2024. március 29., péntek - Auguszta

Hírek

A csokoládé története

2020-08-11 1414

Tudták, hogy a kakaó és a csokoládé története majdnem 4000 évvel ezelőttig nyúlik vissza? És azt tudták, hogy a kakaó fontos szerepet játszott, mint fizetőeszköz az azték és a maja kultúrában? Nagyon kevés olyan élelmiszer van, amelynek ilyen gazdag és ármányokkal teli története van, mint a csokoládénak.

Amikor Hernando Cortés először behozta Európába és megtudta, hogyan lehet csokoládé italt készíteni belőle, nagy szenzációt keltett. Ez volt az az ital, amely valamiféle eretnekséget jelentett a többivel szemben. A kakaó és a csokoládé még ma is a misztikum és az élvezet jelképe. A csokoládé történetének tanulmányozása segít ezt megérteni.

I.e. 2000

A régészek és a kutatók megtalálták az első kis falu nyomait Hondurasban az Ulúa völgyében, ahol a kakaó központi szerepet játszott. Ott találták meg a legrégebbi ivóedényeket és tányérokat, amelyeket valaha is feltártak Latin Amerikában. A kutatások szerint, ezeket az edényeket kizárólag a „Xocoatl”, az eredeti kakaóital elkészítéséhez és fogyasztásához használtak. A történészek úgy tartják, hogy ez a kis falu a csokoládé születésének szimbóluma.

200-900

A kakaó a maja mezőgazdaság és vallás egyik építőköve. A kakaó luxuscikk volt, amelyet értékes ajándékként ajánlottak fel magas rangú vezetők temetésén. A tudósok a sírokban terrakotta tárolóedényeket találtak fedővel és fogantyúval, amelyek sötétbarna porral voltak megtöltve, ez a por a csokoládéital maradéka, amelyet felajánlottak az elhunytnak.

Az egyik ősi maja mitikus „szent könyvben”, a Popl Vuh-ban olvashatunk a Teremtésről szóló történeteket, maja mondákat és leírásokat a maják győzelmeiről és eközben gyakran említést tesznek a kakaóról is. Elmesélnek egy történetet az isteni ikrekről, akik megszabadították a világot a démonoktól. Találtak olyan illusztrációkat, amelyeken ezeket az ikerfiúkat ábrázolták és ezeken az ikrek kakaóval töltött vázákat ajánlanak fel az isteneknek.

Egy másik szent maja könyv, a Chilam Balam szintén említi a kakaófát: jelképesen ábrázolja a szent fát, amelyet a „Sötét korszakban” ültettek, hogy a szél négy irányát jelölje a Fény érkezése előtt.

A kakaó nagyon fontos szerepet játszott a maja társadalomban, mint fizetőeszköz. A kakaó elnevezése szintén utal a pénzügyi értékére. A „cacau” ige eredetileg azt jelentette, hogy „venni attól, aki gyalogol, vagy földet művel”. Az átvenni-t úgy fordíthatjuk, hogy kicserélni, fizetni vagy akár elkészíteni azt. Ez a kakaó fizetőeszköz voltára utal.

A maja és később az azték kultúrában szintén számos összetett szó létezett, amelyben a kakaó szerepelt úgy, mint nocacau (az én pénzem) vagy mocacau (a te pénzed). A spanyolok megtartották a kakaó szót, miután világos lett számukra, hogy a kakaóbabhoz, a fizetőeszközhöz kapcsolódik. Ezért a spanyolok meg voltak győződve róla, hogy a cacau név a kakaófajtákra vonatkozik.

900-1500

A toltékok után az aztékok telepedtek le Mexikóban 1300 körül. Az aztékok a toltékok leszármazottainak nyilvánították magukat, és okos politikájuk képessé tette őket arra, hogy meghódítsanak egy hatalmas területet, amely lefedte a korábbi maja birodalom nagy részét. Az ősi tolték szokások és a vallás kulcsszerepet játszott az azték kultúrában. Az aztékok is a tolték királyt, Quetzalcoatl-t imádták, amely ismét egy kapocs az aztékok és a kakaó között.

