2025. április 20., vasárnap - Konrád, Tivadar

A mai napig népszerű retrocsokoládé a Sport szelet, amelyben sokan gyermekkoruk ízeit keresik, tekintve, hogy története lassan hét évtizedre tekint vissza. De a jellegzetes rumos-kakaós ízvilág az idők során számos újabb generáció kedvence lett. Összegyűjtöttünk mindent, ami ezzel a márkával történt az elmúlt közel hetven év során. Kezdve onnan, hogy bevezetésekor, az ötvenes évek derekán,  még politikai célokat is szolgált, és az sem volt véletlen, hogy a Népstadion átadásával egyidejűleg került az üzletekbe.

Jégkrémet készíteni általában tejszín hozzáadásával szoktak, ám itt egy recept, ami nem tartalmaz tejterméket. Őrülten olcsó elkészíteni, ráadásul tápláló, és fagylaltgép sem kell hozzá. Nincs benne finomított cukor, így minden nap ehetünk belőle. Az elkészítéséhez mindössze kakaóra és egy gyümölcsre van szükség.

Aligha tévedünk, hogy hamarosan az egyik kedvenc fotóponttá válik a Tihanyba látogatók körében a kedves mesefigura miniszobra. Az aprócska gerillaszobrairól ismert Kolodko Mihály ezúttal a csokiimádó Gombóc Artúrt öntötte formába és ültette ki a tihanyi Pisky sétányra - írja a turizmus.com

A vékony palacsintatésztát eredetileg sósan készítették őrölt hajdinalisztből, majd ahogy teltek az évek, egyre népszerűbbek lettek az édes változatok.

A magyar konyha szereti kakaóval, túróval, lekvárral vagy nutellával tölteni az édes palacsintát. A gyors serpenyős receptben a tészta mindig világos színű, ami, ha sokszor készítjük, egy idő után unalmasnak tűnhet. Dobjuk hát fel, keverjünk a tésztába kakaót, amitől szép barna színt kap, de a tészta íze is sokkal finomabb lesz.

Mivel töltsük a kakaós palacsintát?

Amivel csak szeretnénk, a legjobb azonban fehér színű krémmel megkenni, úgy sokkal mutatósabb. A legjobb, ha sűrű vaníliás tejszínhabbal pakoljuk meg a tésztát, majd háromszögalakra hajtjuk, a tetejére pedig csokimázat csurgatunk.

Kakaós tésztájú palacsinta

Hozzávalók

Palacsinta:

  • 100 gramm liszt
  • 25 gramm kakaópor
  • 1 csipet só
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • olaj a sütéshez
  • 300 milliliter tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál cukor

Krém:

  • 250 milliliter tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Csokimáz:

  • 1 tábla tej- vagy étcsoki
  • kevés vaj vagy tej

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 40 perc

Elkészítés:

A lisztet, a kakaóport és a sót tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a cukrot. A közepébe mélyedést ásunk, beleöntjük a felvert tojást, olajat, tejet és vaníliakivonatot, addig keverjük, míg sima állagú tésztát nem kapunk.

A masszát palacsintasütőben vagy teflonos serpenyőben kisütjük. Ha sütésnél szükségesnek érezzük, kevés olajat öntünk a serpenyőbe. Kb. merőkanálnyi masszát öntsünk a forró serpenyőbe, ezt forgassuk meg, hogy egyenletesen szétterüljön, majd körülbelül 1 percig süssük mindkét oldalán a palacsintát.

A tejszínt a porcukorral és a vaníliakivonattal verjük habbá.

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, ha szükséges, keverjünk hozzá kevés vajat vagy tejet.

A palacsintákat ízlés szerint kenjük meg a krémmel, hajtsuk háromszögalakba, majd csurgassunk rá olvasztott csokit.

(Forrás: sobors.hu)

Kár tagadni, a legtöbben édesszájúak vagyunk, de szeretnénk, ha a szenvedélyünk miatt nem kellene plusz kilókkal hadakoznunk.

Első ránézésre lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nem igényel nagy hozzáértést ez a látványos, isteni finom sütemény.

Roppant könnyű roppanós csokiskeksz-recept liszt nélkül, glutén-, tej- és cukormentesen, ráadásul még low carb is.

Saját kezűleg készített csokoládé? Naná! Mindössze csokoládécsipszre, a kedvenc gyümölcsünkre és diófélékre van szükségünk hozzá. Először olvasszuk meg a csokoládécsipszet, töltsük jégkockatartóba, nyomkodjuk bele a gyümölcsdarabokat, végül szórjuk meg például apróra tört pisztáciával, mogyoróval vagy mandulával és tegyük a fagyasztóba, amíg megköt. Kész is a saját készítésű csokoládé! Nézze meg a videót, nagyon egyszerű!

ll. Erzsébet étkezési szokásairól már korábban is írtunk – akkor kiderült, hogy a brit királynő nem éppen a pompa híve a mindennapokban. Reggelire gabonapelyhet eszik, szereti a saját kertjében termelt alapanyagokat, és csak a délutáni tea mellé fogyaszt egy kevés süteményt. Ezek között a csokoládés a kedvence, amit a királynő egykori séfje nem mulasztott el megosztani a nagyérdeművel.

Az emberi szervezet folyamatosan változik, fejlődik, amit megfelelő táplálkozással nagymértékben segíthetünk. A változások és az azokra adott tudatos reakciók szerves részét kell hogy képezzék mindennapjainknak, most azonban olyan eseménysorozat következett be a világon, amely alapjaiban alakítja át mindannyiunk életét.

Tartalom galéria

A Magyar Fagylalt Napján idén több száz cukrászdában várják a családokat

A Magyar Fagylalt Napján idén több száz cukrászdában várják a családokat

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Magyar Gasztronómia Napja, 2025. április 26–27.

Magyar Gasztronómia Napja, 2025. április 26–27.

More details
5. Kürtőskalács Vigalom az Állatkertben, 2025. május 16–18.

5. Kürtőskalács Vigalom az Állatkertben, 2025. május 16–18.

More details
A német édességgyártók

A német édességgyártók "már csak" 228 millió csokoládényulat gyártottak húsvétra

More details
Elsőként készít hazánkban angyalhaj csokoládéból fagylaltot a híres cukrászséf

Elsőként készít hazánkban angyalhaj csokoládéból fagylaltot a híres cukrászséf

More details
Állandóan édesség után sóvárogsz? 5 egészségügyi probléma, amit így jelez a szervezet

Állandóan édesség után sóvárogsz? 5 egészségügyi probléma, amit így jelez a szervezet

More details
Ez történik, ha minden nap eszel csokit: előnyök és mellékhatások

Ez történik, ha minden nap eszel csokit: előnyök és mellékhatások

More details
Édes irodalmi utazás a Költészet napja alkalmából

Édes irodalmi utazás a Költészet napja alkalmából

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője