2025. december 16., kedd - Etelka

Aligha tévedünk, hogy hamarosan az egyik kedvenc fotóponttá válik a Tihanyba látogatók körében a kedves mesefigura miniszobra. Az aprócska gerillaszobrairól ismert Kolodko Mihály ezúttal a csokiimádó Gombóc Artúrt öntötte formába és ültette ki a tihanyi Pisky sétányra - írja a turizmus.com

A vékony palacsintatésztát eredetileg sósan készítették őrölt hajdinalisztből, majd ahogy teltek az évek, egyre népszerűbbek lettek az édes változatok.

A magyar konyha szereti kakaóval, túróval, lekvárral vagy nutellával tölteni az édes palacsintát. A gyors serpenyős receptben a tészta mindig világos színű, ami, ha sokszor készítjük, egy idő után unalmasnak tűnhet. Dobjuk hát fel, keverjünk a tésztába kakaót, amitől szép barna színt kap, de a tészta íze is sokkal finomabb lesz.

Mivel töltsük a kakaós palacsintát?

Amivel csak szeretnénk, a legjobb azonban fehér színű krémmel megkenni, úgy sokkal mutatósabb. A legjobb, ha sűrű vaníliás tejszínhabbal pakoljuk meg a tésztát, majd háromszögalakra hajtjuk, a tetejére pedig csokimázat csurgatunk.

Kakaós tésztájú palacsinta

Hozzávalók

Palacsinta:

  • 100 gramm liszt
  • 25 gramm kakaópor
  • 1 csipet só
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • olaj a sütéshez
  • 300 milliliter tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál cukor

Krém:

  • 250 milliliter tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Csokimáz:

  • 1 tábla tej- vagy étcsoki
  • kevés vaj vagy tej

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 40 perc

Elkészítés:

A lisztet, a kakaóport és a sót tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a cukrot. A közepébe mélyedést ásunk, beleöntjük a felvert tojást, olajat, tejet és vaníliakivonatot, addig keverjük, míg sima állagú tésztát nem kapunk.

A masszát palacsintasütőben vagy teflonos serpenyőben kisütjük. Ha sütésnél szükségesnek érezzük, kevés olajat öntünk a serpenyőbe. Kb. merőkanálnyi masszát öntsünk a forró serpenyőbe, ezt forgassuk meg, hogy egyenletesen szétterüljön, majd körülbelül 1 percig süssük mindkét oldalán a palacsintát.

A tejszínt a porcukorral és a vaníliakivonattal verjük habbá.

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, ha szükséges, keverjünk hozzá kevés vajat vagy tejet.

A palacsintákat ízlés szerint kenjük meg a krémmel, hajtsuk háromszögalakba, majd csurgassunk rá olvasztott csokit.

(Forrás: sobors.hu)

Kár tagadni, a legtöbben édesszájúak vagyunk, de szeretnénk, ha a szenvedélyünk miatt nem kellene plusz kilókkal hadakoznunk.

Első ránézésre lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nem igényel nagy hozzáértést ez a látványos, isteni finom sütemény.

Roppant könnyű roppanós csokiskeksz-recept liszt nélkül, glutén-, tej- és cukormentesen, ráadásul még low carb is.

Saját kezűleg készített csokoládé? Naná! Mindössze csokoládécsipszre, a kedvenc gyümölcsünkre és diófélékre van szükségünk hozzá. Először olvasszuk meg a csokoládécsipszet, töltsük jégkockatartóba, nyomkodjuk bele a gyümölcsdarabokat, végül szórjuk meg például apróra tört pisztáciával, mogyoróval vagy mandulával és tegyük a fagyasztóba, amíg megköt. Kész is a saját készítésű csokoládé! Nézze meg a videót, nagyon egyszerű!

ll. Erzsébet étkezési szokásairól már korábban is írtunk – akkor kiderült, hogy a brit királynő nem éppen a pompa híve a mindennapokban. Reggelire gabonapelyhet eszik, szereti a saját kertjében termelt alapanyagokat, és csak a délutáni tea mellé fogyaszt egy kevés süteményt. Ezek között a csokoládés a kedvence, amit a királynő egykori séfje nem mulasztott el megosztani a nagyérdeművel.

Az emberi szervezet folyamatosan változik, fejlődik, amit megfelelő táplálkozással nagymértékben segíthetünk. A változások és az azokra adott tudatos reakciók szerves részét kell hogy képezzék mindennapjainknak, most azonban olyan eseménysorozat következett be a világon, amely alapjaiban alakítja át mindannyiunk életét.

Szerencsére az angol királyi család egyik volt séfje évekkel azután is a royalvonaton ücsörög, hogy elbúcsúzott a famíliától. Weboldalán rendre azzal szerez kattintásokat, hogy megosztja a családtagok kedvenc ételeit, azok történetét és receptjét. És milyen jól teszi!

Beköszön a meleg idő és nincs is annál jobb, mint egy krémes és hűsítő fagyi, amiért bármikor benyúlhatunk a hűtőbe, ha egy kis frissítő kényeztetésre vágyunk? Mi a házi, saját készítésű változatra szavazunk, mert nagyon egyszerű, fagyigép nélkül is lágy és selymes, pár perc alatt elkészíthető, és nem mellesleg: tudjuk, mi van benne!

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
13 bűbájos mézeskalácsfalu Magyarországon

13 bűbájos mézeskalácsfalu Magyarországon

More details
11 éves kislány ötletéből született meg az idei díjnyertes szaloncukor

11 éves kislány ötletéből született meg az idei díjnyertes szaloncukor

More details
Tovább dagad a botrány: lárvákban úszó csokimikulás gyerekeknek

Tovább dagad a botrány: lárvákban úszó csokimikulás gyerekeknek

More details
Budapest Coffee & Tea Festival, 2026. május 7-10.

Budapest Coffee & Tea Festival, 2026. május 7-10.

More details
Csokoládé-mennyország a rendezvényeken: Így lesz a desszertasztal az est fénypontja

Csokoládé-mennyország a rendezvényeken: Így lesz a desszertasztal az est fénypontja

More details
30 éves a Mondelez székesfehérvári gyára

30 éves a Mondelez székesfehérvári gyára

More details
Zuhanórepülésben a kakaóbab ára, a csoki mégis tovább drágul

Zuhanórepülésben a kakaóbab ára, a csoki mégis tovább drágul

More details
Gyulai Méz- és mézeskalács fesztivál 2025. december 5-6.

Gyulai Méz- és mézeskalács fesztivál 2025. december 5-6.

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője