2024. december 29., vasárnap - Tamás
Napi egy alma az orvost távol tartja, heti egy csoki pedig igenis jót tesz – így alakulhat át az ismert szólás egy amerikai kutatás eredménye miatt, amely 968 embert vizsgált 30 éven (!) keresztül, majd az eredmények alapján megállapították: a csokoládét rendszeresen fogyasztók memóriája jobb, mint azoké, akik ritkábban esznek csokit.
Újra rekordot döntött a decemberi ünnepek szezonális édességeinél az élelmiszer-kiskereskedelem tavaly. Minden eddiginél nagyobb, mintegy 3,4 milliárd forint bevételt értek el a boltok, kereken 656 tonna édes ajándékkal, legutóbb november-decemberben. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.
A csokoládé már régi szerelem, és minél inkább képeztem magam, annál inkább éreztem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni – mondja Bretz Bernadett, a nemrég nyílt Cocó 7 Csokoládébolt és Látványműhely tulajdonosa, Bretz Gábor operaénekes felesége és hét gyermekük édesanyja. A hivatalos megnyitó alkalmából kerestem fel Budapesten a Hattyú utca 1. számot.
Végigsöpör az országon a BonBon csokoládé- és sütemény fesztivál, így érkezik Veszprémbe 2016. november 26-27-én a Hangvilla Rendezvényközpontba, ahol elfoglalja mind a 4 emeletet. A rendezvényen több mint 20 kiállító és vásározó mutatkozik be az ország legjavából, akiknél csokoládék, sütemények, kiegészítők, könyvek minden mennyiségben megtalálhatóak lesznek.
A Choco 21 egy csokilikőrben érlelt, csokikérges és csokichipses olasz sajt. Szóval csoki az van benne elég, bár a készítők szerint nem annyira intenzív az íze, mint ahogy az ember a leírás alapján várná. "A kéksajt igen lágy, a csokilikőr pedig egy árnyalatnyi aromát ad neki, nem lesz tőle édes" – mondta a melbourne-i Curds & Whey sajtműhely tulajdonosa.
Az édesipari cégeket érzékenyen érintik a világpiaci árváltozások, és az ezzel járó az alapanyag beszerzési nehézségek (cukor, kakaó, olajos magvak), ráadásul a legtöbb feldolgozóipari cég Magyarországon erősen küzd a munkaerő-hiánnyal: az édesipari szakemberek és betanított munkások száma folyamatosan csökken.
Vica kisasszony Cinkotán élt és a két világháború közt 13 éven át várta, hogy kitartó kérője feleségül vegye végre. Közben minden ajándékba kapott csokoládébonbon sztaniolpapírját egy golyóba gyúrta bele. A csodálatos időgömb ma is megvan. Fél kilós és a közepén állítólag az első szerelmes levél van picire gyűrve.
Valószínűleg az év egyik legnevetségesebb lopásának lett áldozata a kansasi Hunter Jobbins, ami után a tolvaj még bocsánatkérő üzenetet is hagyott neki. Jobbins tweetje alapján 15 percre hagyta ott a kollégium előtt a kocsiját, benne egy Kit Kattel, de mire visszaért csak egy szalvétára írt levelet talált. Ebben a csokitolvaj töredelmes vallomását találta.
Csokoládékülönlgességek, csokis kóstolók, csokigyár, csokimozi, kiállítás, vásár, bemutató. Minden, ami csoki. A kézműves csokoládémanufaktúrák és édességkészítő mesterek egyik legrangosabb, országos eseményére kerül sor Szolnokon. A háromnapos fesztiválon a Design Napok keretében idén is nagy hangsúlyt kap a redizájn, újrahasznosítás, dizájn és ökodizájn.
Csoki az az édesség, ami legyen bármilyen alkalom, mindig jó ajándék. Nem véletlenül rendezték meg idén is a Nemzetközi Csokifesztivált, amin különböző országok csokijai versenyeztek, köztük magyar csokik is, akik díjakat is bezsebeltek. Megmutatjuk a magyar nyerteseket, hogy ha valakinek igazán menő csokit akar venni ajándékba, akkor ezekkel biztos nem fog mellé!
Kifejezetten jól működik az adóhivatal áruellenőrző rendszere az édességek terén is. Legutóbb a NAV járőrei közúti ellenőrzéskor két járművet ellenőriztek, melyek rakománya nem szerepelt az ekáerben. Az elkapott teherautók édességet szállítottak Lengyelországból. A rakomány súlya jóval meghaladta az okmányokon szereplő tételt, így az árut az ekáerbe is be kellett volna jelenteni.
A Genfi Egyetem nemrég publikált egy közleményt, amelyben a szociálpszichológia egyik elméletét boncolgatja, ami szerint befolyásolja az embert a környezetének észlelésében, hogy milyen csoporthoz tartozónak érzi magát. A kutatás során a csokoládé és édes pattogatott kukorica illata jutott főszerephez.
A közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societes (WACS) által idén, a Thessalonikiben 2016. szeptember 25–27. között rendezett világdöntőn két magyar is képviselte hazánkat. Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között versenyzett.
Nem csak az emberek szeretik a csokoládét, hanem négylábú barátaink, a kutyák is. Jutalomfalatként adhatunk kutyacsokit kedvencünknek. Ez hasonló az emberek által oly jól ismert nasikhoz, csak kevesebb kakaóvajjal, cukrral. Jó tanács: a biztonság kedvéért nézzük meg a lejáratát, nehogy romlott ételt egyen kutyusunk, és ebül érezze magát.