A legenda szerint Quetzalcoatl a kakaót az istenektől kapta ajándékba. Az volt a feladata, hogy a mennyből eljuttassa az emberekhez és tanítsa meg őket a termesztésére. Quetzalcoatl jól végezte a feladatát. A királysága, Tula, alattvalói szakértelmén alapult, akik ezüstöt olvasztottak, majd feldolgozták, zöld drágaköveket munkáltak meg és szakértelmüket Quetzalcoatl isteni erejének tulajdonították. A tolték kultúra virágzott és nagy gazdagságukat a házaik, az ezüstjük és a zöld drágaköveik, a fehér kagylóik mutatták, valamint a termékeny talajuk, amely bőséges kukorica, gyapot és kakaótermést biztosított.

Minden megváltozott, amikor a varázslók elterjesztették hazugságaikat Tulában. Egyikük, Titlacauan, egy különleges italt ajánlott Quetzalcoatl-nak, amely örök fiatalságot hoz számára és visszavezeti a Paradicsomba. Ez mérgezett italnak bizonyult és Quetzalcoatl elméjét megbetegítette, aki ezután felégette az összes házat és kakaóültetvényt Tulában. Azután eltűnt a tutajával a nyílt tengeren, és soha nem látták újra. Szerencsére azonban nem égett meg az összes kakaófa. A kakaótermesztés folytatódhatott.

1500-1700

Európa 1502-ben ismerte meg a kakaót és a csokoládét. Ez volt az az időszak, amikor a spanyol hódítók és Kolumbusz Kristóf elindultak az Újvilágba. Amikor Honduras közelében elérték Guanaja szigetét, a helyi lakosság eléjük ment, hogy üdvözölje őket és csónakjaikat kakaóbabbal rakták tele.

Amint felajánlották ezt az értékes ajándékot Kolumbusznak, néhány bab a vízbe esett. A mexikóiak a víz alá merültek, hogy megmentsék a babokat, mintha a világ legértékesebb dolgai lennének. Ez lenyűgözte a spanyolokat. Azonban először nem igazán értették meg a kakaó értékét.

Cortés folyamatosan hódította meg a területeket és hamarosan kakaó ültetvényeket kezdett telepíteni az egész területen. Meg volt győződve róla, hogy ugyanazt a gazdagságot hozza meg számára, mint az arany, amiben korábban reménykedett. A spanyol hódítók is használták a kakaót helyi fizetőeszközként, rabszolgákat, ételt, italt vettek rajta. Azt is felfedezték, hogyan kell tápláló, isteni italt készíteni belőle, a xocoatl-t, azaz a csokoládét.

A csokoládé ital készítéséhez az aztékok először kinyitották a kakaó hüvelyt, kivettek 30-40 babot és néhány napig a napon szárították őket. Azután egy nyitott tűz felett megpörkölték a babokat, amelyek lenyűgöző édes illatot árasztottak. Azután egy súlyos hengerrel összetörték őket és egy bizonyos ívesre csiszolt kőfélével fűszereket, gyógynövényeket és piros paprikát adtak hozzá, hogy egy vörös pépet kapjanak. Ezt a pépet vízben felolvasztották és egyik edényből a másikba öntögették, amíg habos nem lett. Ez a zsíros és sima hab tette az italt ízletessé az aztékok szerint.

A spanyolokat eredetileg pusztán a kakaó gazdasági értéke érdekelte. A csokoládé italt nem is tartották ízletesnek. De néhány évtizeddel később az aztékok meggyőzték a spanyolokat a kakaó, a kakaóvaj és a csokoládé ital nagyszerű tápértékéről és gyógyhatásáról.

1528-ban Cortés behozta az első kakaóbabokat Spanyolországba, miközben a spanyolok fenntartották és ösztönözték a kakaó művelését Latin Amerika egy meghatározott területén. Ők uralták és monopolizálták a kakaó piacot.

A csokoládé megérkezik az Európai kontinensre…

Amikor a csokoládé megérkezett Európába, először inkább gyógyszernek tekintették, mint ízletes élelemnek. Ez az azték hitvilágba nyúlt vissza. A csokoládé erősítette a testet és fizikailag is stimulálta a szervezetet. Az első hivatalos nyilatkozatot Bonavontura Di Aragon, Richelieu bíboros testvére adta ki, mely szerint a csokoládé elősegíti a lép és más egyéb emésztési funkciók működését.

A csokoládé gyógyszerként való besorolásának egy másik példáját egy csokoládé receptben találjuk, amelyet a spanyol orvos Antonio Colmenero de Ledesma 1631-ben adott közre. Ez egy ősi azték recepten alapult, de a keserű ízt virágok és gyógynövények –úgy mint vanília, ánizs, fahéj, mandula, mogyoró, Alexandria rózsái -- hozzáadásával emelték ki.

A XVII. században a gyógyszerészek és az orvosok a működő és kipróbált gyógyszereiket gyakran a csokoládé receptjéhez adagolták. A csokoládé íze sok gyógyszer keserű és rossz ízét elfogadhatóbbá tette.

A XVII. és XVIII. században a csokoládét rendszerint orvosilag írták elő vagy a gyógykezelés részeként alkalmazták mindenféle gyengélkedés és betegség esetén. A holland Bontecoe doktor a megfázás és köhögés hatékony ellenszerének tartotta. A francia Lémery doktor szerint elősegítette az emésztést és a termékenységet, valamint erősítette az immunrendszert. A csokoládét még agyserkentőnek is tartották, amely erősíti az ember szellemi teljesítőképességét és még a depresszióban szenvedőkre is jó hatással van. Ezeket a tényeket egész Európa szerte igazolták az orvosok: Bonteco, Brillat-Savarin, Lémery és sokan mások.

Az aztékok által feltalált csokoládéital receptje olyan széles körben lett elfogadott a gyógyhatásai miatt, hogy a csokoládé a kuruzslók visszaélésének az eszközévé is vált, akik bizonyíték nélküli különleges előnyöket is tulajdonítottak neki. A csokoládé a hamisítás és a csalás eszközévé is vált: sokszor a hulladékot használták fel (pl. az olcsó kakaóhéjat) az értékes kakaóbab belseje helyett.

…. és végül mint egy édes különlegesség

Benzoni .-- a spanyol hadseregnek dolgozó felfedező – 1565-ben első alkalommal írja le úti jegyzeteiben, hogy hogyan készül a kakaó ital. A spanyolok megtartották a titkot a világ más részei előtt, abban a reményben, hogy megtarthatják a kakaó kereskedelmi monopóliumát.

Azonban az édes csokoládé receptjét az Oaxaca-ban ( Mexikó ) lakó apácáknak köszönhetjük. Ők úgy népszerűsítették a csokoládé italt a kolóniák lakosai között, hogy mézet, fahéjat és nádcukrot adtak hozzá. A spanyol szerzetesek voltak, akik behozták az első édes finomságot Spanyolországba 1590 körül. Ők mézzel és vaníliával édesítették a csokoládé italt. Az az édes érzet, amit kifejlesztettek, képezi az alapját a mai csokoládé recepteknek.

1606-ban egy Carletti nevű itáliai kereskedő felfedte a kakaó és a csokoládé ital elkészítésének titkát az itáliaiaknak. Carletti a kakaót és a csokoládét Nyugat-Indiában és Spanyolországban kóstolta meg. Olyan szenzáció volt számára, amelyet meg akart osztani itáliai honfitársaival.

Itáliában ez igazi csokoládé mániához vezetett, csokoládézók nyitásával az összes nagyobb városban. Perugia városa lett az itáliai csokoládévilág központja. Velencében jelentek meg az első csokoládé boltok.

A kakaót fenyegető veszély

A XVII. században a kakaó ültetvényeket túlművelték, amellyel kimerítették a talajt. Másrészt a gyarmatokon betegségek és járványok terjedtek el, amely drámai módon sújtotta a népességet. Emberek százezrei haltak meg, nem volt elegendő helyi munkás és a spanyolok nem tudtak elegendő férfi munkaerőt találni, hogy a kakaó ültetvények ezreit gondozzák. Ezen a ponton veszélybe került a kakaó jövője.

 

A teljes cikk: A csokoládé története

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details
Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

Idén ezek lettek a világ legkreatívabb húsvéti luxuscsokitojásai

More details
33 év után újra magyar kézben az ikonikus magyar csoki

33 év után újra magyar kézben az ikonikus magyar csoki

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
5 húsvéti süti, sütés nélkül: előre elkészíthető mennyei finomságok gyorsan

5 húsvéti süti, sütés nélkül: előre elkészíthető mennyei finomságok gyorsan

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Gombóc Artúr Budapestje

Gombóc Artúr Budapestje

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
Jön a húsvéti roham: utánajártunk, mik lesznek az idei slágertermékek a boltokban

Jön a húsvéti roham: utánajártunk, mik lesznek az idei slágertermékek a boltokban

More details