2024. április 30., kedd - Katalin, Kitti
A régészeti bizonyítékok – a kakaó nyomai az ősi kerámiákon – arra utalnak, hogy már 5300 éve fogyasztunk kakaóból készült termékeket. A maják, Közép-Amerika és Mexikó őslakosai sűrű, habos, keserű italként fogyasztották, és a babot 250 és 900 között valószínűleg még fizetőeszközként is használták.
A babot annyira tisztelték, hogy az aztékok (1345 és 1521 között) úgy hitték, hogy a kakaó Quetzalcoatl isten ajándéka. Ők folytatták a maja hagyományt, miszerint a kakaót italként készítették, és az uralkodók, papok és nemesek élvezték. A kakaót számos célból fogyasztották, többek között gyógyászati célokra és afrodiziákumként, és az azték katonák számára biztosított fejadagok részét képezte. Különleges alkalmakkor, például esküvőkön még a társadalom alsóbb rétegeit is megkínálták az isteni italból.
Ma a kakaót kereskedelmi céllal az Egyenlítő körüli trópusi övezetekben termesztik, ahol az éghajlati viszonyok jól megfelelnek a kényes természetüknek: magas hőmérséklet, sok csapadék és nedves levegő, miközben az esőerdők lombkoronája árnyékot és szélvédelmet nyújt.
A teljes cikk: Hogy készül a csokoládé? – 1. rész
A Fekete-erdő torta sütés nélküli verziója az alábbi pohárdesszert, de még sokkal krémesebb kiadásban.
Kevés olyan borászat akad Magyarországon, amely remek borain kívül mediterrán fenyőfélékben gazdag arborétummal és kiváló szörpökkel is büszkélkedhet egyszerre.
Piacra dobták a Nutella környezetkímélőbb és egészségesebb változatát az Egyesült Államokban, az új mogyorókrémet viszont nem egy gasztronómiai szakembernek, hanem a "Stranger Things" című világsikerű sorozat sztárjának, Noah Schnappnak köszönhetjük - írja a therichest.com.
Furcsán hangzik, de már most komplett rajongótábora van.Fazekas Ádám neve nem csenghet ismeretlenül a fagyirajongók előtt, hiszen ő álmodta meg a díjnyertes Pisztácia Gyümölcsét, de a zöldfűszeres fetafagyija is sokak szívébe lopta be magát. Most azonban olyan újdonsággal rukkolt elő, amin sokan meghökkennek - aztán mégis repetát kérnek belőle. Koviubi a tölcsérben?!“
Mindkét kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hozzájárulásával és támogatásával használhatja a Széchenyi nevet.
Kiderült, milyen ízű jégkrémekből fogy a legtöbb itthon. Alig tért magához a pandémia éveiben megtorpanó jégkrémpiac, máris újabb, még komplexebb krízissel kell megküzdenie - mutatott rá a Magyar Édességgyártók Szövetsége. Bár az egyre hosszabb és forróbb nyarak miatt a forgalom várhatóan növekedni fog, az energia- és klímaválság, a geopolitikai konfliktusok, az akadozó ellátás, a minden jégkrémre, így a cukormentesre is kivetett NETA és a forintgyengülés következtében elszálló árak miatt a jégkrémválaszték szűkülhet, az innováció pedig lassulhat.
A Gelato Festival a napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit. A nemzetközi ranglista második helyezettje Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda vezetője lett a pisztácia gyümölcsfagylaltjával. A magyar cukrászmester eredménye már a nemzetközi sajtót is bejárta.
Dobó Norbert balatonfüredi cukrász Szőke zserbó fantázianevű fagylaltja nyerte Az év fagylaltja vándorkupát és az aranyérmet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén.
A csokoládé világnapját hogyan is ünnepelhetnénk jobban, mint egy isteni finom csokis süti elkészítésével?! Azért, hogy könnyebb dolgotok legyen az édesség kiválasztásával, hoztunk egy válogatást a kedvenceinkből.
Július 7-én világszerte a csokoládé világnapját ünneplik, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala összegyűjtötte a legizgalmasabb és legmeglepőbb szabadalmakat, amelyeket ezzel a közkedvelt édességgel összefüggésben adtak be a hivatalhoz az elmúlt 125 évben.
Szalmonella fertőzésre utaló jeleket fedeztek fel a világ legnagyobb csokoládéüzemében, amelyet a belga-svájci óriáscég, a Barry Callebaut üzemeltet a belga Wieze városában – közölte a cég csütörtökön Twitter-oldalán.
Szakértő segít megfejteni a jó házi fagyi titkátKönnyen nyalható, lágy, de nem túl levegős és selymes - ilyen a jó fagylalt. A gombócok árának drasztikus emelkedése miatt egyre többen kísérleteznek az otthoni fagyikészítéssel. A szakértő szerint idén rekordévet zárhatnak a hűsítő édességek alapanyag gyártói.