2024. március 19., kedd - József

Hírek

10 extrém ízű csoki, amit muszáj megkóstolnod

2020-10-02 1542

Ha elég bátor vagy és ki mersz lépni a komfortzónádból, kóstold meg például az algás, a sörös és/vagy a halas csokit! Ha Gombóc Artúrt megkérdeznénk, hogy melyik a kedvenc csokija, napestig tudná sorolni, de szerintem még neki se jutnának eszébe olyan extrém ízkombinációk, mint Jozef Zotter-nek, aki mindent (is) beletesz a csokiba, a ketchup-tól a halcsonton át az algáig.

Tudom, tudom, ezek elég szörnyen hangzanak, ha csak úgy külön ennénk a csokihoz, nem pedig elrejtve a csokiba, pedig tényleg vannak olyan extrém kombinációk, amelyek kiállták az idők próbáját, a polcon maradhattak és nem a csoki-temetőben végezték.

Pár hete Ausztriában jártam a Zotter csokigyárban, ahol kb. 500 különböző csokit gyártanak, amelyből akár 300-at is megkóstolhatunk - persze csak, ha bírunk - a gyárlátogatás során. Miután végig ettem az egész gyártási folyamatot a pörkölt kakaóbabtól a kakaómasszán át a drazsékig, nem tudtam ellenállni a shop kínálatának és beszereztem 10 igazán extrémnek tűnő kézzel mártott csokit, hogy itthon, egy kis társasággal együtt végig kóstoljuk.

Persze nem volt könnyű dolgom, mert a Zotter kínálatában szinte csak meglepő kombinációk vannak, de szerintem sikerült "durva" dolgokat hazahoznom. Bevallom, volt olyan, amelyet félve kóstoltam meg.

1. Ananász-karamell-alga

A kóstolást egy könnyebb darabbal, az ananászos-karamellás-algás csokival kezdtük, hiszen ebben csak az alga az, amelyet nem szoktunk csokiban enni, de smoothie-ba rendszeresen teszem, és a sushiból sem hiányozhat. Első harapásra egy kiegyensúlyozott csoki hatását keltette, nem túl édes a karamelltől, mert az ananász enyhe savanyúsága kompenzálja.

A benne lévő vörösalga alapból az édes, de mivel a gyártás során meg is karamellizálják, ezért ez az édes, ami ropog a fogunk alatt. Talán a legvégén érződik egy enyhe tengeríz. A rétegek szépen elkülönülnek, az étcsoki bevonó pedig egy külső roppanósságot ad a csokinak.

2. Whisky-bacon

A whisky-bacon kombótól egy kicsit tartottam, mert egyrészt nem szeretem a whiskyt, másrészt a bacon és a csoki nekem a két véglet. Ezen előzmények után azonban kellemes meglepetés volt a lágy, krémes csoki, amelyet roppanós bevonattal ölel körbe.

A whisky alkoholos lehelete csupán enyhén jelenik meg az ízekben, a bacon, pedig amitől eléggé tartottam ízében nem dominál, inkább csak roppanósságot ad a csoki lágyságához, amelytől lesz egy kis kontrasztot az egész kompozícióban. Ráadásul a malacokat a Zotter a saját bio farmján neveli, tehát még ez az összetevő is fenntartható, organikus gazdálkodásból származik.

3. Citrom-gyömbér

A citrom-gyömbér klasszikus kombináció megfázásos időszakra, de nem csak a teánál, hanem a csokinál is tökéletes ez az ízkombináció. Első harapásnál már gyönyörűen látszik a 2 réteg: 70%-os csokikrém alul és a citromos-gyömbéres-mézes réteg felül, no meg az étcsoki bevonó is szépen kivehető

Ízében azonnal a karácsonyt hozta nekem, mert az első asszociációm a citromos zselés-szaloncukor volt, amit imádok, de sajnos már nem sok helyen lehet kapni jó minőségűt belőle. A citrom felfrissít az érzékeket, a gyömbérnek az enyhe csípősségét pedig jól ellensúlyozza a csoki réteg.

4. Ribizli-chili

Először az édes, aztán a savanyú, majd a legvégén az enyhe csípős íz önti el a szánkat, amikor beleharapunk a ribizlis-chilis csokiba. Összességében savanykásan fanyar, de maximálisan élvezhető, kiegyensúlyozott ízvilág.

Aki nem rajong az édes ízekért annak tökéletes választás. És kellemesen roppanós az étcsoki bevonat rajta!

5. Sör

Egy újabb alkoholos csoki, nevesült a sörös csoki következett a sorban, amelyben a barna sör testesebb ízvilág jelenik meg, de jól kiegyensúlyozza a csoki édessége, illetve az ehhez a kreációhoz társított tejcsokis bevonó. Ízében megjelenik a malátás, alkoholos íz, ami nem véletlen, hiszen IPA sör az alapja, amelyet Salzburgban gyártanak.

A teljes cikk: 10 extrém ízű csoki, amit muszáj megkóstolnod

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Fagyi ízek: letaszíthatatlan a trónról a három klasszikus

Fagyi ízek: letaszíthatatlan a trónról a három klasszikus

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Nagy baj van a csokikkal, gondban a gyártók

Nagy baj van a csokikkal, gondban a gyártók

More details
DiningCity Országos Étterem hét 2024

DiningCity Országos Étterem hét 2024

More details
südback, 2024. október 26-29.

südback, 2024. október 26-29.

More details
Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a habkönnyű piskóta

Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a habkönnyű piskóta

More details
Édes ünnep: van, ahol már dübörög a Valentin-nap

Édes ünnep: van, ahol már dübörög a Valentin-nap

More details
Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf

Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf

More details
9 rendelhető Valentin-napi desszert, ami megdobbantja a szívünket

9 rendelhető Valentin-napi desszert, ami megdobbantja a szívünket

More details