2025. január 8., szerda - Gyöngyvér
Hideg van, tél van, sötét van – csoki kell. Vagy nem, inkább egy jó süti, még melegen. Vagy inkább mindkettő. Na jöhet? ?
Óriási türelemjáték révén végül két óra alatt sikerült többé-kevésbé normális kinézetűre megsütnie egy csokis kekszet a Nemzetközi Űrállomás (Iss) egyik asztronautájának, aki ezzel elsőként sütött nyers alapanyagból ennivalót az űrben.
Ehető látványosságokkal, 3D nyomtatóval előállított csokoládéval, csokiszökőkúttal, szakmai előadásokkal, gyerekjátékokkal, kiállítással és bemutatókkal várják jövő hétvégén a nyolcadik Pécsi Csokoládé Karnevál látogatóit.
Ez lenne az ára annak, hogy a kakaótermesztők nem nyomorognak. De vajon valóban hozzájuk megy a pluszbevétel? 400 dollárral akarja megemelni egy tonna kakaó árát Ghána és Elefántcsontpart, melyek a világ kakaó termelésének több mint 60%-át adják - tudósít a Wall Street Journal. Jelenleg 2500 dollár körül ingadozik egy tonna kakaó ára a piacon, így a 400 dolláros emelés megdobhatja a csokoládéárakat.
Ha január eleje, akkor Az ország tortája és Magyarország Cukormentes Tortája receptjei. A cukrászok honlapja az év első napjaiban nyilvánosságra hozta a Boldogasszony csipkéje és a Kicsi Gesztenye receptjeit, így a két tavalyi győztest már bárki elkészítheti otthon.
Hogyan készítsünk mennyei forró csokit? A hideg, szürke napokon sokunkban felmerül ez a kérdés. Különleges ötletekkel készültünk! A szokásostól eltérően ezúttal nem a cikk végére csempészünk hasznos tippeket, hanem rögtön a lényegre térünk. A jó forró csoki elkészítésének alapja ugyanis a megfelelően, tehát gőz fölött felolvasztott (és persze nem árt, ha minőségi), csokoládé.
A Nutella milliárdosa, Giovanni Ferrero egy 32 milliárd dolláros üzleti birodalmat hozott létre a csokoládékból és cukorkákból. A híres mogyórókrémet még 1964-ben keverte ki Giovanni apja, Michele Ferrero, és a krém hatalmas olaszországi népszerűségének köszönhetően egy multimilliárd dolláros üzleti vállalkozás lett belőle.
A több napos csokoládé karneválon díjnyertes csokoládékészítő, dietetikus és kutatásfejlesztési szakemberek várják az érdeklődőket. A karnevál témája mi más lehetne, mint a csokoládé. Bonbonkészítés, szakmai programok várják a nagyérdeműt.
A szakmai programok a megszokott metódus szerint ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Az ország hátrányos helyzetű megyéiben sok gyermek számára egy szem szaloncukor jelentheti az egyetlen ajándékot az ünnepekkor – ezt szem előtt tartva hívták életre még 2014-ben a Lector fordítóiroda, mint ötletgazda és a Magyar Vöröskereszt közös karitatív programjukat, a Karácsonyi Szaloncukor Angyalt. Az idei évben 4 megyében kerül szaloncukor a rászoruló családok karácsonyfájára.
Nemzetközi összevetésben meglepően kevés csokoládét fogyasztunk. Bár több statisztika is kering párhuzamosan arról, mennyi csokit esznek az emberek átlagosan egy évben, és ezek között esetenként jelentős eltérések vannak, abban azonban nagyjából nincs vita, hogy a magyarok fogyasztása alig harmada-negyede a leginkább édesszájú svájciakénak, illetve németekének.
A zserbó az a desszert, ami a legtöbb családnál egyszerűen nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Hogy mi a titka? Talán a sok dió, a házi baracklekvár, az extra puha tészta és a lágy csokimáz. De a hagyományos verzión túl még jó néhány változatban elkészíthető, például mézzel, zabkeksszel, vagy épp durvára vágott dióval. Nálatok melyik a kedvenc?
A budapesti rendőrök idén 4553 tábla csokoládét gyűjtöttek össze. Az édességet a Mikulásgyárnak adta át dr. Terdik Tamás rendőr dandártábornok Budapest Rendőr-főkapitánya és a BRFK rendőrei.