2024. május 18., szombat - Erik
Egy igazán vajas, ropogós, csokidarabos keksznek viszonylag kevesen tudnak ellenállni. Most elkészült a klasszikus verziója ennek a sütinek.
Nem 2019 lesz a Nutella gyártójának legdicsőségesebb éve. Februárban elővigyázatosságból le kellett állítani a Ferrero francia gyárát Villers-Écalles-ban, mert probléma volt az összetevők minőségével. Májusban a New York Times írt egy expozét a gyerekmunkásokat alkalmazó mogyoróültetvényekről, és érintették a cikkben azt is, hogy a Ferrero titkolózik, a cég nem hajlandó elárulni, hogy ők melyik ültetvény termését használják, így az is lehet, hogy indirekt segítenek fenntartani a gyerekmunkát.
Hogy melyik a világ legnagyobb csokigyára, azt a valóságban nem olyan egyszerű megválaszolni, mint a Willy Wonka-filmekben. Ezek a cégek az édesség mellett általában kismillió más dolgot is gyártanak, így némi ügyeskedéssel kihozható a csoki piacvezetőjének a svájci Nestlé, az olasz Ferrero, az amerikai Mars, vagy a szintén amerikai Hershey is. Utóbbi a legkevésbé ismert Magyarországon, sőt úgy általában Európában, de az óceán túloldalán nagyon népszerű, az éves forgalma 7-8 milliárd dollár körül alakul, a tőzsdei értéke 30 milliárd, ami forintban olyan 8,8 billió. Csak hogy tudjuk mihez viszonyítani: ez több mint a háromszorosa a legnagyobb magyar cégként ismert Molénak.
Viharos gyorsasággal kezdett el terjedni egy Ausztráliában élő anya ötlete, amivel cselesen eldugta a nyalánkságokat a gyerekei elől.
November 1-én nyílik Budapest első Pop-Up desszertbárja a Hello Sweet Budapest! Egész télen át az újonnan nyíló Hello Sweet Budapest desszertbár különleges édességeit kóstolhatjátok meg havi tematikus hónapokban a Bálna Bisztróban és Bálna Teraszon! Különleges desszert kínálat, alkoholos és alkoholmentes ital különlegességek várnak!
Közel háromezren döntöttek úgy a múlt szombaton, hogy megédesítik napjukat az idei utolsó Spájzon. Azért idei utolsó, mert ez a rendezvény 2016 óta évente négy alkalommal várja az érdeklődőket Pakson, a Szent István téren. Amiképpen tavaly ilyenkor, most is a csokoládé volt a Spájz kedvelt és kínált csemegéje.
Édesszájúak, ismét Tiétek a pálya a Bálna Bisztróban! November 1-től egy hónapon át különleges Pöttyös Túró Rudi alapanyagú desszertekkel és italokkal várunk a Bálna Bisztró újonnan nyíló Hello Sweet Budapest pop-up üzletében! Alkoholos és alkoholmentes koktélok, valamint ínycsiklandó Túró Rudis ételek is szerepelni fognak az étlapon - és ahogy már megszokhattuk, egyik sem fog csalódást okozni!
Ezt Te sem hagynád ki? Akkor javasoljuk, hogy szólj a barátoknak és foglaljatok asztalt az alábbi linken: http://www.balnaterasz.hu/asztalfoglalas/
Várunk Titeket!
Forrás: http://www.balnabudapest.hu
Jól néz ki a matcha az instagramos lattereceptekben és japán desszertekben, aztán amikor az ember megveszi, könnyen kiderülhet, hogy nem is olyan egyszerű valami nagyon finomat (és nem csak egzotikusat) készíteni vele. Ez a keksz mindent megold: a fanyar zöld tea az édes fehér csokival tökéletesen összeillik, és ha van otthon egy kis savanykás, aszalt vörös áfonya, azzal lesz ünnepi az egész.
A szigetországban a KitKat nem csak egy csoki; mivel a neve japánul kimondva, nagyon hasonlít a kitto katsu kifejezésre, vagyis a „biztos sikerülni fog" biztatásra, ezért a japánok előszeretettel adják a csokit ajándékba, viszik a vizsgákra, vagy akár állásinterjúkra. A KitKat az a csoki Japánban, amit a legkülönfélébb ízekkel kombinálnak, általában rendkívül sikeresen.
A lengyel parlament étterme tonnaszámra vásárolja a kávét és a csokoládét, illetve olyan alapanyagokat, amelyekből süteményeket lehet készíteni. Pedig van tuti módszerük a lengyeleknek a fogyókúrára is. A lengyel parlament, a Szejm étterme egy évre egy tonna kávét, 200 kilogramm csokoládés italt és 60 ezer doboz teát rendelt - írta a gazeta.pl. A részletek a Szejm hivatalos internetes oldalán is megtalálhatók, amelyekből az is kiderül, hogy a Szejm egy tonna kevert lisztet akar venni csokoládés ízű süteményinek készítéséhez, illetve tíz tonna csokoládét, minden formában.
A Jetty Choco azzal a céllal jött létre, hogy azoknak az embereknek se kelljen lemondani a finomságokról, köztük a csokoládéról, akik az egészséges életmódot választják. Balogh Lászlóval, a cég tulajdonosa többek között erről beszél Spiritusz című műsorunkban.
