2025. április 20., vasárnap - Konrád, Tivadar
Ha január eleje, akkor Az ország tortája és Magyarország Cukormentes Tortája receptjei. A cukrászok honlapja az év első napjaiban nyilvánosságra hozta a Boldogasszony csipkéje és a Kicsi Gesztenye receptjeit, így a két tavalyi győztest már bárki elkészítheti otthon.
Hogyan készítsünk mennyei forró csokit? A hideg, szürke napokon sokunkban felmerül ez a kérdés. Különleges ötletekkel készültünk! A szokásostól eltérően ezúttal nem a cikk végére csempészünk hasznos tippeket, hanem rögtön a lényegre térünk. A jó forró csoki elkészítésének alapja ugyanis a megfelelően, tehát gőz fölött felolvasztott (és persze nem árt, ha minőségi), csokoládé.
A Nutella milliárdosa, Giovanni Ferrero egy 32 milliárd dolláros üzleti birodalmat hozott létre a csokoládékból és cukorkákból. A híres mogyórókrémet még 1964-ben keverte ki Giovanni apja, Michele Ferrero, és a krém hatalmas olaszországi népszerűségének köszönhetően egy multimilliárd dolláros üzleti vállalkozás lett belőle.
A több napos csokoládé karneválon díjnyertes csokoládékészítő, dietetikus és kutatásfejlesztési szakemberek várják az érdeklődőket. A karnevál témája mi más lehetne, mint a csokoládé. Bonbonkészítés, szakmai programok várják a nagyérdeműt.
A szakmai programok a megszokott metódus szerint ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Az ország hátrányos helyzetű megyéiben sok gyermek számára egy szem szaloncukor jelentheti az egyetlen ajándékot az ünnepekkor – ezt szem előtt tartva hívták életre még 2014-ben a Lector fordítóiroda, mint ötletgazda és a Magyar Vöröskereszt közös karitatív programjukat, a Karácsonyi Szaloncukor Angyalt. Az idei évben 4 megyében kerül szaloncukor a rászoruló családok karácsonyfájára.
Nemzetközi összevetésben meglepően kevés csokoládét fogyasztunk. Bár több statisztika is kering párhuzamosan arról, mennyi csokit esznek az emberek átlagosan egy évben, és ezek között esetenként jelentős eltérések vannak, abban azonban nagyjából nincs vita, hogy a magyarok fogyasztása alig harmada-negyede a leginkább édesszájú svájciakénak, illetve németekének.
A zserbó az a desszert, ami a legtöbb családnál egyszerűen nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Hogy mi a titka? Talán a sok dió, a házi baracklekvár, az extra puha tészta és a lágy csokimáz. De a hagyományos verzión túl még jó néhány változatban elkészíthető, például mézzel, zabkeksszel, vagy épp durvára vágott dióval. Nálatok melyik a kedvenc?
A budapesti rendőrök idén 4553 tábla csokoládét gyűjtöttek össze. Az édességet a Mikulásgyárnak adta át dr. Terdik Tamás rendőr dandártábornok Budapest Rendőr-főkapitánya és a BRFK rendőrei.
Pillanatok alatt elkapkodták a boltokból, de péntektől újra kapható a karácsonyi szezon slágertermékévé vált szaloncukor Erős Pistával. A csak az Univer Coop Zrt. üzleteiben megvásárolható egyedi édességet limitált mennyiségben hozza forgalomba az Erős Pista gyártója, a kecskeméti Univer Product Zrt. Mivel az eredeti mennyiség napok alatt elfogyott a boltokból, a cég újabb tételt készíttetett belőle.
Ha nincs kedvetek házi, precíz kis bonbonokkal bajlódni karácsonyra, akkor válasszátok ezt a nagyon durván megúszós változatot: amit találtok otthon, csak dobjátok bele olvasztott csokiba, hűtsétek, daraboljátok, csomagoljátok, és már is kész a tökéletes karácsonyi ajándék, nem csak gyerekeknek! :P
A szélsőséges időjárás az édességipart is veszélyezteti: többek között a kakaó is eltűnhet, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a klímaváltozás. Az iparág fenntarthatóságról tartottak szakmai rendezvényt nemrégiben. Az Édességygártók Szövetségének szakmai konferenciájáról a Store Insider számol be, többek között a veszélyről, mely a kakaót fenyegeti.
Egy jó kis forró csoki szuper egész télen, főleg, ha ilyen cuki, kockákba csomagolt verzióban kapja az ember, és nincs más dolga, csak forró tejet melegíteni hozzá. Tökéletes ajándék, nemcsak azért, mert percek alatt összedobod, hanem mert aromákkal, gyümölcsökkel, esetleg egy kevés alkohollal vagy fűszerekkel tökéletesen testre tudod szabni.
Készítsen mindenki szaloncukrot ahelyett, hogy a boltban venné meg azokat, amikben ki tudja miket raknak bele.