2025. január 7., kedd - Attila
A Miskolci Nemzeti Színház és a Gofrim étterem közösen várt minden színház- és gofrirajongót október 11-én, ahol találkozhattak idei évadunk operettjének főszereplőivel és rendezőjével. Az esemény apropója egy különleges együttműködés volt: megszületett a Luxemburg grófja előadás hivatalos gofrija!
Sokaknak feltűnhetett, hogy idei évadunk címeinek egy részében megtalálható egy-egy gyümölcs neve. Nos, a Luxemburg grófja nem ezek közé tartozik, viszont ez lett az első színházi előadás, ami saját hivatalos édességet kapott, egy nyelvbotlásból adódó előadásbeli poén után. Történt ugyanis, hogy a jelenetben, amikor Harsányi Attila (Reneé, Luxemburg grófja) el akarja adni frissen örökölt, ám pénzzel nem járó grófi címét, az egyik próba során azt találta mondani, hogy „ki akarja megvenni a luxemburg gofri címemet?” Innentől pedig szinte egyenes út vezetett a fantázianév és az édesség megalkotásához.
A Gofrim étterem csapata a híres luxemburgi almatortából inspirálódott, mely a kis ország leghíresebb édessége, újragondolva így alkották meg a gofrikülönlegességet, mely a Luxemburg gofrija nevet kapta idei operettünk után.
Előadásunk rendezője, Rusznyák Gábor, valamint a két főszereplő, Eperjesi Erika és Harsányi Attila mellett Seres Ildikó és Gáspár Tibor tesztelték le először a luxemburgi nyalánkságot, és áldásukat is adták, hiszen nem sok maradt az almás finomságból. Az érdeklődő közönségnek is elnyerte tetszését az új fogás, szinte mindenki Luxemburg gofriját falatozott az étteremben.
Jó hír, hogy a Gofrim menüjén mindaddig megtaláljuk az édességet, ameddig az operett műsoron van, így aki ezen a napon lemaradt, ne búsuljon, hiszen ezután is lehetősége lesz megízlelni a Luxemburg grófja hivatalos édességét.
(Csokoládé Világ / Miskolci Nemzeti Színház)
Magyarországon kifejezetten drága nyalánkságnak számít a Nutella, nem is csoda, hogy megannyi gyártó, bolt készít kakaós mogyorókrémet azért, hogy a nagy vetélytárs babérjaira törjön. Az egyes boltok sajátmárkás termékei árban ráadásul jóval a Nutella alá pozícionálják magukat, mindezt úgy, hogy közben ugyanannyi mogyorótartalommal hirdetik terméküket, mint a legismertebb márka. De ez vajon elég ahhoz, hogy illatban-állagban-ízben lekörözzék a nagy vetélytársat? Azért, hogy ezt kiderítsük a Pénzcentrumnál 9 kakaós mogyorókrémet teszteltünk a szerkesztőségben, majd 20 ember részvételével. És azért voltak meglepetések...
Amióta világ a világ, de legalábbis amióta Nutella létezik, a brand neve egybeforrt a kakaós mogyorókrémmel, mint termékkel. Akkor is így van ez, hogyha manapság egy üveg termék több mint a fele cukor, majd húsz százaléka pálmaolaj, és bizony a mogyorónak és a kakaópornak együttesen be kell érniük 20,4 százalékkal - a gyártó hivatalos oldala szerint. Ez 100 gramm nyalánkság esetén csupán 24 grammnyit jelent a két névadó összetevőből.
És ha mindez nem lenne elég a Nutellának bizony az ára is igen magas, főleg Magyarországon. Korábbi cikkeinkből kiderült például, hogy egy üveg Nutellát Ausztriában, az Egyesült Királyságban, de még Németországban is olcsóbb beszerezni, mint hazánkban. Ráadásul az árkülönbség szimplán forintosított árakkal számolva is bőven kijön, a vásárlóerő-paritásról nem is beszélve.