Egyre többször találkozunk azzal a jelenséggel, hogy valamilyen zöldség hozzáadásával készítünk desszertet. Bár a répatorta örök kedvenc marad, elbújhat a karfiolos brownie és a céklás torta mögött.
A Miskolci Nemzeti Színház és a Gofrim étterem közösen várt minden színház- és gofrirajongót október 11-én, ahol találkozhattak idei évadunk operettjének főszereplőivel és rendezőjével. Az esemény apropója egy különleges együttműködés volt: megszületett a Luxemburg grófja előadás hivatalos gofrija!
Sokaknak feltűnhetett, hogy idei évadunk címeinek egy részében megtalálható egy-egy gyümölcs neve. Nos, a Luxemburg grófja nem ezek közé tartozik, viszont ez lett az első színházi előadás, ami saját hivatalos édességet kapott, egy nyelvbotlásból adódó előadásbeli poén után. Történt ugyanis, hogy a jelenetben, amikor Harsányi Attila (Reneé, Luxemburg grófja) el akarja adni frissen örökölt, ám pénzzel nem járó grófi címét, az egyik próba során azt találta mondani, hogy „ki akarja megvenni a luxemburg gofri címemet?” Innentől pedig szinte egyenes út vezetett a fantázianév és az édesség megalkotásához.
A Gofrim étterem csapata a híres luxemburgi almatortából inspirálódott, mely a kis ország leghíresebb édessége, újragondolva így alkották meg a gofrikülönlegességet, mely a Luxemburg gofrija nevet kapta idei operettünk után.
Előadásunk rendezője, Rusznyák Gábor, valamint a két főszereplő, Eperjesi Erika és Harsányi Attila mellett Seres Ildikó és Gáspár Tibor tesztelték le először a luxemburgi nyalánkságot, és áldásukat is adták, hiszen nem sok maradt az almás finomságból. Az érdeklődő közönségnek is elnyerte tetszését az új fogás, szinte mindenki Luxemburg gofriját falatozott az étteremben.
Jó hír, hogy a Gofrim menüjén mindaddig megtaláljuk az édességet, ameddig az operett műsoron van, így aki ezen a napon lemaradt, ne búsuljon, hiszen ezután is lehetősége lesz megízlelni a Luxemburg grófja hivatalos édességét.
(Csokoládé Világ / Miskolci Nemzeti Színház)
Magyarországon kifejezetten drága nyalánkságnak számít a Nutella, nem is csoda, hogy megannyi gyártó, bolt készít kakaós mogyorókrémet azért, hogy a nagy vetélytárs babérjaira törjön. Az egyes boltok sajátmárkás termékei árban ráadásul jóval a Nutella alá pozícionálják magukat, mindezt úgy, hogy közben ugyanannyi mogyorótartalommal hirdetik terméküket, mint a legismertebb márka. De ez vajon elég ahhoz, hogy illatban-állagban-ízben lekörözzék a nagy vetélytársat? Azért, hogy ezt kiderítsük a Pénzcentrumnál 9 kakaós mogyorókrémet teszteltünk a szerkesztőségben, majd 20 ember részvételével. És azért voltak meglepetések...
Amióta világ a világ, de legalábbis amióta Nutella létezik, a brand neve egybeforrt a kakaós mogyorókrémmel, mint termékkel. Akkor is így van ez, hogyha manapság egy üveg termék több mint a fele cukor, majd húsz százaléka pálmaolaj, és bizony a mogyorónak és a kakaópornak együttesen be kell érniük 20,4 százalékkal - a gyártó hivatalos oldala szerint. Ez 100 gramm nyalánkság esetén csupán 24 grammnyit jelent a két névadó összetevőből.
És ha mindez nem lenne elég a Nutellának bizony az ára is igen magas, főleg Magyarországon. Korábbi cikkeinkből kiderült például, hogy egy üveg Nutellát Ausztriában, az Egyesült Királyságban, de még Németországban is olcsóbb beszerezni, mint hazánkban. Ráadásul az árkülönbség szimplán forintosított árakkal számolva is bőven kijön, a vásárlóerő-paritásról nem is beszélve.
Nem csoda tehát, hogy a boltok polcain megannyi Nutella-helyettesítő termék található, szinte az összes nagy boltláncnak vannak például sajátmárkás kakaós mogyorókrémjei, de ezen felül is találni olyan márkákat, amik a Nutella babérjaira törnek. A Pénzcentrumnál arra voltunk kíváncsiak, hogy a temérdek kakaós mogyorókrém közül melyik tudja megszorongatni vagy akár ízben, állagban, illatban le is nyomni a legendás vetélytársat. Azért, hogy ezt kiderítsük szerkesztőségi vakteszt keretében 9 kakaós mogyorókrémet teszteltünk, ebből 8 származott a boltok polcairól, egy pedig egy házi készítésű kísérleti példány volt. Így alakult ki a kilences mezőny:
A 9 terméket három szempont szerint értékelte majd 20 kolléga egy 1-10-ig terjedő skálán. Az értékeléseket követően az egyes termékekre adott pontszámokat átlagoltuk, így alakult ki a végső mezőny. Először az illatot pontozták, utána a termékek állagát, majd az ízét. Bónusz kérdésként pedig meg lehetett tippelni azt is, hogy szerintük melyik induló a Nutella.
Hát akkor lássuk ez eredményeket: 669 forintos árral vernék a Nutellát: vakteszten szállt harcba a Lidl, Aldi, Tesco
(Csokoládé Világ)