2025. április 12., szombat - Gyula
A közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societes (WACS) által idén, a Thessalonikiben 2016. szeptember 25–27. között rendezett világdöntőn két magyar is képviselte hazánkat. Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között versenyzett.
Nem csak az emberek szeretik a csokoládét, hanem négylábú barátaink, a kutyák is. Jutalomfalatként adhatunk kutyacsokit kedvencünknek. Ez hasonló az emberek által oly jól ismert nasikhoz, csak kevesebb kakaóvajjal, cukrral. Jó tanács: a biztonság kedvéért nézzük meg a lejáratát, nehogy romlott ételt egyen kutyusunk, és ebül érezze magát.
Bár csak nemrég költözött át a Blachere Illumination a Duna Plazába, máris megnyílt az új bemutatótermünk. Aki ellátogat ide, működés közben is megtekintheti azokat az egyedülálló LED-es fénydekorációs termékeket, amelyekkel ünnepi fénybe tudjuk öltöztetni a köztereket, bevásárlóközpontokat, üzlethelyiségeket, vagy akár az üzleti és privát rendezvényeket, esküvőket is.
Az idei évben az Édes Napok Budapest belvárosának új attrakciója lesz, a Bazilika előtti Szent István téren és a Zrínyi utcában 2016. szeptember 16-18. között. Ráadásul a rendezvény ingyenessé válik, tehát végre nem lesz belépő! A Budai Várban csodálatos környezetben rendezték meg eddig a fesztivált, óriási szakmai és közönségsikerrel.
A Mondelez International bejelentette, hogy belép a kínai csokoládépiacra. A tervek szerint 12 terméket, közöttük számos szezonális terméket fognak bemutatni a kínai vásárlóknak, akik egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a csokoládékülönlegességek iránt. Stephen Maher, a Mondelez China elnöke a következőt nyilatkozta.
Megmenekülhetnek a csokoládéfüggők, sikerült megtalálni a kakaóbab helyettesét – olvasható a privatbankar.hu-n. A kakaót – és a babból előállított csokoládét – az azték hagyaték után gyakran emlegetik az „istenek eledeleként”, ami nem is meglepő: egy időben olyan drágának számított, hogy fizetőeszköznek használták.
1978-ban indult sikerútjára a südback Nemzetközi pék és cukrászati szakkiállítás, és az elmúlt 38 év alatt még a gazdaságilag nehéz esztendőkben is tudott újdonságokkal a szakma elé rukkolni. Évente kerül megrendezésre, kivéve, ha iba-év van (háromévente). Stuttgartban nemcsak Németország, hanem a világ 5 legjelentősebb nemzetközi sütőipari vásárvárosa.
Nem beszél hét nyelven, nem nagyobb kiszerelés és még jóval drágábban is adják, mint a sarki kisboltban, a hongkongiak azonban hajlandóak akár a több órás utazást és sorban állást is bevállalni, hogy rátegyék a kezüket egy személyes üvegre. Bizony: egy hongkongi plázában a Nutella személyre szabott üvegekbe tölti a mogyorókrémet.
A tavalyi év nagyszerű eredményei után idén is komoly elismerésnek számító díjakkal tért haza a Sweetic csokoládé manufaktúra a legnagyobb gasztronómiai versenyről, a Great Taste Awardsról. Az újabb sikerek és a közelmúltbéli tendencia alapján kijelenthető, hogy lassan édesség nagyhatalommá fog válni Magyarország.
Wales egyik kebab shopjában kapható az ínyencség. Finom, édes, és pitába teszik, mi az? Hát persze, hogy a csokigyros! Igazából szégyen, hogy valakinek nem jutott ez korábban eszébe, de azért ne legyünk telhetetlenek. Inkább örüljünk, hogy végre létezik a világon ez a csoda. Amit igazából pontosan úgy kell elképzelni, ahogy a húsos változatot, csak hidegen.
Miután idén májusban a British Airways beszüntette az ingyenes ellátást a rövidtávú járatain, a légitársaság újabb költségcsökkentő lépésre szánta el magát. A hosszútávú járatokon főétel helyett csokit adnak az utasoknak. Emellett egyes járatokon csökkentették a víz kiszerelését is, már nem egy palackkal adnak, hanem egy decis műanyag pohárral.
Egy német élelmiszer-biztonsági szervezet, a Foodwatch visszahívásra ajánlott több terméket, köztük a Kinder csokoládét is, mivel ásványi olajból előállított aromás szénhidrogéneket találtak benne – írja az Independentre hivatkozva a hvg.hu. A problémás összetevő a kőolaj finomításakor keletkezik.
Az étel nem játék! – hallottuk sokszor gyerekként az asztalnál. Van, akinek azonban éppen az ehető játék hozza meg az étvágyát! Nem meglepő, hogy a japánoknál kezdték el a legót is ehető változatban gyártani. A kreativitást Akihiro Mizuuchi japán designer ehető játékával valószínűleg könnyebben sajátítják el a gyerekek és a felnőttek is. Már ha nem eszik meg előbb az alapanyagot...
A kávé, a csoki és az üdítőitalok drágulásán túl több komoly kérdést is felvet az új szabály, amely szerint az étel- és italautomatákba online pénztárgépeket kell szerelni. A múlt héten jelent meg a kormány.hu-n az a rendelettervezet, amely alapján jövőre online pénztárgépekkel kellene felszerelni az ital- és ételautomatákat.