2024. március 19., kedd - József

Hírek

Milliárdos szerelemüzlet Valentin-napon

2021-02-15 1141

Egy évvel ezelőtt több mint 13 milliárd forintot költöttek a magyarok Valentin-napon, és ennek az összegnek a fele utazásokra ment. Idén sok mindenről le kell mondaniuk a szerelmeseknek, de ez távolról sem jelenti azt, hogy ne tudnának ünnepelni és meglepetést szerezni egymásnak akár virággal, csokival vagy bármi mással.

Szép, sőt csodálatos a szerelem!

Egyben üzlet is, ráadásul nem is akármilyen.

Bár az emberek az év 365 – adott esetben 366 – napján kimutathatják érzéseiket a párjuknak, Bálint napja, vagy ahogy a köznyelvben még inkább elterjedt, a Valentin-nap kiemelt eseménynek számít sokak számára világszerte. Éppen ezért rengetegen készülnek valamiféle kedvességgel, meglepetéssel február 14-re, amely a katolikus egyházban a szerelmesek védőszentje, Szent Bálint ünnepnapja.

És hogy mekkora üzletről van szó?

13 milliárd forintosról.

A magyarok ugyanis még ennél is többet költöttek Valentin-napra 2020-ban – derül ki a Mastercard Love Index kutatásából.

Tavaly rengeteget költöttünk utazásra, idén erre nem lesz lehetőség

Csakhogy az idei Valentin-nap rendhagyó, és aligha kell megmagyarázni, miért is. És bár nem szeretnénk sebeket feltépni, a 13 milliárd forint nagyjából felét utazásra költötték a szerelmesek tavaly ilyenkor. Az Opinio felméréséből pedig az derül ki, hogy a többség étteremben, moziban, színházban, esetleg szórakozóhelyen ünnepelt a korábbi években. Sajnos ezek közül most egyikre sincs lehetőség, így nem meglepő, hogy a megkérdezettek 84 százaléka úgy tervezi, otthon tartja a Valentin-napot.

Ez persze nem azt jelenti, hogy le kéne mondani az ünneplésről, bár kétségtelen, aligha lesz olyan költekezés, mint egy évvel korábban. Akik tartják a Valentin-napot, azoknak 82 százaléka tervez ajándékvásárlást, míg a megkérdezettek 80 százaléka ezer–tízezer forint közötti értékben vásárol a párjának.

A virágkereskedéseknek életmentő most a Valentin-nap

Valentin-nap: sejtjük, mire vágyik a párja

Valentin-nap: sejtjük, mire vágyik a párja

Nem, semmiképpen sem pénzre, plüssre vagy alkoholra.

A férfiak többségének alapvető, hogy virággal lepi meg szerelmét, míg a nők nagy része bízik benne, hogy egy szép rózsával, esetleg tulipánnal kedveskednek neki február 14-én.

Ezért is voltunk kíváncsiak rá, mit is jelent a Valentin-nap a virágkereskedők számára.

Gyakorlatilag ez a nap indítja el a kereskedelmi évet számunkra, ez az első kiemelt ünnep, amely jelentős forgalmat tud hozni

– mondta az Indexnek Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozások Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke.

A kereskedők számára ráadásul kifejezetten fontos az idei Valentin-nap, mivel 2020-ban katasztrofális évet zártak: az első fél évben 40 százalékos volt a visszaesés, és bár utána volt némi fellendülés, az csak kozmetikázásra volt elegendő – átlagosan 25 százalékkal csökkent a forgalom az egész évet tekintve. Emellett a január is nagyon rosszul indult, és ki tudja, milyen formában lesz megtartva a többi kiemelt esemény 2021-ben, elsősorban a ballagás és az esküvőszezon.

Így aztán érthető, ha mindennél jobban és optimistán várják a Valentin-napot.

Szerencsére sok a megrendelés, ami nyilvánvalóan részben amiatt van, mert az emberek nem tudnak elmenni vacsorázni, wellnessezni, nem tudnak kimozdulni, este nyolc óra után pedig már sehova sem mehetnek, ezért többet költenek virágra. Ezen a napon normális helyzetben is csaknem tízszeres a forgalom, ami most sok esetben életmentő lehet

– mondta Boros Attila, aki szerint éppen ezért sok virágkereskedő még a kiszállítást is vállalja, akár ingyen is.

A legnépszerűbb virág egyértelműen a vörös rózsa Boros Attila szerint, ám nagy örömére egyre inkább közkedveltek a hazai virágok, például a tulipán vagy a frézia.

Minőségi édesség ajándékként

A másik rendkívül népszerű ajándék Valentin-napon az édesség.

Az értékesítést erősen befolyásolja a szezonalitás: nyáron például nagyon nehéz csokoládét és egyéb édességet eladni. Bár a legfontosabb időszak a karácsony és a húsvét, a Valentin-napnak is kiemelt szerepe van, mert szép alkalom az édesség ajándékozására

– mondta az Indexnek Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy azért a Valentin-nap az első kettőtől jelentősen elmarad forgalom szempontjából.

Ettől függetlenül több gyártónak is van Valentin-napi terméke, ám a jelenlegi helyzetben mindenki óvatosabb a szezonális termékekkel, mert fennáll a veszélye, hogy több marad az üzletek polcain.

Pláne, hogy a pandémia hatására nagyon visszaesett az édességfogyasztás két szegmens – a keksz és az ömlesztett (tehát nem szeletes) müzli – kivételével. A legnehezebb helyzetbe a minőségi édességet gyártó kis és közepes magyar cégek kerültek, sokuknak a hagyományos értékesítési csatornái – repülőterek, turistahelyszínek, kávézók – teljesen befagytak. A Valentin-nap talán adhat némi pluszt az ágazatnak idén is.

Azt tapasztaljuk, hogy egyre elfogadottabb a minőségi édesség ajándékként. Egyszerre ad esztétikai és ízélményt, és mivel elfogyasztható, nem a tárgyak számát gyarapítja otthonunkban, így tökéletesen illeszkedik abba a trendbe, hogy tárgyak helyett inkább élményeket ajándékozzunk. Elvégre a sok otthon tartózkodással még fontosabbá vált, hogy minél letisztultabb környezet vegyen körül minket

– mondta Sánta Sándor.

Ilyen környezetben pedig a Valentin-nap is sokkal édesebb.

(Forrás: www.index.hu)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Fagyi ízek: letaszíthatatlan a trónról a három klasszikus

Fagyi ízek: letaszíthatatlan a trónról a három klasszikus

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Nagy baj van a csokikkal, gondban a gyártók

Nagy baj van a csokikkal, gondban a gyártók

More details
DiningCity Országos Étterem hét 2024

DiningCity Országos Étterem hét 2024

More details
südback, 2024. október 26-29.

südback, 2024. október 26-29.

More details
Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a habkönnyű piskóta

Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a habkönnyű piskóta

More details
Édes ünnep: van, ahol már dübörög a Valentin-nap

Édes ünnep: van, ahol már dübörög a Valentin-nap

More details
Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf

Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf

More details
9 rendelhető Valentin-napi desszert, ami megdobbantja a szívünket

9 rendelhető Valentin-napi desszert, ami megdobbantja a szívünket

More details