2024. május 2., csütörtök - Zsigmond
Új szelek fújnak a Bonbonetti háza táján: a hazai márkaépítés fontos állomásaként 2013. szeptember 2-án a főváros szívében, a divat és luxus sétálóutcájának számító Andrássy úton megnyílt az első Bonbonetti Édességbolt! A cégcsoport a Bonbonetti márka további építését tűzte ki célul mind a hazai, mind az európai piacokon.
A csokit mindenki szereti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy csütörtökön van a csokoládé egyik világnapja. Azonban ha valaki utánanéz a dátumnak, több olyan napot is találhat, amikor a lelkes csokirajongók kedvencüket ünnepelhetik. A július 11-i csokinapot állítólag Franciaországban, 1995-ben tartották először, Amerikában viszont szeptember 13-án van a csoki ünnepe.
A Cadbury gyártója az afrikai piaci standokon és a világ legforróbb sarkaiban is árusítható csokit készül a piacra dobni. Lawrence MacDougall, az Oreo kekszet is gyártó Mondelez International közép-európai, közel-keleti és afrikai (EEMEA) régiós igazgatója szerint a cég legalább 10 év kutatás után hamarosan a fogyasztóknak is bemutatja az új nassolni valót.
Újabb jó hír a csokoládé szerelmeseinek. A növényekben természetesen előforduló polifenolok az emberi étrend alapvető összetevőinek számítanak. Ezek a vegyületek a kutatások szerint csökkentik a számos betegséggel összefüggő oxidatív stresszt, ráadásul jótékony pszichológiai hatást is gyakorolhatnak.
Legalább 50 éves, és még senki sem kóstolta. Korábban már írtak a legnagyobb és a legdrágább csokitojásról, ezúttal egy újabb Guinness-rekordra hajazó édességről számolunk be, a legrégebbi húsvéti csokitojásról, amely a Fry cég gyárából került ki. A csokikrémes tojást az 1963-1971 közötti időszakra datálják a történészek.
A kézzel készült, különleges, "személyre szabható" táblás csokoládé, a chocoMe újabb izgalmas termékfejlesztést hajtott végre. 2013. februárjától feltétei közt az ehető, 23 karátos aranypelyhek után elérhetővé vált az ezüst is. Az ezüst egészségre gyakorolt jótékony hatását már az ókorban élő görögök is felismerték: természetes antibiotikumként is használták a gazdagság szimbóluma mellett.
Egy kellemes hangulatú csokoládéüzlet Budapest szívében, egy barátságos házaspár és olyan frenetikus ízek, amelyekről eddig álmodni sem mertünk. A MyChoccy Csokoládémanufaktúra műhelyében jártunk, ahol megtudtuk, hogyan lesz valaki mérnökből chocolatier és azt is, hogyan született meg a pörköltszaft-ízű bonbon.
Más gyermekek fagyira, mozira, vidámparkra költötték a havi zsebpénzüket, neki egyetlen szenvedélye volt: a táblás csokoládé. Tizennégy éves korában kezdődött a rajongás, a zsebpénzből két-három tábla extra minőségű csokoládéra futotta. Élményeit külön csokinaplókban vezette, ezeket gondosan az ágya alatt tartotta elrejtve.
Minden idők egyik legszellemesebb autós karácsonyi videója sejtelmesen kezdődik: késő éjszaka a garázsban szerelők és mérnökök dolgoznak a sirályszárnyú autón, lezárják a gépháztetőt és végül pályára küldik azzal az utasítással, hogy a menetnek a hőmérsékletről kell szólnia. Jäger nyomja a gázt, amikor újabb üzeneteket kap csapatrádión.
A kortárs gasztronómia még nagyobb babérokra tör, a séfek pedig igazán tudják, mitől indulnak be a fogyasztók. David Edwards és Thierry Marx két Michelin-csillagos mesterszakács új találmánya rafinált formában veszi célba egyszerre több érzékünket. Le Whif nevű ízlelőspray-jük leheletnyi csokoládédózist permetez orrba-szájba a könnyed, mégis tömény élvezet jegyében.
A csokoládé javítja a nagy mocsáricsiga (Lymnaea stagnalis) memóriáját – derítették ki kanadai kutatók, akik kísérleteikről a Journal of Experimental Biology című folyóiratban számoltak be részletesen. A Calgary-i Egyetem két biológusa, Lee Fruson és Ken Lukowiak arra volt kíváncsi, hogy hogyan hat az étrend az emlékezőtehetségre.
Meglepő összefüggésben elemezte a csokoládéfogyasztás lehetséges következményeit egy amerikai kutató, aki az egyik legrangosabb orvosi folyóiratban közzétett tanulmányában a Nobel-díjasok számát kapcsolta össze azzal, hogy az adott ország mennyi csokit fogyasztanak. Minél több fogy az édességből, annál több az egy főre jutó Nobel-díjas...
Kék és zöld árnyalatú mézet termeltek méhek az elzászi Ribeauville térségében. A francia méhészek szerint a közeli biogáz üzemben a feldolgozásra váró M&M's cukorkák mázából ettek a méhek, ez színezte el a mézet. A Mars csokoládégyárból származó szemetet feldolgozó üzem működtetője is erre a megoldásra jutott.
Fűszerként is alkalmazhatták a maják a csokoládét, erről tanúskodnak a 2 500 éves tányértöredékek, melyeket Mexikóban, a Yucatán-félszigeten tártak fel. A tudósok eddig úgy gondolták, a prehispán kultúrákban csak italként fogyasztották a kakaót, ami az elit kiváltsága volt. Az elképzelések szerint összezúzták a kakaóbabot, folyadékkal keverték el, esetleg erjesztették is.