2025. április 20., vasárnap - Konrád, Tivadar
Madagaszkáron, ahol a világpiacon kapható vanília 80 százaléka terem, a gazdák jelentős része fogta a puskáját, és hónapokig felköltözött az ültetvényeire. A vanília olyan drága lett, és a helyi rendőrség annyira nem képes védelmet nyújtani a rablók ellen, hogy az értékes növény megvédésére másképp nem látszott esély.
A székrekedés fő kiváltó tényezői közismertek, így például a túlságosan alacsony rostbevitel, a székletvisszatartás, a folyadékhiány, vagy éppen a mozgáshiány. Ezek mellett azonban akadnak más, kevésbé nyilvánvaló okok is, amelyeket nem árt, ha szintén ismerünk.
Közelebb hozza az embereket, és jobbá teszi a napunkat, hangulatunkat – már egy egyszerű „köszönömnek” is sokat köszönhetünk, derült ki abból a különleges tesztből, amelyet az egyik legnagyobb csokoládédesszert gyártó márka megbízásából készült a Hála Világnapja alkalmából.
A Ferrero Rocher édességgyártó tavaly ősszel és idén októberben is olyan nyereményjátékot hirdetett, amelynek a fődíja egy Mercedes Benz CLA személygépkocsi volt. Az alapmodell listaára 8,9 millió forint. Egy feltétele volt játéknak, vásárolni kellett egy Gold Edition 200 grammos kiszerelésű Ferrero csokoládét október 1. és október 28. között. Az édesség az egyik hazai élelmiszerlánc üzletében 1649 forintba került a játék idején, és a csomagolás belsejében található kódot kellett feltölteni a cég honlapján.
Az Oreo sikersztorija 1912-ben indult New Yorkból. A különleges keksz rövid időn belül az amerikaiak egyik kedvenc édessége lett, majd nem sokkal ezután meghódította a világot. Legújabb óránkon egy könnyű finomság készül, ahol a töltelék krémet az ízletes keksszel és mascarponéval bolondítjuk meg. Megtanuljuk a fehércsokoládé temperálását, hogyan lesz fényes és roppanós a csokoládé.
Ezen az órán egy igazi különlegesség készül, amely a Szamos tradíció apró de annál finomabb darabja. A kurzus során a kézzel mártott konyakmeggy elkészítésének technikáival ismerkedünk, eredeti Szamos receptúra alapján. Először megtanuljuk a temperálás fogásait, melytől fényes és roppanós lesz a csokoládé, majd a fondantba mártott meggy elkészítését lépésről-lépésre.
A holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt. másfél milliárd forintos bővítést hajtott végre a mátészalkai gyárában, ahol többek között a Túró Rudit is előállítják. A vállalat napi egymillió Pöttyös Túró Rudit gyárt. Bővítette gyártó- és csomagolókapacitását a Túró Rudit is előállító FrieslandCampina Hungária Zrt., a másfél milliárd forint értékű, saját forrásból megvalósult beruházást kedden adták át a holland tulajdonú cég mátészalkai telephelyén.
A szuflét vagy szufflét, esetleg soufflét, magyarul felfújtat általában a francia konyha csúcsának, a desszertek legelegánsabbikának tartják, és, mint ilyentől, félnek. Pedig ami sznobnak hangzik, az nem feltétlenül bonyolult, sőt. Egyszerű, szép, hatásos desszert vagy előétel, amit bárki el tud készíteni, akinek már megvolt a sima piskóta.
Hamarosan meg lehet kóstolni az első darabokat abból a funkcionális rágógumicsaládból, ami Magyarország, és egész Közép-Kelet Európa egyetlen rágógumigyárában készül, a Bács-Kiskun megyei Szabadszálláson. A Crazy Gummy ma már nemzetközileg is jól ismert márka, nemcsak egész Európában, de a tengerentúlon is találkozhatnak vele a vásárlók.
Az elmúlt hónapokban egészen sajátos sikerét éli a magyar gasztronómia, amelyről jó eséllyel fogalma sincs a hazai vendéglátóiparnak. Indiában sorra nyitnak meg a kürtőskalácsozók, a magyarországi fabódékkal ellentétben szirupos enteriőrökkel és egészen érdekes mutáns változatokkal.
A brownie egy csokoládés, szeletelt sütemény, melynek elkészítésére manapság számos recept létezik, de mindegyikre jellemző, hogy nagyon egyszerűen összeállítható. Mivel semmi bonyolultságot nem igényel az elkészítése, ezért a kezdő háziasszonyoknak kiváló első süteménye lehet! Csalódás kizárva!
A WholeFruit csokoládégyártó módszer nem csak a kakaóbabot, de az egész kakaógyümölcsöt hasznosítja. A Mondelez a héten már be is mutatja az ezzel az eljárással készült, új termékeit az USA-ban. Új csokoládégyártó eljárással rukkolt elő a svájci Barry Callebaut cég, mely az egész kakaógyümölcsöt hasznosítja, és ezáltal nagyban csökkenti a megtermelt hulladékot a hagyományos csokigyártással szemben.
Ismerős az érzés, amikor egyszer csak rád tör a vágy, hogy befalj egy hatalmas tábla csokit, ugye? Ez tök oké, mindenkivel előfordult már. Viszont ha folyton visszatér az érzet, hogy ennél valami konkrét (általában egészségtelen) kaját, akkor lehet, hogy a tested üzenni próbál neked. De pontosan mit?
Megpróbáljuk bemutatni, hogy mit miért raknak egy Magnum jégkrémbe, amelynek legegyszerűbb változata a csomagolása alapján legalább 19 összetevőt tartalmaz. A magyarországi jégkrémpiac egyik legkedveltebb jégkrémének gyártója az Unilever, amely némi segítséget adott az elemzéshez, a pontos recept és a gyártástechnológia részletei azonban – mint mindenhol máshol -, itt is üzleti titoknak számítanak.