasóink tutira menjenek, ajánljuk figyelmükbe funzine.hu cikkét, amely a tíz legjobbnak tartott csokiboltot tartalmazza Budapesten. Bár a lista a teljesség igénye nélkül készült, kedvcsinálónak és gasztrotúrának jó kiindulópont. Következzen hát tizenegy olyan budapesti csokibolt, ahol minden édesszájú megtalálhatja az ideális ajándékot!
Megnyílt a világ első, kizárólag süteményből eszkábált kertje Londonban – közölte a The Telegraph. Willy Wonkának láthatóan fel kell kötnie a gatyáját, ugyanis megnyitotta kapuit a világ legédesebb kertje, ahol emberi fogyasztásra éppenséggel minden abszolút alkalmas volt. A helyiséget az ünnepelt esküvőitorta-tervező, Rosalind Miller fundálta ki.
Számos kérdést vet fel az a szójás, kakaós energiaszelet, amelyet egy budapesti CBA-ban találtunk. A termék ugyanis nemcsak a csomagolásával hívja fel magára a figyelmet, hanem valóban kenderszármazékot tartalmaz. A Pénzcentrum utánajárt, hogy lehet ez.
A világ legjobbjai közé kerültünk, még sosem volt ekkora siker. Taroltak a magyarok a csokoládégyártók egyik legnívósabb díjátadóján, amelyen az angol Academy of Chocolate meghívott zsűrije pontozta a finomságokat. A kétévente megrendezésre kerülő versenyen ismételten több magyar induló nyert.
Elkészült a Ferrero emblematikus édességének óriás változata. A Sugar Hero bloggere, Elizabeth hatalmas Ferrero Rocher-val ünnepelte meg a Nutella Világnapját. A különleges édességek átmérője 15 centiméter – amelyek persze nem pontosan úgy készültek, mint a jóval kisebb eredetik. A Ferrero azonban nemtetszését fejezte ki és a programok leállítására szólította fel a készítőt.
Öt kilós, 75 százalékos kakaótartalmú tanzániai kakaóbabból készült csokoládényulat készíített a londoni Harrod's mestercukrásza, Martin Chiffers a húsvéti ünnepek alkalmából. A 38 centiméter magas édesség 548 ezer kalóriát tartalmaz, és 33 ezer angol fontba kerül. Az édesség különlegessége azonban nem csak ennyi.
Megdöbbentő mennyiségű csokoládét vásárolnak néhol az ünnepekre az emberek. Karácsonykor és Valentin-napon, húsvétkor is mélyen a zsebükbe nyúlnak az emberek Nagy-Britanniában. Ha a brit gyerekek az összes csoki nyuszit és más édességet megennék, amit kapnak, akkor nyolcezer kalóriát vinnének be. Ez több, mint egy edzésben lévő élsportoló napi energiaigénye!
A kakaóbabokat hüvelyükben raktározták a pörkölésig, az eljárásnak köszönhetően nemcsak egészségesebb, de ízletesebb is lett a végeredmény. A kutatók rájöttek, hogyan lehet a csokoládé egészségesebb és finomabb is. A hasznos antioxidánsok egy része elveszik a pörkölési fázisban, így unortodox lépéshez folyamodtak, ez pedig „a cellulóz prekondícionálás”.
Tavasszal még a csokivirágok is kinyílnak, legalábbis az ügyes kezű séfek keze nyomán. A portugáliai Ipsylon étteremben Joaquim Sousa séfnek sikerült a nem hétköznapi attrakció, reméljük legalább olyan finom volt a desszert, mint amilyen szép! Aki szeretné maga is elkészíteni, az alábbi videó segítségével megtanulhatja!