2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

A bejgli magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is. Nézzünk egy karácsonyi ínyecséget csokis-mandulás marcipános változatot.

Egy 40 millió svájci frankos (több mint 16 milliárd forintos) beruházás keretében élelmiszerüzemet létesít Ukrajnában a Nestlé. Az orosz-ukrán háború kezdete óta csak nagyon kevés multinacionális vállalat szánta el magát hasonló üzleti lépésre.

A koronavírus-járvány, az infláció és a kialakult gazdasági helyzet minden szektorra rányomta bélyegét, nem volt ez másként az édességgyártó cégek esetében sem. Most az ünnepek előtt a Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-t kérdeztük meg arról, hogy készülnek az ünnepekre. Milyen szaloncukrok alkotják az idei palettát? A gyártó képviseletében Syrjänen-Barkóczy Eleonóra, a vállalat operatív igazgatója válaszolt a HelloVidék kérdéseire.

Nem lehetetlen többé a tökéletes és egészséges bejgli elkészítése. Szűkül az olló a hagyományos és az egészségtudatos élelmiszerek között. November közepén már írhatunk arról, hogy közeledik a karácsony és vele együtt a nagy közös étkezések, a finom sütemények időszaka. Sokaknak ez komoly kihívást jelent, akár azért, mert el kell készíteni, vagy épp azért mert meg kell enni, mi több ellent kell állni nekik. Becslések szerint évente 20 százalékkal emelkedik azok száma, akik az egészségtudatos táplálkozást választják, így egyre több ünnepi menünél merül fel, hogy cukormentes, szénhidrátcsökkentett változatban készüljön el.

Idén karácsonykor legyen a jótékony ajándékozásé a főszerep: a Nem Adom Fel Alapítvány és az Allee bevásárlóközpont közös karácsonyi ajándékötlete igazán jó ügyet szolgál. A különleges díszdobozos szaloncukor válogatás megvásárlásával - melyet Sőrés Lia, Down-szindrómával élő művész egyik festménye díszít - az alapítványon keresztül a hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő fiatalokat támogathatjuk. Emellett az alkotó ’Álomkastély a város felett’ című festményét is aukcióra bocsátják a szervezők, így a jótékonysági licitből és a művet ábrázoló, egyedi díszdobozos Szamos szaloncukor árusításából befolyt teljes összeg az alapítvány részére kerül felajánlásra.

Ha karácsony, akkor csokoládé: Gombóc Artúrként vetjük rá magunkat, akár szaloncukor, akár bonbon, akár forró csoki, akár sütemény formájában tárul elénk.

Lehet lyukas, kerek, szögletes, töltött vagy töltetlen, a csoki finom, és kiváló vendégváró. Svájci tudósoknak köszönhetően azonban már nem csak három színből és ízből választhatunk. Alapvetően megkülönböztetjük az étcsokit, a tejcsokit és a fehér csokit, ezeknek más a színük és az ízük is, negyedik társuk pedig a rózsaszín csokoládé. Nagyon látványos, igazi különlegesség, akár ajándékötletként is bevethetjük.

Egy évtized munkája

A svájci kutatóknak több mint tíz évébe került, mire megalkották, de érdemes volt rá várni: a rózsaszín vagy másik nevén rubin csoki nem ételszínezékkel dúsított fehér csokoládé, annál jóval több. Különleges, nem teljesen éretten szedett rubin kakaóbabokat használnak készítéséhez, amik ízre is picit gyümölcsösebbek, eltérnek a jól megszokottól. Az így készített csoki rózsaszín, különlegesen finom, és mesterséges aromák, színezékek nélkül is nagyon jól mutat.

Az ára nyilván magasabb, mint a többi csokinak, hiszen ez a legújabb különlegesség. Csak kevés helyen használják, de rózsaszín csokis desszertet ettek már az Oscar-gála vendégei is. Akik kóstolták, azt mesélik, a bogyós gyümölcsökére emlékeztet az íze, teljesen más, mint amit eddig csoki néven ismertünk.

| Forrás: ridikul.hu

A cukrászmester a zalaegerszegi Exkluzív Desszert tulajdonosa. 33 éve van a szakmában 13 versennyel a háta mögött, köztük 6 hazai és 7 nemzetközi megmérettetésen.

A Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan gasztronómiai kuriózumok születtek az elmúlt hónapokban Bács-Kiskun vármegyében. Mivel a történelmi szaklapokban egyértelmű utalás van arra, hogy a márciusi ifjak, köztük Petőfi Sándor a forradalom kirobbantása előtt a Pilvax Kávéházban kávélikőrt fogyasztottak, így Kiskőrösön elkészítették annak a költő nevével fémjelzett változatát, aminek felhasználásával Soltvadkerten egy csodálatos ízvilágú süteményt álmodtak meg.

Ropogós szuflé-szerű a teteje, belül pedig folyós és selymes. Forrón, a sütőből kivéve, vagy másnap, hidegen is ehetjük. A gyönyörű, csészében sült csokoládés desszerttel tutira tarolni fogsz karácsonykor! 

A Ferrero Rocher az egyik kedvenc csokis desszertem, azonban tejtartalma miatt jó ideje nem fogyasztom. Szerencsére a mogyorós csoda házilag is elkészíthető, és bár formára nem, de ízben maximális mértékben hozza az eredetit.

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Magyarország Cukormentes Tortája versenykiírás – 2024

Magyarország Cukormentes Tortája versenykiírás – 2024

More details
Magyarország Tortája 2024. – A DÖNTŐS TORTÁK

Magyarország Tortája 2024. – A DÖNTŐS TORTÁK

More details
Berobbant a fagyiszezon

Berobbant a fagyiszezon

More details
Hogyan hódította meg a Nutella a világot?

Hogyan hódította meg a Nutella a világot?

More details
Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

More details
Krízisben a kakaótermesztés, megállíthatatlanul nő a csokoládé ára

Krízisben a kakaótermesztés, megállíthatatlanul nő a csokoládé ára

More details
Kvíz: Mennyire emlékszel a retró édességekre?

Kvíz: Mennyire emlékszel a retró édességekre?

More details
Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

Mégsem olyan édes az élet a csokiiparban

More details