2024. május 2., csütörtök - Zsigmond
A csokoládé a sörgyártás egyik véletlen hozadékaként születhetett meg – állítja a Múlt-kor történelmi portál egy új régészeti kutatásra hivatkozva. A cikk szerint a Mezoamerikában talált ivóedények oldaláról vett minták alapján az is kiderült, hogy a csokoládé alapanyagának számító kakaóból már a korábban gondoltnál 600 évvel korábban is szeszes italt erjeszthettek.
Már jóval az aztékok és egyéb korai amerikaiak előtt – melyek megismertették a csokoládét a világgal –, az ősi civilizációk használták a csokoládé forrását, a kakaót, hogy egy teljesen más ízű italt állítsanak elő. Agyagedény darabokból származó új bizonyítékok azt mutatják, hogy a kakaót sokkal előbb használták már, mint korábban hitték.
Megszületett az első csokoládétabletta – az olasz Dolcezze Manufacturers közreműködésével az étrend-kiegészítők sorát bővíti a Chocopirin-A nevet viselő termék. A Chocopirin-A az október 13-27. között megrendezésre kerülő Eurochocolate fesztivál szimbólumává vált. Az új fejlesztés az organikus, diétás, reformételek, étrendkiegészítők sorát gazdagítja.
Néhány hetes próbaüzemet követően a közelmúltban hivatalosan is megnyitott Szentgotthárd új büszkesége, a St. Gotthard Spa & Wellness fürdő. Az épületben szépségfarm is helyet kapott, ahol akár a mézes vagy csokoládés pakolásokat is kipróbálhatják a vendégek. A közel kétmilliárd forintos beruházással, 300 milliós állami támogatással létrehozott létesítmény egész évben működik.
Jó hírünk van az édesszájú cipőmániásoknak: a legújabb őrület ugyanis a csokiból formált lábbeli, amely ugyan hordhatatlan, de a polcon biztosan nagyon jól mutat, akár a karácsonyi csoki Mikulások. Ugyanis ezek a lábbelik nem arra valók, hogy járjunk bennük, hanem hogy megegyük őket.
Szinte egyik hónapról a másikra született meg a Nestlé Csokoládémúzeuma Mexikóvárosban. A skarlát színű épület úgy hever a mexikói fővárosból kifelé tartó út mentén, mint egy összegyűrt, eldobott csokipapír. Szinte egyik hónapról a másikra született meg a Nestlé Csokoládémúzeuma Mexikóvárosban.
Nicole Kidman egyik gyengéje – nem is meglepő módon – a csokoládés sütemény, szenvedélyének azonban igyekszik ellenállni, legalábbis elmondása szerint. Nemrégiben bevallotta, hogy a hétköznapi emberekhez hasonlóan ő is akár minden este képes lenne elmajszolni egy-egy nagy szelet tortát, de azért szabályozza az édességfogyasztását.
Az mfor.hu Mesél a múlt és Vörös vállalatok című közös sorozatában ezúttal Szerencsre látogat el. A lap írásából kiderül: a hatvanas években a hazai cukorkák harmada, a csokoládétermékek 29, a lisztes édességeknek pedig 22 százaléka készült a településen álló gyárban.
Amerikában a memóriajavítás kutatása közben olyan összetételû elegyet hoztak létre, amely többek között kakaót is tartalmaz. A szőlő-tea-kakaó-áfonya négyes hatóanyaga az epicatechin, amely a vérkeringésre gyakorol jótékony hatást, ezáltal az agy vérellátását is javítja. Az ital testmozgással együtt még jobb eredményeket produkált a kísérletben résztvevő egereknél.
A magas kakaótartalmú csokoládék egészségügyi hatása eddig is ismert volt, most viszont olyan kutatást is végeztek, amely a menniységre irányul. A kölni klinikán végzett vizsgálatok után megállapították, hogy napi két kocka, legalább 50% kakaótartalmú csokoládéval már csökkenthető a vérnyomás más káros hatások nélkül.
Jó hír a diétázó csokoládékedvelőknek, hogy egy új számítógépes játék formájában is gyakorolhatják a csokievést, ami garantáltan nem hízlal abban az esetben, ha csak virtuálisan majszolják az édességet. A Chocolate Castle névre keresztelt számítógépes játék további előnye, hogy a képességeket is fejleszti.
A sztárok sem képesek magukat kivonni a kakaóbab hatása alól, sokan csokirajongók. A csokoládéval kapcsolatban folyamatosan újabb és újabb kutatási eredmények látnak napvilágot, ettől függően hol az emberiség megmentője, hogy minden baj okozójaként szerepel a médiában. Az emberek nagy részét azonban nem érdeklik a kutatások.
Az Inforsecurity Europe felmérése szerint a csokoládé új veszélyforrásként tűnik fel, Anglia polgárai ugyanis az édességért akár számítógépe jelszavát is elárulná. A Financial Times honlapján is közzétett elemzés a komputeres biztonság témakörében készült, a válaszadókat a számítógépes jelszavakról kérdezték.
Erőteljes marketingtámogatás mellett készülnek a csokoládégyártók és -forgalmazók 2007-ben a húsvétra az Élelmiszer szaklap felmérése szerint. A kifejezetten magyar hagyományokat követő csokoládéfigurák (nyuszi, csibe, kacsa, bárány, tojás) árai erős versenyt ígérnek, az előrejelzések szerint húsvétkor a tojás kelendőbb lesz a nyúlnál ismét.