2025. április 20., vasárnap - Konrád, Tivadar
Az egész országon végigsöprő gasztroforradalom nem csak az éttermek konyháit, de természetesen a cukrászműhelyeket is elérte. A klasszikus magyar sütemények mellett az újdonságok is keresettek. Mutatjuk a listát!
Egy csokoládéból formázott nagyobb méretű kakaóbab pillanatok alatt virágba is borulhat – csak egy 3D-s nyomtató kell hozzá. A zürichi székhelyű kakaó- és csokoládékészítő cég, a Barry Callebaut Group Mona Lisa 3D Stúdiója a múlt héten mutatta be a katalóniai Gironában a 3D-s nyomtatással készült Flor de Cacao (Kakaóvirág) fantázianevű újdonságát.
Gombóc Artúrnak mindegy, hogy milyen, csak csoki legyen. Egy magára valamit is adó csokiimádó azonban pontosan tudja, hogy mi a különbség a trüffel és a praliné között. Ha nem tudja, segítünk.
83 éves korában elhunyt Csukás István meseíró, költő, rengeteg felejthetetlen báb- és mesefigura alkotója. 83 éves korában elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író – tette közzé a szomorú hírt az Újszínház a Facebookon.
A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi események felhívták a figyelmet a higiénia fontosságára. A közösségi terek, irodaházak, üzemek, orvosi várók, élelmiszeripari gyártóterek, rendezvények, játszóházak, mozitermek – és még hosszan sorolhatnánk – higiéniájára sokkal fontosabb odafigyelni, mint eddig gondoltuk. Ez azt is jelenti, hogy a takarítás most nagyobb hangsúlyt kaphat, mint valaha. Íme, néhány tudósítás és videó, amelyekkel nem pánikot akarunk kelteni, hanem felhívni a figyelmet az egyéni felelősségre!
Ha legközelebb rátör valakire a csokoládé iránti vágy, ám szeretne ellenállni a kísértésnek, induljon el egy rövid, de intenzív gyaloglásra – idézte brit kutatók javaslatát a LiveScience című ismeretterjesztő portál. Egy negyedórás élénk séta után csak feleannyi csokoládét fogyasztanak el az emberek, mint akkor, ha pihenten látnak neki – állapították meg tanulmányukban az Exeteri Egyetem munkatársai.
Erre a receptre aztán senkinek nem lehet panasza, már ami az egyszerűségét illeti, de a hozzávalók is szuperek. Meggy….csoki, a legjobb sütemény alapanyagok… én szívem szerint egyikből sem hagynám ki. Ha sütnél valami finomat, akkor én ezt a lisztmentes desszertet ajánlom…és bátran vedd elő a szívecske formát hozzá….sajna nekem nincs, de mivel három nappal ezelőtt készült, szuper volt kereken is.
Szinte nincs olyan volt szovjet állampolgár, aki ne emlékezne a Hematogen szeletekre. Ezek csokinak kinéző édességek voltak, kakaó azonban nem volt bennük. Volt viszont cukor, sűrített tej és marhavér. Erről persze a gyerekeket nem siettek tájékoztatni (bár az okosabbak az elnevezésben szereplő hemato- előtagból azért sejthettek valamit).
A szovjet kisgyerekek falták a marhavéres csokit, ami valójában egy részben vért tartalmazó karamellaszerűség. A szerkesztőség viszont két részre szakadt.
Ha először furcsának tűnik a céklás csokitorta, gondold csak végig, hányféle zöldséget használunk a sütikbe íz- és állagjavításra. Ha a cukkini, a sütőtök vagy éppen a répa is illik a tésztába, akkor a cékla miért ne lenne jó bele? A színe élénkebb, az íze pedig édesebb, finomabb lesz. Tortafomában sütve, csokimázzal még elegánsabb.
A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Zala Judittal, a díjnyertes Sweetic Csokoládé Manufaktúra alapítójával és chocolatier szakemberével beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb vállalkozó kategória díjának egyik várományosa 2020-ban.
Kevesen vagyunk, akik ellen tudnak állni a szájban megolvadó csokoládé ízének. Bűnös élvezetet jelent egy stresszes nap után még a diéta idején is. Jó hír azonban, hogy a minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása még kifizetődő is lehet. A kakaóbab ugyanis flavonoidokat tartalmaz, amelyek egészséges növényi vegyületek. Emellett számos jótékony hatás is kapcsolódik hozzá. Válasszunk minőségi csokoládét és élvezzük a következő módokon.
Ahol a csokoládé és a művészet a lehető legmagasabb szinten találkozik, biztosak lehetünk benne, hogy valami igazán különleges fog születni. A ZAX kézzel készített, egyedileg megformált és megfestett gourmet bonbonjai műalkotásnak is beillenek; nem titkolt céljuk pedig, hogy szépségükkel és rendhagyó íz kombinációjukkal felrázzák az édességipart. Az egyszerre vagány és elegáns bonbonok köszönetajándékként is tökéletesek!
Közkívánatra megismételjük! Aki lemaradt vagy újra eljönne: szeretettel várjuk évindító bor- és csokikóstolónk repetájára!