2024. május 2., csütörtök - Zsigmond
2015. február 8-i hétvégén tartották meg Brüsszelben a Csokoládészalont, az édes ízek kedvelőinek legjelentősebb belgiumi eseményét. A tavalyi, első csokoládékiállítás és -vásár nagy sikerére való tekintettel idén másfélszer akkora területen fogadták a látogatókat a szervezők. A programban szereplő kóstolókon szokatlan ízekkel és illatokkal lehetett megismerkedni.
Elsősorban a diszkontoknak köszönhetően nőnek újra a pralinéeladások, a minél jobb ár-érték arány ebben a kategóriában is előtérbe került, ám ennek elérését a megemelkedett alapanyagárak megnehezítik. A beköszönő ajándékozási szezonra a forgalmazók különleges, olykor limitált kiadású ízekkel és modern, megújult csomagolásokkal készülnek.
A vevőkért való küzdelemben egyre nagyobb szerepet kapnak a látványt, vonzerőt jelentő elemek, mint például a díszvilágítás. A karácsonyi vásárok, plázák és bevásárlóutcák részéről eddig is alkalmazott vevőcsalogató módszer a jelentősebb márkák, de akár a kevésbé frekventált üzlethelyiségek, csarnokok számára is megkülönböztetett figyelmet tud biztosítani.
A csokoládé nemcsak finom, hanem szemet gyönyörködtető is lehet... Ehhez persze nem árt némi ízlés és stílusismeret, de egy divatháznál ez nem lehet hiánycikk! A Bulgari például kreatívan és mégis ízlésesen oldja meg a falatnyi kényeztetés divattal való ötvözését, a következő képek szerint. Hogy melyik divatházban kapható, az sajnos nem derült ki.
Működésének négy éve alatt ezúttal a legfontosabb csokoládés szakmai elismerését sikerült megszereznie a chocoMe-nek. A magyar csokoládémanufaktúra 2014 tavaszán a nemzetközi, független és a világ egyik legrangosabb csokoládéversenyén, az International Chocolate Awards-on mérettetett meg, és az európai elődöntőben ezüst érmet nyert a mogyorós Raffinée-val.
A budai csokoládémanufaktúra úgy veszi fel a versenyt a legjobb minőségű kézműves csokigyártókkal, hogy közben a társadalmi felelősséget szem előtt tartva autizmussal élő munkaerőt alkalmaz, és gyakornoki programot is indított, ahol munkatapasztalatot szerezhetnek az átlagosnál több akadállyal szembesülő emberek.
2014. szeptember 19-én ünnepélyes keretek között átadták a Mondelez kibővített székesfehérvári gyáregységét. A beruházásnak köszönhetően a világon kizárólag itt készülnek a Milka és a Cadbury TUC, LU illetve Ritz kekszes csokoládészendvics-termékei. Három év alatt több mint 11 milliárd forintot fektetett a Mondelez a Győri Keksz székesfehérvári csokoládéüzemének fejlesztésébe.
Az egyik magyar kézműves csokoládéműhely bonbonjai nemcsak a budapesti, Vörösmarty-téri, hanem a bécsi karácsonyi vásárban is elérhetők. Idén már nemcsak Magyarországon, de a bécsi Rathaus előtti karácsonyi vásáron is kaphatók lesznek a manufaktúra hat különböző tematikus válogatásai.
A világhírű csokoládéművészek exkluzív ajándéktárgyakat készítenek csokoládéból, melyeket a tulajdonosaik igazi műkincsként őriznek otthonaikban. Az ehető dísztárgyak és festmények az utóbbi években már-már új művészi ágat teremtettek. Carl Warner foodscape art művész például tájképeket készít különböző ételekből, Jean Zaun pedig csokoládéval fest képeket.
A tavalyi év vége a karácsonyi üreges figurák között értékben szignifikáns, 7 százalékos növekedést hozott az előző szezonhoz képest. Inkább kisebb méretű, kevesebb, de minőségi, valódi csokoládéból készült márkaterméket vesznek az ünnepekre a vásárlók önmaguk kényeztetésére vagy szeretteik megajándékozására.
Biztosan mindenki találkozott már a Snickers néhány éve már futó sorozatával, amelyben mindig olyan figurákat ábrázolnak, akik egy adott közeghez, szituációhoz képest igencsak furcsán viselkednek, miközben külsőre is rendesen kilógnak a környezetükből. A szlogen is feltűnik: ha éhes vagy, nem vagy önmagad.
A chocoMe Raffinée termékcsalád a szakmai zsűri javaslata és előterjesztése alapján, a Kiírók Tanácsa döntése szerint elnyerte a Magyar Termék Nagydíj címet. Csokoládét, vagy édességet gyártó vállalkozás már volt a díjazottak között, ám a chocoMe az első, amely duplázni tudott ezen a neves megmérettetésen.
Tradicionális csokoládé- és cukrászsütemény készítők ellenzik a francia egészségügyi minisztérium új tervét, amely színjelzésekkel figyelmeztetne az édességek egészségromboló hatására – írja a The Daily Telegraph című brit lap. „A csokoládé nem tesz kövérré” – olvasható a nyílt levélben. Az aláírók szerint az ilyesfajta címkézés nem állítja meg az elhízás és a cukorbetegség terjedését.
Orbán Viktor avatta fel a Stühmer Kft. legújabb telephelyét, ahol különféle csokikat gyártanak. A százszázalékban magyar tulajdonú Stühmer Kft. az új, maklári telephelyén modern gyártósorokon készít minőségi édességeket. A mintegy százötven éves múltra visszatekintő csokigyár mintaboltjában is látogatást tett a miniszterelnök.