2024. május 3., péntek - Tímea
Idén ősszel megbízták az InsightLab piackutató intézetet, hogy készítsenek egy reprezentatív fogyasztói kutatást a Magyar Édességgyártók Szövetségének, melyben sok más között a karácsonyi szezontermékekről is kérdeztük a válaszadókat. A kutatás novemberben készült, így egészen friss adatokkal tudunk szolgálni.
A Magyar Édeséggyártók Szövetségének karácsonyi sajtótájékoztatóján a fenti témák mellett az is szóba került, hogy milyen új szaloncukor ízeket kóstolnának meg legszívesebben honfitársaink. Értelemszerűen most még csak a tavaly karácsonyi forgalmat látjuk, amiből viszont egyértelműen kiderül, hogy ismét rekordot döntött a téli ünnepek szezonális édességeinek forgalma.
Mind annak kockázatával, hogy bohócot csinál magából, egy svájci édességgyártó szamártejből hozta létre egyik legfrissebb, ínyenceknek szánt csokoládéválogatását. Bár két év kellett a tökéletesítéshez, végül Gérard Fornerod, a Vaud-kantonbeli Morges egyik édességgyártója lett az első Svájcban, aki szamártejből készített desszerttel merészkedett ki a publikum elé.
Mikulás alkalmával az átlagosnál is több édesség kerül az üzletekbe. A korábbi évekhez hasonlóan a középpontban a termékbiztonság és a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll. A hatóság célja, hogy a karácsonyi vásárlások során a kereskedők szabályszerűen járjanak el, illetve, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek a boltok polcaira.
Egyre jobb a csokoládémikulás-választék, megnéztük, melyiket érdemes megvenni, ha igazán jó minőséget szeretnénk. A Magyar Édességgyártók Szövetségének adatai szerint jelentősen visszaesett a bevonómassza használatának aránya, és egyúttal növekedett az étcsokoládék iránti kereslet.
A Blachere Illumination Hungary Kft 2016-ban első alkalommal rendezi meg a Ragyogó városom fotóversenyt és osztja ki az értékes díjakat azoknak a versenyzőknek és szavazóiknak, akik a városukat, épületüket külső illetve belső fénydekorációval felszerelt bemutató fotókért a legtöbb közönségszavazatot szerzik meg.
Újraindul a Szaloncukor Angyal kezdeményezés, amely az elmúlt évben 55 település 875 családjában 3051 rászoruló számára tette szebbé az ünnepeket. Idén Pataki Zita televíziós műsorvezető és Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf is csatlakozik a programhoz, és arra kérnek mindenkit, hogy erejéhez mérten segítsen a leginkább rászoruló gyermekeknek ajándékot adni!
Napi egy alma az orvost távol tartja, heti egy csoki pedig igenis jót tesz – így alakulhat át az ismert szólás egy amerikai kutatás eredménye miatt, amely 968 embert vizsgált 30 éven (!) keresztül, majd az eredmények alapján megállapították: a csokoládét rendszeresen fogyasztók memóriája jobb, mint azoké, akik ritkábban esznek csokit.
Újra rekordot döntött a decemberi ünnepek szezonális édességeinél az élelmiszer-kiskereskedelem tavaly. Minden eddiginél nagyobb, mintegy 3,4 milliárd forint bevételt értek el a boltok, kereken 656 tonna édes ajándékkal, legutóbb november-decemberben. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.
A csokoládé már régi szerelem, és minél inkább képeztem magam, annál inkább éreztem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni – mondja Bretz Bernadett, a nemrég nyílt Cocó 7 Csokoládébolt és Látványműhely tulajdonosa, Bretz Gábor operaénekes felesége és hét gyermekük édesanyja. A hivatalos megnyitó alkalmából kerestem fel Budapesten a Hattyú utca 1. számot.
Végigsöpör az országon a BonBon csokoládé- és sütemény fesztivál, így érkezik Veszprémbe 2016. november 26-27-én a Hangvilla Rendezvényközpontba, ahol elfoglalja mind a 4 emeletet. A rendezvényen több mint 20 kiállító és vásározó mutatkozik be az ország legjavából, akiknél csokoládék, sütemények, kiegészítők, könyvek minden mennyiségben megtalálhatóak lesznek.
A Choco 21 egy csokilikőrben érlelt, csokikérges és csokichipses olasz sajt. Szóval csoki az van benne elég, bár a készítők szerint nem annyira intenzív az íze, mint ahogy az ember a leírás alapján várná. "A kéksajt igen lágy, a csokilikőr pedig egy árnyalatnyi aromát ad neki, nem lesz tőle édes" – mondta a melbourne-i Curds & Whey sajtműhely tulajdonosa.
Az édesipari cégeket érzékenyen érintik a világpiaci árváltozások, és az ezzel járó az alapanyag beszerzési nehézségek (cukor, kakaó, olajos magvak), ráadásul a legtöbb feldolgozóipari cég Magyarországon erősen küzd a munkaerő-hiánnyal: az édesipari szakemberek és betanított munkások száma folyamatosan csökken.
Vica kisasszony Cinkotán élt és a két világháború közt 13 éven át várta, hogy kitartó kérője feleségül vegye végre. Közben minden ajándékba kapott csokoládébonbon sztaniolpapírját egy golyóba gyúrta bele. A csodálatos időgömb ma is megvan. Fél kilós és a közepén állítólag az első szerelmes levél van picire gyűrve.