Nem csoda tehát, hogy a boltok polcain megannyi Nutella-helyettesítő termék található, szinte az összes nagy boltláncnak vannak például sajátmárkás kakaós mogyorókrémjei, de ezen felül is találni olyan márkákat, amik a Nutella babérjaira törnek. A Pénzcentrumnál arra voltunk kíváncsiak, hogy a temérdek kakaós mogyorókrém közül melyik tudja megszorongatni vagy akár ízben, állagban, illatban le is nyomni a legendás vetélytársat. Azért, hogy ezt kiderítsük szerkesztőségi vakteszt keretében 9 kakaós mogyorókrémet teszteltünk, ebből 8 származott a boltok polcairól, egy pedig egy házi készítésű kísérleti példány volt. Így alakult ki a kilences mezőny:
A 9 terméket három szempont szerint értékelte majd 20 kolléga egy 1-10-ig terjedő skálán. Az értékeléseket követően az egyes termékekre adott pontszámokat átlagoltuk, így alakult ki a végső mezőny. Először az illatot pontozták, utána a termékek állagát, majd az ízét. Bónusz kérdésként pedig meg lehetett tippelni azt is, hogy szerintük melyik induló a Nutella.
Hát akkor lássuk ez eredményeket: 669 forintos árral vernék a Nutellát: vakteszten szállt harcba a Lidl, Aldi, Tesco
(Csokoládé Világ)
Egy hideg reggelen nincs is jobb egy pohár forró csokoládénál: meleg ölelésbe burkol és édesen kényeztet. Ezúttal három olyan receptet hoztunk, amelyben egy-egy titkos hozzávaló teszi még izgalmasabbá kedvenc italunkat.
Megérkezett a negyedik csokoládé íz: a Ruby! Az íze semmihez sem fogható, így nem vitás, hogy a csoki imádók körében a legnagyobb trend lesz ebben az évben. Te is könnyen elkészítheted kedvenc csokis receptjeidet a Ruby csokipasztillával, mert nagyon egyszerű vele dolgozni, és az egyediségével mindenkit le fogsz nyűgözni a környezetedben. Ebben a receptünkben levendulával és aszalt vörös áfonyával díszítettük a táblás csokinkat és a végeredmény eszméletlen finom lett.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vegyünk elő egy fazekat és egy fém- vagy üvegtálat, ami ráillik a fazékra. Tegyünk annyi vizet a fazékba, hogy ha ráhelyezzük a tálat, a víz ne érje el az alját, mert a csokoládépasztilla felolvasztáshoz csak a vízgőzre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a lángot. Ha már gőzölög a víz, tegyük rá a tálat, majd szórjuk bele a csokoládé pasztillát.
Folyamatosan kevergetve olvasszuk fel a pasztillákat. Amikor teljesen homogén állagúvá vált a masszánk, vegyük le a tűzről és öntsük csokoládéformába, de egy sima tálca is megteszi.
(Ha szeretnénk, és van rá időnk, temperálhatjuk is a csokoládét, hogy még fényesebb és roppanósabb legyen. A tempereálás menetéről itt írunk bővebben.)
Végül a kiöntött csokimasszát szórjuk meg a levendulával és az aszalt vörös áfonyával. Először hagyjuk a szabad levegőn kicsit hűlni, majd tegyük be a hűtőbe megdermedni. Így készíthetsz mindössze néhány perc alatt, isteni finom, egyedi csokoládét magadnak. Vigyázz gyorsan fogy! ;)
(Forrás: kakaobab.com)
Idén is lehet egy-egy tábla csokival támogatni a Karitáció Alapítvány bohócdoktorainak gyógyítást segítő tevékenységét. Az alapítvány most is több száz gyermek ünnepét szeretné boldoggá tenni. Szülők, nagyszülők és a cégek üzemeltetőit is együttműködésre hívják a bohócdoktorok, hogy idén még több gyermek részesülhessen támogatásban. A csoki adományokat az alapítvány szegedi irodájában lehet leadni. A szervezők a csoki mellé várnak egy szép üzenetet, egy rajzot, egy verset, melyet a kórházi bohócdoktor vizitek alkalmával a gyógyuló gyerekekhez a bohócdokik eljuttatják.
A csokigyűjtés kapcsán fontos a szavatosság, ezért a szervezők a gyerekek egészsége érdekében azt kérik, hogy a csokigyűjtésbe olyan édességet adományozz, amely legalább 3 hónap szavatossággal rendelkezik.
Az adományokat 2019. december 13-ig fogadják a bohócdoktorok a Karitáció Alapítvány irodájában (Szeged, Kálvária tér 31.)
