2024. december 27., péntek - János
Az oroszkrém a torták legszebbike, mely selymes fehér krémmel töltve készül. Öröm a szemnek, ráadásul isteni finom is.
A tudósok megfejtették, hogy mi történik, amikor kedvenc szelet csokinkat fogyasztjuk. Egy új kutatás szerint a csokoládé ínycsiklandó vonzereje annak köszönhető, hogy hogyan kenődik el a nyelvünkön, olvasható az Independent cikkében.
A macskanyelv egykor igazi ünnepi nyalánkságnak számított, ami jutalomszámba ment a gyermekeknél. Az egész Európában elterjedt macskanyelvnek valójában többféle változata létezik, és nem mindegyik csokoládéból készül. Retró édességeket bemutató sorozatunkból megtudhatod, hogy melyik édesség lehetett az „őse”, illetve annak idején kinek köszönhetően jelent meg Magyarországon.
Készíts igazi retró édességet egy kis csavarral: a dió mellé csempéssz más magvakat is, a tejterméket pedig cseréld növényi hozzávalókra. Isteni lesz az eredmény.
Töltsd fel a sütisdobozt zabpelyhes csokis keksszel, sokáig eláll, és nem találsz ennél jobb napindítót.
A tiramisu a világ egyik legnépszerűbb desszertje, melyet gyerekjáték elkészíteni, főleg akkor, ha ezt a változatot próbálod ki.
A bejgli magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is. Nézzünk egy karácsonyi ínyecséget csokis-mandulás marcipános változatot.
Egy 40 millió svájci frankos (több mint 16 milliárd forintos) beruházás keretében élelmiszerüzemet létesít Ukrajnában a Nestlé. Az orosz-ukrán háború kezdete óta csak nagyon kevés multinacionális vállalat szánta el magát hasonló üzleti lépésre.
A koronavírus-járvány, az infláció és a kialakult gazdasági helyzet minden szektorra rányomta bélyegét, nem volt ez másként az édességgyártó cégek esetében sem. Most az ünnepek előtt a Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-t kérdeztük meg arról, hogy készülnek az ünnepekre. Milyen szaloncukrok alkotják az idei palettát? A gyártó képviseletében Syrjänen-Barkóczy Eleonóra, a vállalat operatív igazgatója válaszolt a HelloVidék kérdéseire.
Nem lehetetlen többé a tökéletes és egészséges bejgli elkészítése. Szűkül az olló a hagyományos és az egészségtudatos élelmiszerek között. November közepén már írhatunk arról, hogy közeledik a karácsony és vele együtt a nagy közös étkezések, a finom sütemények időszaka. Sokaknak ez komoly kihívást jelent, akár azért, mert el kell készíteni, vagy épp azért mert meg kell enni, mi több ellent kell állni nekik. Becslések szerint évente 20 százalékkal emelkedik azok száma, akik az egészségtudatos táplálkozást választják, így egyre több ünnepi menünél merül fel, hogy cukormentes, szénhidrátcsökkentett változatban készüljön el.
Idén karácsonykor legyen a jótékony ajándékozásé a főszerep: a Nem Adom Fel Alapítvány és az Allee bevásárlóközpont közös karácsonyi ajándékötlete igazán jó ügyet szolgál. A különleges díszdobozos szaloncukor válogatás megvásárlásával - melyet Sőrés Lia, Down-szindrómával élő művész egyik festménye díszít - az alapítványon keresztül a hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő fiatalokat támogathatjuk. Emellett az alkotó ’Álomkastély a város felett’ című festményét is aukcióra bocsátják a szervezők, így a jótékonysági licitből és a művet ábrázoló, egyedi díszdobozos Szamos szaloncukor árusításából befolyt teljes összeg az alapítvány részére kerül felajánlásra.
Ha karácsony, akkor csokoládé: Gombóc Artúrként vetjük rá magunkat, akár szaloncukor, akár bonbon, akár forró csoki, akár sütemény formájában tárul elénk.
Lehet lyukas, kerek, szögletes, töltött vagy töltetlen, a csoki finom, és kiváló vendégváró. Svájci tudósoknak köszönhetően azonban már nem csak három színből és ízből választhatunk. Alapvetően megkülönböztetjük az étcsokit, a tejcsokit és a fehér csokit, ezeknek más a színük és az ízük is, negyedik társuk pedig a rózsaszín csokoládé. Nagyon látványos, igazi különlegesség, akár ajándékötletként is bevethetjük.
A svájci kutatóknak több mint tíz évébe került, mire megalkották, de érdemes volt rá várni: a rózsaszín vagy másik nevén rubin csoki nem ételszínezékkel dúsított fehér csokoládé, annál jóval több. Különleges, nem teljesen éretten szedett rubin kakaóbabokat használnak készítéséhez, amik ízre is picit gyümölcsösebbek, eltérnek a jól megszokottól. Az így készített csoki rózsaszín, különlegesen finom, és mesterséges aromák, színezékek nélkül is nagyon jól mutat.
Az ára nyilván magasabb, mint a többi csokinak, hiszen ez a legújabb különlegesség. Csak kevés helyen használják, de rózsaszín csokis desszertet ettek már az Oscar-gála vendégei is. Akik kóstolták, azt mesélik, a bogyós gyümölcsökére emlékeztet az íze, teljesen más, mint amit eddig csoki néven ismertünk.
| Forrás: ridikul.hu
A cukrászmester a zalaegerszegi Exkluzív Desszert tulajdonosa. 33 éve van a szakmában 13 versennyel a háta mögött, köztük 6 hazai és 7 nemzetközi megmérettetésen.