2024. március 19., kedd - József

Hírek

Oázis az Andrássy úton – A Ghraoui csokoládé története

2019-11-04 1918

Van egy hely az Andrássy úton, ahol összeér Budapest és Damaszkusz hangulata, ízvilága, történelme és atmoszférája. Az útlevelem ezúttal viszont sokkal inkább a keleti oldalra szólt, amely egyből megérintett, mihelyt a nagy üvegajtó kinyílt előttem. Az üzletbe lépve az édenkertre emlékeztető világ tárult elém: a falon gyümölcsligeteket, rózsabokrokat ábrázoló domborművek fogadtak, a mennyezetre pillantva pedig a részletgazdag, barackfákat illusztráló freskók, és az indaszerűen futó csillárok elhitették velem, hogy ez nem más, mint egy valóságos oázis – Budapest belvárosában.

A főszerep azonban mégsem az enteriőré, hanem a három óriási márványpulton sorakozó csokoládéké és gyümölcs különlegességeké, amelyek a hely igazi lelkét adják… és egyúttal melengetik a mi szívünket és lelkünket is. A Ghraoui márka hosszú évekre visszamutató történetéről, hitvallásáról és finomságairól Cornejo-Garas Denissey-el, a budapesti üzlet Boutique Managerével beszélgettünk.

Az első lépések

„A márka történetét 1805-ig lehet visszavezetni, akkor jegyezték be az első, Ghraoui családhoz köthető céget, amelyet ma már az ötödik generáció visz tovább – vág bele Denissey. – A család üzleti tevékenységének eleinte a gyümölcsök feldolgozása és kereskedelme volt az alappillére, amelyért már akkoriban rengeteg díjat vihettek haza.”

Az üzlethelyiség döntő részét mára már valóban a csokoládé teszi ki, ugyanakkor a kandírozott gyümölcsök mellett sem lehetne szó nélkül elmenni, amelyek decensen várják az édes ízek kedvelőit. Elsőre a „külsőségük” ragad meg, de aztán sokkal inkább elveszek a részletekben. Deni elsőként az Autrefois Damas-t nyújtja felém, amely egyfajta családi örökséggel is felér. A pirított aleppoi pisztáciával töltött, kandírozott sárgabarack a nagymamámnál töltött nyarakat idézi fel bennem, és egyúttal egy lépéssel közelebb is hozza a forró hónapok ízét. Pedig zárójelben meg kell jegyeznem, eretneknek számítok egy olyan üzletben, amelynek fő profilja az édesség – nem erősítem a fanatikus édesszájúak táborát, noha az étcsokis finomságok előtt én is mélyen fejet hajtok.

Viszont ennek a sárgabarackos desszertnek inkább a friss gyümölcsössége érződik ki, és a kandírozás ellenére mégsem tolakodó a sokunk által jól ismert cukordózis, ami pillanatragasztóként működik az első kóstolónál.

A csokoládék árusítására egészen 1931-ig kellett várni, amelyet egy franciaországi út indított el. Ez nemcsak a részletgazdag technikákon, és a magas minőségben mutatkozik meg, hanem az édességek neveiben is, ami egyből Párizsig repít minket. 

„Egy francia csokoládémester tanította meg őket csokoládét készíteni – meséli Denissey. – Akkoriban a negyedik generáció feje, Sadek Ghraoui utazott ki Párizsba, akinek elsőre nagyon megtetszett ez az ízvilág, és fantáziát is látott az értékesítésében. Elhatározta, hogy az Öböl-régióval is megismerteti a csokoládét, így magával hozott egy francia mestert, aki megtanította, hogy hogyan kell azt magas minőségben elkészíteni. Eleinte azzal próbálták meggyőzni a közönséget, hogy Bécsből importált gravírozott fadobozokban kínáltak arany és ezüst ollókat, illetve levélbontókat, amely mellé – további ajándékként – csokoládét is helyeztek. A tárgyaknak persze magasabb volt az értéke, így a hangsúly azokra helyeződött, ugyanakkor a Ghraoui család biztos volt abban, hogy ha egyszer az emberek megkóstolják a csokoládéjukat, biztos lesz a siker. Ez utóbbi nem is maradt el. Végül az elismerés abban is formát öltött, hogy II. Erzsébet királynő a Ghraoui csokoládét is belistázta, mint a királyi család hivatalos beszállítóját. Mindezzel sikerült olyan hírnevet szerezni, amelyet egy belga vagy svájci cég is megirigyelhetett volna – elvégre gondolj csak bele, ez a két nemzetiség az, ami elsőre eszünkbe jut a csokoládék kapcsán; nem gondolnád, hogy egy damaszkuszi család is tud ilyen finomat – vagy akár jobbat – készíteni.”

Olvass tovább: Oázis az Andrássy úton – A Ghraoui csokoládé története

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Fagyi ízek: letaszíthatatlan a trónról a három klasszikus

Fagyi ízek: letaszíthatatlan a trónról a három klasszikus

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Nagy baj van a csokikkal, gondban a gyártók

Nagy baj van a csokikkal, gondban a gyártók

More details
DiningCity Országos Étterem hét 2024

DiningCity Országos Étterem hét 2024

More details
südback, 2024. október 26-29.

südback, 2024. október 26-29.

More details
Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a habkönnyű piskóta

Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a habkönnyű piskóta

More details
Édes ünnep: van, ahol már dübörög a Valentin-nap

Édes ünnep: van, ahol már dübörög a Valentin-nap

More details
Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf

Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf

More details
9 rendelhető Valentin-napi desszert, ami megdobbantja a szívünket

9 rendelhető Valentin-napi desszert, ami megdobbantja a szívünket

More details