A Karitáció Alapítvány további gyűjtőpontokat keres, ezért várja boltosok, pedagógusok, és cégek jelentkezését, akik az ott helyben az összegyűjtött tábla csokikat gyűjtőpontként a központba segítenek juttatni.
(Csokoládé Világ)
Madagaszkáron, ahol a világpiacon kapható vanília 80 százaléka terem, a gazdák jelentős része fogta a puskáját, és hónapokig felköltözött az ültetvényeire. A vanília olyan drága lett, és a helyi rendőrség annyira nem képes védelmet nyújtani a rablók ellen, hogy az értékes növény megvédésére másképp nem látszott esély.
A székrekedés fő kiváltó tényezői közismertek, így például a túlságosan alacsony rostbevitel, a székletvisszatartás, a folyadékhiány, vagy éppen a mozgáshiány. Ezek mellett azonban akadnak más, kevésbé nyilvánvaló okok is, amelyeket nem árt, ha szintén ismerünk.
Közelebb hozza az embereket, és jobbá teszi a napunkat, hangulatunkat – már egy egyszerű „köszönömnek” is sokat köszönhetünk, derült ki abból a különleges tesztből, amelyet az egyik legnagyobb csokoládédesszert gyártó márka megbízásából készült a Hála Világnapja alkalmából.
A Ferrero Rocher édességgyártó tavaly ősszel és idén októberben is olyan nyereményjátékot hirdetett, amelynek a fődíja egy Mercedes Benz CLA személygépkocsi volt. Az alapmodell listaára 8,9 millió forint. Egy feltétele volt játéknak, vásárolni kellett egy Gold Edition 200 grammos kiszerelésű Ferrero csokoládét október 1. és október 28. között. Az édesség az egyik hazai élelmiszerlánc üzletében 1649 forintba került a játék idején, és a csomagolás belsejében található kódot kellett feltölteni a cég honlapján.
Tényleg csokoládéból van a kastély? Tényleg minden csokoládéból készült? Ilyen kérdéssel és várakozással vannak tele Willy Wonka (Charlie és a csokigyár) rajongói, akik örömmel törnének egy darabot a „Csokoládé Palota” kerítéséből. Az Árpádföldön, a Bekecs utca 22. sz. alatt található Csokoládé Múzeum épülete ugyan hagyományos anyagokból épült és a kerítés is kovácsoltvas, senkit nem ér csalódás, hiszen sok-sok csokoládét kóstolhat, aki részt vesz a Csokoládé Múzeum fenséges ízutazásain, programjain.
Az Oreo sikersztorija 1912-ben indult New Yorkból. A különleges keksz rövid időn belül az amerikaiak egyik kedvenc édessége lett, majd nem sokkal ezután meghódította a világot. Legújabb óránkon egy könnyű finomság készül, ahol a töltelék krémet az ízletes keksszel és mascarponéval bolondítjuk meg. Megtanuljuk a fehércsokoládé temperálását, hogyan lesz fényes és roppanós a csokoládé.
Ezen az órán egy igazi különlegesség készül, amely a Szamos tradíció apró de annál finomabb darabja. A kurzus során a kézzel mártott konyakmeggy elkészítésének technikáival ismerkedünk, eredeti Szamos receptúra alapján. Először megtanuljuk a temperálás fogásait, melytől fényes és roppanós lesz a csokoládé, majd a fondantba mártott meggy elkészítését lépésről-lépésre.
A holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt. másfél milliárd forintos bővítést hajtott végre a mátészalkai gyárában, ahol többek között a Túró Rudit is előállítják. A vállalat napi egymillió Pöttyös Túró Rudit gyárt. Bővítette gyártó- és csomagolókapacitását a Túró Rudit is előállító FrieslandCampina Hungária Zrt., a másfél milliárd forint értékű, saját forrásból megvalósult beruházást kedden adták át a holland tulajdonú cég mátészalkai telephelyén.
A szuflét vagy szufflét, esetleg soufflét, magyarul felfújtat általában a francia konyha csúcsának, a desszertek legelegánsabbikának tartják, és, mint ilyentől, félnek. Pedig ami sznobnak hangzik, az nem feltétlenül bonyolult, sőt. Egyszerű, szép, hatásos desszert vagy előétel, amit bárki el tud készíteni, akinek már megvolt a sima piskóta.