2022. augusztus 18., csütörtök - Ilona

Különleges csokoládészobrot alkottak a berlini cukrászok: a Fassbender-Rausch csokoládégyár kreációja a Titanic hajónak igyekszik méretarányos kivitelben emléket állítani. 














A Rausch Csokoládémanufaktúrába látogatva  felfedezhetjük a kakaó titkát, betekinthetünk a csokoládémúzeumba, a Csokocaféba és a csokoládé outletbe is. A Rausch csokoládéország múzeumában csokomozi segítségével megismerhetjük a kakaófajtákat, termesztésüket, szüretelésüket és a belőlük születő csokoládéfajtákat.

Németország legrégibb csokoládégyára az 1800-as évek végén alapított, szintén kölni székhelyû Stollwerck-cég. Nem véletlen, hogy a gyár ebben a városban létesítette Európa egyik leglátogatottabb múzeumát. Mert a csokoládét nemcsak a gyerekek, hanem a fenőttek is imádják, a szájban olvadó, hûs édes-keserû csemegének alig tud bárki is ellenállni.

Mrs. Jo Drapsnek, a brüsszeli csokoládémúzeum alapítójának mondhatni vérében van a csokoládé, hiszen harmadik generációs csokoládékészítő, és szenvedélye a csokoládé. Az 1998-ban nyílt múzeumban megismerhetjük a csokoládé eredetét, felfedezését, az Európában való feltûnését, és mindenféle legendát az „istenek eledeléről”.

Hogy függhetünk-e a csokitól, és miért alakul ki a függőség, vitatéma a tudósok között is. A csokoládé számos olyan vegyületet tartalmaz, ami pozitív élettani hatással bír, de a koffein és a teobromin hozzá is láncolhatnak minket. Ám ezek Dr. Antal Magda főorvos állítása alapján nem fordulnak elő akkora mennyiségben, hogy drogokhoz hasonló függőség kialakuljon.

A csokoládét néhány száz évvel ezelőtt még patikákban árulták, magas tápértékének köszönhetően ezzel gyógyítottak számos betegséget. Sovány embereknek, idegeseknek, leverteknek különböző fűszerezés volt javallott, sőt a katonák sem úszták meg, hogy a hadi porciójuk részeként csokit vigyenek a harctérre.

A legtöbben abban a tévhitben élnek, hogy az édességek a cukortartalom miatt hízlalnak. Ez azonban a táplálkozástudományi szakemberek szerint korántsem igaz: az édességek miatti súlytöbblet véleményük szerint a zsírtartalomból fakad. A tápanyagbevitel többek között a munkavégzés függvénye.

A csokoládémikulás története 19. században kezdődött el, a század második felében indult ugyanis a csokoládéfigurák gyártása. A franciaországi Aristide Boucicaut-nak eszébe jutott, hogy azzal ösztönözze a csokoládéfogyasztást, hogy a gyerekeknek kis figurát is adott. Később ez a szokás más európai országokbanis elterjedt.

Angel – egy parfüm, amit a csokikedvelők számára készítettek. Akik nemcsak édesszájúak, hanem az édességek illatához is vonzódnak, azok minden bizonnyal megtalálták a kedvenc parfümjüket. Thierry Mugler kreációjaként jegyzett Angel ugyanis a vattacukortól a csokoládén át a marcipánig eszünkbe juttat minden nyalánkságot.

A banán és csoki mértékletes fogyasztásával elkerülhető a téli depresszió – állítják táplálkozástudományi szakemberek. A szerotonint jó hangulat vagy boldogsághormonnak is szokás nevezni, mert ha megfelelő mennyiségben képződik a szervezetben kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát.

Tartalom galéria

Rejtett csokoládé mennyország az Őrségben

Rejtett csokoládé mennyország az Őrségben

More details
Pár hozzávalós amerikai zabpalacsinta: banán édesíti a tésztáját

Pár hozzávalós amerikai zabpalacsinta: banán édesíti a tésztáját

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
A Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája

A Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája

More details
Újabb világsiker: neves francia lapba került be a magyar cukrász desszertje

Újabb világsiker: neves francia lapba került be a magyar cukrász desszertje

More details
Hegynyi jégkrémet adott el az Unilever, indul Veszprémben az új Magnum-gyártósor

Hegynyi jégkrémet adott el az Unilever, indul Veszprémben az új Magnum-gyártósor

More details
Hogy készül a csokoládé? – 1. rész

Hogy készül a csokoládé? – 1. rész

More details
Krémes Fekete-erdő tiramisu: kakaós tészta helyett babapiskóta az alap

Krémes Fekete-erdő tiramisu: kakaós tészta helyett babapiskóta az alap

More details
Egyszerű, mégis nagyon mutatós csokitorta: rengeteg krém kerül a piskóta közé

Egyszerű, mégis nagyon mutatós csokitorta: rengeteg krém kerül a piskóta közé

More details