2025. június 9., hétfő - Félix
Kiválasztották a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős tortáit Izgalmas alapanyagok domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a budapesti Zila Kávéházban rendezett meg.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége úgy határozott, hogy a rendkívüli helyzet miatt, bár rendhagyó módon, de idén is megszervezi az Év Fagylaltja versenyt.
Különös, hogy egy édesség kétféle változatban két városról nyerte nevét. Jóllehet a moszkauer elnevezés némi német hatást is sejtetni enged, de hogy ki és mikor készítette először, és mennyiben kötődik Moszkvához, nehéz lenne kideríteni. Az biztos, hogy régi magyar szakácskönyvek még narancsgrillázs néven adják közre a receptjét, sőt generációk alapszakácskönyve, a megbízható „Horváthilona” moszkvai sütemény néven jegyzi.
Semmilyen hozzáadott kemikáliát nem tartalmaznak a csokoládék, melyek felszíne a szivárvány színeiben pompázva megtöri a fényt. A svájci csokoládé mindig is a legkiválóbb kakaóbab alapú édességek közé tartozott. A számtalan ízű, formájú és állagú élelmiszerből nemrégiben egy új változatot is készítettek az alpesi országban. A Zürichi Egyetem kutatói előálltak egy olyan csokival, melynek felszínén a fény megtörik, és az emberi szem a szivárvány színeit látja az étel barna színe helyett.
Magyarországon több külföldi színészt vagy együttest is olyan kultusz övez, hogy lényegében a magyar kultúra részeivé váltak. A legjobb példa erre talán Bud Spencer, akinek szobra is van nálunk, és idén már a tizenkettedik rajongói fesztiválját tartották meg. Ilyen még a karácsonyainkat bejgliszinten meghatározó Reszkessetek betörők vagy a rendőr- és MacGyver-viccek szellemiségét idéző Chuck Norris-kultusz.
Tavaly 1,8 milliárd forintra nőtt a Daubner Cukrászda Kft. nettó árbevétele, a nyeresége meghaladta a 451 millió forintot. A tulajdonos 450 milliós osztalékot ki is vesz a cégből.
A szegedi Virág Cukrászda két terméke, valamint a pilisszentiváni Ludwig & Mentesi Kft., a monori AMI Süti Kft. és a tápiószecsői Hisztéria cukrászda egy-egy alkotása jutott az idei Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe.
Készítettünk már házi túrórudit meg tejszeletet is, most pedig a sportszelet receptjét próbálhatjuk ki. Nagyon könnyű elkészíteni, és az benne a legjobb, hogy biztosan sok elismerést fogunk bezsebelni utána.
Szinte nincs olyan süti, amihez ne passzolna a savanykás málna! Az édes, csokis muffinba különösen jó.
A kókuszgolyót mindenki szereti, nem találkoztam még olyan emberrel, aki nemet mondott volna rá, mikor megkínálták.
A mai napig népszerű retrocsokoládé a Sport szelet, amelyben sokan gyermekkoruk ízeit keresik, tekintve, hogy története lassan hét évtizedre tekint vissza. De a jellegzetes rumos-kakaós ízvilág az idők során számos újabb generáció kedvence lett. Összegyűjtöttünk mindent, ami ezzel a márkával történt az elmúlt közel hetven év során. Kezdve onnan, hogy bevezetésekor, az ötvenes évek derekán, még politikai célokat is szolgált, és az sem volt véletlen, hogy a Népstadion átadásával egyidejűleg került az üzletekbe.
Jégkrémet készíteni általában tejszín hozzáadásával szoktak, ám itt egy recept, ami nem tartalmaz tejterméket. Őrülten olcsó elkészíteni, ráadásul tápláló, és fagylaltgép sem kell hozzá. Nincs benne finomított cukor, így minden nap ehetünk belőle. Az elkészítéséhez mindössze kakaóra és egy gyümölcsre van szükség.
Aligha tévedünk, hogy hamarosan az egyik kedvenc fotóponttá válik a Tihanyba látogatók körében a kedves mesefigura miniszobra. Az aprócska gerillaszobrairól ismert Kolodko Mihály ezúttal a csokiimádó Gombóc Artúrt öntötte formába és ültette ki a tihanyi Pisky sétányra - írja a turizmus.com
A vékony palacsintatésztát eredetileg sósan készítették őrölt hajdinalisztből, majd ahogy teltek az évek, egyre népszerűbbek lettek az édes változatok.
A magyar konyha szereti kakaóval, túróval, lekvárral vagy nutellával tölteni az édes palacsintát. A gyors serpenyős receptben a tészta mindig világos színű, ami, ha sokszor készítjük, egy idő után unalmasnak tűnhet. Dobjuk hát fel, keverjünk a tésztába kakaót, amitől szép barna színt kap, de a tészta íze is sokkal finomabb lesz.
Mivel töltsük a kakaós palacsintát?
Amivel csak szeretnénk, a legjobb azonban fehér színű krémmel megkenni, úgy sokkal mutatósabb. A legjobb, ha sűrű vaníliás tejszínhabbal pakoljuk meg a tésztát, majd háromszögalakra hajtjuk, a tetejére pedig csokimázat csurgatunk.
Hozzávalók
Palacsinta:
Krém:
Csokimáz:
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
A lisztet, a kakaóport és a sót tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a cukrot. A közepébe mélyedést ásunk, beleöntjük a felvert tojást, olajat, tejet és vaníliakivonatot, addig keverjük, míg sima állagú tésztát nem kapunk.
A masszát palacsintasütőben vagy teflonos serpenyőben kisütjük. Ha sütésnél szükségesnek érezzük, kevés olajat öntünk a serpenyőbe. Kb. merőkanálnyi masszát öntsünk a forró serpenyőbe, ezt forgassuk meg, hogy egyenletesen szétterüljön, majd körülbelül 1 percig süssük mindkét oldalán a palacsintát.
A tejszínt a porcukorral és a vaníliakivonattal verjük habbá.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, ha szükséges, keverjünk hozzá kevés vajat vagy tejet.
A palacsintákat ízlés szerint kenjük meg a krémmel, hajtsuk háromszögalakba, majd csurgassunk rá olvasztott csokit.
(Forrás: sobors.hu)