2024. május 4., szombat - Mónika
Nem csak manapság küzdünk a nem megfelelő minőségű élelmiszerrel, hanem bizony így volt ez már az 1867-es kiegyezés korának Budapestjén is. Pontosabban Budán és Pesten, hiszen időben még az 1873-es városegyesítés előtt járunk, amikor felbukkan egy német cukrászmester, aki kifejezetten azzal a szándékkal alapítja meg Magyarország első csokoládégyárát, hogy megszabadítsa a magyarokat a rossz minőségű, egészségre veszélyes anyagokat tartalmazó cukorkáktól.
Egy orosz jégtörőnek sikerült elszállítania az ellátmányt és a friss személyzetet minden idők legjelentősebb sarkkutató expedíciójához, mely a német Polarstern (Sarkcsillag) kutatóhajón, az Északi-sarktól több mint 150 kilométerre vizsgálja a klímaváltozást – közölte az Alfred Wegener Kutatóintézet.
A svájci prémium csokoládégyártó, a Lindt&Sprüngli arra figyelmeztet, hogy az a felár, amit a világ két legnagyobb termelőjének számító nyugat-afrikai ország a közelmúltban kivetett a kakaóra, tovább fog gyűrűzni és drágítani fogja a csokoládét is.
Azért szeretem ezt a receptet, mert bármilyen összetevőből elkészíthetjük: ét-, tej- vagy fehér csokoládéból, olyan kandírozott vagy aszalt gyümölcsökkel, amilyeneket szeretünk, és ha teszünk bele dióféléket, ha nem, az eredmény így is, úgy is tökéletes lesz. És még a sütőt sem kell bekapcsolnunk hozzá.
Nem lehet tovább kizsigerelni az afrikai kakaóültetvényeseket, ezért nagyobb árat kér a gyáraktól Ghána és Elefántcsontpart. Nincs választás, áremelésre készülnek - mert arra kényszerülnek - a csokoládégyártók. A Portfolio összeállítása szerint két afrikai ország - Ghána, Elefántcsontpart - jelentős felárat vetett ki, amiből a legszegényebb helyi termelőket segítenék. A svájci Lindt & Sprüngli közléséről eredetileg a Bloomberg hírügynökség számolt be. A két állam a világ kakaótermelésének 60 százalékát adja.
Amikor egy régebben vásárolt csokit vagy ajándékba kapott bonbont kibontottál, biztosan te is találkoztál már a jelenséggel. A csokoládé megszürkül, kifehéredik, ahogy mondják “kivirágzik”. Azt gondolhatnád, azért van így, mert a csokoládé már régi, pedig ez nem feltétlenül függ össze a korával. Még csak azt sem jelenti, hogy feltétlenül ki kell dobnod a csokit. Előbb olvasd el ezt!
Az abszolút első helyezettet három éve nem lehet letaszítani a trónról. A Magyarország legjobb éttermeit pontozó és listába gyűjtő, évente megjelenő Dining Guide TOP100 Étteremkalauz a fővárosiak mellett rengeteg vidéki vendéglátóhelyet sorakoztat fel. Most a legjobb vidéki cukrászdákról közölt egy tízes listát - írja a Hello Vidék.
Az automata gépsorra várnak - belül már igen mutatós a milliárdos kutasi projekt, mutatjuk! Nyár elején már próbagyártásra készülnek a székkutasi Premium Choco új, hatalmas csokiüzemében, ahol augusztus végén már a tervek szerint teljes kapacitással működnek a gépek. Kruzslicz Tamás, a cég egyik tulajdonosa a virtuális bejárás során azt is elmondta, megérkeztek a masszagyártó gépek, most az automata gépsorra várnak.
Javában tombol a farsangi szezon és a vele járó, elmaradhatatlan fánkevés. Csokis és hagyományos, málnás és oreós, töltött és bevonatos, melyik a kedvenced? Mit várhatunk el egy jó fánktól? Például, hogy ínycsiklandó legyen és habkönnyű. De nem árt az sem, ha nem fröcsög a zsírban, és nem kapunk tőle cukorsokkot. Itt egy remek receptet olvahatsz, amely minden kritériumnak megfelel.
A Mercedesnél 2039-re teljes karbonsemlegességet hirdettek. Sikeres üzleti évet zárt 2019-ben a Mercedes kecskeméti gyára – hangzott el a cég évértékelő budapesti sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, hogy tavaly a Mercedesek ötöde Kecskeméten készült.
Talán kevesen tudják, hogy nemcsak egészségesebb az étcsokoládé a tejcsokinál, de a rendszeres fogyasztása megvédhet minket a szív- és érrendszeri bajoktól, a depressziótól, valamint az elhízástól is.
Nem lesz választásuk a csokoládégyártóknak, kénytelenek lesznek árat emelni, miután két afrikai ország is jelentős felárat vetett ki, amiból jövedelemtámogatást fizetne a legszegényebb farmereknek – állítja a svájci prémium csokoládégyártó, a Lindt & Sprüngli a Bloomberg tudósítása szerint.
Az egész országon végigsöprő gasztroforradalom nem csak az éttermek konyháit, de természetesen a cukrászműhelyeket is elérte. A klasszikus magyar sütemények mellett az újdonságok is keresettek. Mutatjuk a listát!
Egy csokoládéból formázott nagyobb méretű kakaóbab pillanatok alatt virágba is borulhat – csak egy 3D-s nyomtató kell hozzá. A zürichi székhelyű kakaó- és csokoládékészítő cég, a Barry Callebaut Group Mona Lisa 3D Stúdiója a múlt héten mutatta be a katalóniai Gironában a 3D-s nyomtatással készült Flor de Cacao (Kakaóvirág) fantázianevű újdonságát.