2024. december 27., péntek - János
Más gyermekek fagyira, mozira, vidámparkra költötték a havi zsebpénzüket, neki egyetlen szenvedélye volt: a táblás csokoládé. Tizennégy éves korában kezdődött a rajongás, a zsebpénzből két-három tábla extra minőségű csokoládéra futotta. Élményeit külön csokinaplókban vezette, ezeket gondosan az ágya alatt tartotta elrejtve.
Minden idők egyik legszellemesebb autós karácsonyi videója sejtelmesen kezdődik: késő éjszaka a garázsban szerelők és mérnökök dolgoznak a sirályszárnyú autón, lezárják a gépháztetőt és végül pályára küldik azzal az utasítással, hogy a menetnek a hőmérsékletről kell szólnia. Jäger nyomja a gázt, amikor újabb üzeneteket kap csapatrádión.
A kortárs gasztronómia még nagyobb babérokra tör, a séfek pedig igazán tudják, mitől indulnak be a fogyasztók. David Edwards és Thierry Marx két Michelin-csillagos mesterszakács új találmánya rafinált formában veszi célba egyszerre több érzékünket. Le Whif nevű ízlelőspray-jük leheletnyi csokoládédózist permetez orrba-szájba a könnyed, mégis tömény élvezet jegyében.
A csokoládé javítja a nagy mocsáricsiga (Lymnaea stagnalis) memóriáját – derítették ki kanadai kutatók, akik kísérleteikről a Journal of Experimental Biology című folyóiratban számoltak be részletesen. A Calgary-i Egyetem két biológusa, Lee Fruson és Ken Lukowiak arra volt kíváncsi, hogy hogyan hat az étrend az emlékezőtehetségre.
Meglepő összefüggésben elemezte a csokoládéfogyasztás lehetséges következményeit egy amerikai kutató, aki az egyik legrangosabb orvosi folyóiratban közzétett tanulmányában a Nobel-díjasok számát kapcsolta össze azzal, hogy az adott ország mennyi csokit fogyasztanak. Minél több fogy az édességből, annál több az egy főre jutó Nobel-díjas...
Kék és zöld árnyalatú mézet termeltek méhek az elzászi Ribeauville térségében. A francia méhészek szerint a közeli biogáz üzemben a feldolgozásra váró M&M's cukorkák mázából ettek a méhek, ez színezte el a mézet. A Mars csokoládégyárból származó szemetet feldolgozó üzem működtetője is erre a megoldásra jutott.
Fűszerként is alkalmazhatták a maják a csokoládét, erről tanúskodnak a 2 500 éves tányértöredékek, melyeket Mexikóban, a Yucatán-félszigeten tártak fel. A tudósok eddig úgy gondolták, a prehispán kultúrákban csak italként fogyasztották a kakaót, ami az elit kiváltsága volt. Az elképzelések szerint összezúzták a kakaóbabot, folyadékkal keverték el, esetleg erjesztették is.
Pár hete a férjem Portugáliába utazott egy konferenciára. Van amelyik feleség ennek örül, mert nyugta van egy kicsit, van amelyik mérges, hogy míg a férj világot lát, ő egyedül vezetheti a háztartást, a szerencsésebb feleségek pedig epekedve várják, hogy mielőbb újra hazaérjen az ő áhítottan szeretett párjuk.
A száz éve elsüllyedt Titanic Londontól New Yorkig tartó luxusútjára ugyan jegyet vásároltak, induláskor azonban mégsem foglalták el kabinjukat. A dollármilliomos amerikai csokoládégyáros, Milton S. Hershey feleségével akart visszatérni Európából az Újvilágba. Catherine gyengélkedése miatt azonban meggondolták magukat, és egy később kifutó hajóra szálltak.
Több tucat kézműves bonbon, különleges csokoládé közül válogathatnak a Csoko-Ládába, a Zsolnay Kulturális Negyed csokiboltjába betérő vendégek. Mosonyi Éva csokiháza igazi kuriózum, és nemcsak az édesszájúaknak lesz érdemes felkeresni: a sós karamelles bonbon miatt legalábbis mindenképpen.
A londoni Cavendish hotelben csokoládéból alakítottak ki egy szobát, ahol a kiegészítők, a Ne zavarj! táblán és a papucson át a fogkeféig minden tömény csokiból készült – írja a Bors Online. A különleges berendezéshez száz kilogrammot használtak fel a finom édességből. A szálloda vezetőit biztosan megihlette a közelgő húsvét, mert egy jókora csokitojást is tettek a sarokba.
Csokoládé reggelire, ebédre, vacsorára és napközben. Meg egy kicsi éjszaka is. Csokoládéimádó olvasóknak bemutatunk három olyan szállodát, amelyekben minden a csokoládéról szól. Én a metrón szoktam azon gondolkodni, hogy milyen jó lenne, ha egyszer korlátlan mennyiségű olvasztott és nem olvasztott csokoládét ehetnék.
A világ egyik legédesebb munkáját végzi egy 53 éves brit nő: nemzetközi csokoládékóstoló. Sue Stone 27 éve járja a világot, hogy új és új ízeket fedezzen fel a Thornton cég számára. Naponta átlagosan húsz csokoládéfajtát kell megkóstolnia. "Mindent megér az emberek elképedt arca, amikor megkérdik tőlem hogy mivel keresem a kenyerem, én meg megmondom" – idézte a brit Metro újság.
A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát – mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat az European Heart Journal című szaklapban tették közzé. A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni.