2025. október 22., szerda - Előd
Száz százalékban egészséges összetevők, és semmi felesleges vagy káros hozzávaló, ráadásul pálmaolajtól, gluténtól, tejtől és tojástól mentes recept. Csodálatos íz, állag, trust me, nutellafüggő vagyok.
Chrissy Teigen receptje, aki a Cravings: Recipes for All the Food You Want to Eat receptkönyvet is jegyzi.
Sokunk kedvence a dobostorta, és egyben a leghíresebb magyar cukrászsütemény is. Története 1885-ben kezdődött, amikor Dobos C. József magyar cukrász bemutatta egyedi alkotását a Budapesti Általános Kiállításon, ahol nagy sikert aratott. A mai napig nagyon népszerű ez a finomság, olyannyira, hogy manapság már több változata is van. Én most a nagymamám által készített dobostorta receptet mutatom meg.
Medvecukor, törökméz, konzum szaloncukor, pilóta keksz, egyértelműen a régi vásárok, és gyerekkorunk legnagyobb kedvencei. De te elgondolkoztál már azon, hogy miért hívjuk így őket? Utána játunk, mutatjuk a medvecukor, a törökméz, a konzum szaloncukor, és a pilóta keksz nevének eredetét!
A zsűri döntése szerint a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó érdemelte ki idén a Balaton fagyija címet Levendulás Kajszibarack elnevezésű hűs édességükkel. Balatonszemesi, veszprémi és balatonboglári különdíjak születtek még. A versenyre idén is 13 cukrászat és kézműves fagylaltműhely nevezett a tó körül.
A világ legrangosabb nemzetközi fagylaltversenye zsűrizésében vett részt Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya Somogyi Fagylaltműhely fagylaltmestere. Csapattal készült a kézműves fagylalt hazájának számító Olaszországba, a Rimini városában kétévente megrendezésre kerülő Coppa del Mondo della Gelateria világkupára, azonban egy váratlan esemény miatt végül ítészként vett részt.
Bizony, a leendő csokihiányt a klímaváltozásnak tulajdonítják. A témával foglalkozó kutatók sok egyéb probléma mellett arra is figyelmeztetnek, hogy a kakaó növény 2050-re eltűnhet a bolygónkról. És bár messze nem ez lenne az éghajlatváltozás által okozott legnagyobb gond, vannak, akik már most is a megelőzésen dolgoznak, hogy semmiképpen se kelljen lemondanunk kedvenc boldogsághormonunkról.
Nemrégiben a Csokiblog Facebook oldalán arra voltunk kíváncsiak, hogy a blog követői szoktak-e csokoládét ajándékozni. Az eredmény elsöprő volt, hiszen a szavazás 96%-ban igennel zárult. Ezen nem is lepődünk meg igazán, hiszen a csokoládé kiváló választás szinte minden ünnepre, születésnapokra, névnapokra.
A spanyol El Celler de Can Roca éttermet a Restaurant Magazine kétszer is a világ legjobb éttermének választotta, ráadásul 2009 óta három Michelin csillaggal is büszkélkedhet. A járvány miatti leállás azonban új irányba vitte a vállalkozást, és saját csokoládégyárat alapítottak Casa Cacao néven – írja a CNBC nyomán az origo.
Még a gyakorlott háziasszonyokon is kifoghat a süteményekhez való csokimáz készítése. Amíg nem egyenletes, fényes és könnyen szeletelhető, nem mondhatjuk, hogy tökéletes. A trükk a részletekben rejlik.
Ha banánkenyér, akkor minimum duplacsokis, ugye? Imádom a banánkenyeret, mert annyira egyszerű elkészíteni, és olyan változatossá tehető fűszerekkel, csokival vagy „duplacsokival”, mondjuk. Arról nem is beszélve, hogy általában a gyerekek megvetetik velem a banánt, majd nem eszik meg… Így viszont nem vész kárba, mert az éppen megrohadni kívánó példányokat pont bele tudom passzírozni (szó szerint) ebbe a süteménybe. Ha valakinek csak gyönyörű, ám nem túlérett banánjai vannak, az se csüggedjen, kb. 10 perc a forró sütőben, és a banánok máris megérnek, látható is, ahogy a héjuk megbarnul.
Használjuk ki a málna szezonját, ne csak magában habzsoljuk az egészséges és finom gyümölcsöt, készítsünk belőle más finomságot is.