2025. április 20., vasárnap - Konrád, Tivadar
Minden csokis édességhez különleges, mély és gazdag ízeket ad egy kevés kávé s egy kis só, ez az egyszerű muffin miért lenne kivétel?
Száz százalékban egészséges összetevők, és semmi felesleges vagy káros hozzávaló, ráadásul pálmaolajtól, gluténtól, tejtől és tojástól mentes recept. Csodálatos íz, állag, trust me, nutellafüggő vagyok.
Chrissy Teigen receptje, aki a Cravings: Recipes for All the Food You Want to Eat receptkönyvet is jegyzi.
Sokunk kedvence a dobostorta, és egyben a leghíresebb magyar cukrászsütemény is. Története 1885-ben kezdődött, amikor Dobos C. József magyar cukrász bemutatta egyedi alkotását a Budapesti Általános Kiállításon, ahol nagy sikert aratott. A mai napig nagyon népszerű ez a finomság, olyannyira, hogy manapság már több változata is van. Én most a nagymamám által készített dobostorta receptet mutatom meg.
Medvecukor, törökméz, konzum szaloncukor, pilóta keksz, egyértelműen a régi vásárok, és gyerekkorunk legnagyobb kedvencei. De te elgondolkoztál már azon, hogy miért hívjuk így őket? Utána játunk, mutatjuk a medvecukor, a törökméz, a konzum szaloncukor, és a pilóta keksz nevének eredetét!
A zsűri döntése szerint a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó érdemelte ki idén a Balaton fagyija címet Levendulás Kajszibarack elnevezésű hűs édességükkel. Balatonszemesi, veszprémi és balatonboglári különdíjak születtek még. A versenyre idén is 13 cukrászat és kézműves fagylaltműhely nevezett a tó körül.
A világ legrangosabb nemzetközi fagylaltversenye zsűrizésében vett részt Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya Somogyi Fagylaltműhely fagylaltmestere. Csapattal készült a kézműves fagylalt hazájának számító Olaszországba, a Rimini városában kétévente megrendezésre kerülő Coppa del Mondo della Gelateria világkupára, azonban egy váratlan esemény miatt végül ítészként vett részt.
Bizony, a leendő csokihiányt a klímaváltozásnak tulajdonítják. A témával foglalkozó kutatók sok egyéb probléma mellett arra is figyelmeztetnek, hogy a kakaó növény 2050-re eltűnhet a bolygónkról. És bár messze nem ez lenne az éghajlatváltozás által okozott legnagyobb gond, vannak, akik már most is a megelőzésen dolgoznak, hogy semmiképpen se kelljen lemondanunk kedvenc boldogsághormonunkról.
Nemrégiben a Csokiblog Facebook oldalán arra voltunk kíváncsiak, hogy a blog követői szoktak-e csokoládét ajándékozni. Az eredmény elsöprő volt, hiszen a szavazás 96%-ban igennel zárult. Ezen nem is lepődünk meg igazán, hiszen a csokoládé kiváló választás szinte minden ünnepre, születésnapokra, névnapokra.
A spanyol El Celler de Can Roca éttermet a Restaurant Magazine kétszer is a világ legjobb éttermének választotta, ráadásul 2009 óta három Michelin csillaggal is büszkélkedhet. A járvány miatti leállás azonban új irányba vitte a vállalkozást, és saját csokoládégyárat alapítottak Casa Cacao néven – írja a CNBC nyomán az origo.
Még a gyakorlott háziasszonyokon is kifoghat a süteményekhez való csokimáz készítése. Amíg nem egyenletes, fényes és könnyen szeletelhető, nem mondhatjuk, hogy tökéletes. A trükk a részletekben rejlik.
Ha banánkenyér, akkor minimum duplacsokis, ugye? Imádom a banánkenyeret, mert annyira egyszerű elkészíteni, és olyan változatossá tehető fűszerekkel, csokival vagy „duplacsokival”, mondjuk. Arról nem is beszélve, hogy általában a gyerekek megvetetik velem a banánt, majd nem eszik meg… Így viszont nem vész kárba, mert az éppen megrohadni kívánó példányokat pont bele tudom passzírozni (szó szerint) ebbe a süteménybe. Ha valakinek csak gyönyörű, ám nem túlérett banánjai vannak, az se csüggedjen, kb. 10 perc a forró sütőben, és a banánok máris megérnek, látható is, ahogy a héjuk megbarnul.
Használjuk ki a málna szezonját, ne csak magában habzsoljuk az egészséges és finom gyümölcsöt, készítsünk belőle más finomságot is.