2025. április 19., szombat - Emma

Bár forgalomcsökkenésre számítanak, de bíznak a hazai édességgyártók abban, hogy a Mikuláshoz és karácsonyi ünnephez köthető szezonális édességek, csokifigurák és szaloncukor forgalma megközelítheti a tavalyit, és nem ismétlődik meg a húsvéti helyzet, amikor csokinyuszik sokasága maradt a polcokon, mondta el hozzászólásában Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke az Év Szaloncukra verseny eredményhirdetésén a verseny szervezői által rendezett videokonferencián.

Első alkalommal rendezték meg Magyarországon civil kezdeményezésre Az év szaloncukra versenyt, melyen 2020-ban a Demeter Chocolate sós karamellás terméke nyerte el az első helyezést.

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot.

A zserbó az a desszert, ami a legtöbb családnál egyszerűen nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Hogy mi a titka? Talán a sok dió, a házi baracklekvár, az extra puha tészta és a lágy csokimáz. De a hagyományos verzión túl még jó néhány változatban elkészíthető, például mézzel, zabkeksszel, vagy épp durvára vágott dióval. Nálatok melyik a kedvenc?

Apró hiba történt a helyi csokigyárban. Finom kakaópor borított be mindent a svájci Oltenben múlt pénteken, a Lindt & Spruengli helyi édességgyárának környékén - írja a Guardianre hivatkozva a 24.hu.

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Ez az év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus házassága.

A lúdláb muffn legkönnyebb, leghabosabb verzióját készítettük el vaj és egyéb nehezítő tényezők nélkül úgy, hogy csak a három legfontosabb íz domináljon: a csokoládé, a kakaó és a meggy.

Hozzávalók

A tésztához

A tésztához

  • 4 db tojás
  • 2 ek barna cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek vaj
  • 10 dkg meggybefőtt

A krémhez és a díszítéshez

  • 200 ml habtejszín
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg meggybefőtt

Elkészítés

A tésztához

  1. A muffinsütő formánkat kivajazzuk, és 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
  2. A meggybefőttet egy tál felé helyezett szűrőbe öntjük. A levet félretesszük.
  3. A cukrot habosra verjük a tojásokkal.
  4. Folyamatos keverés mellett hozzácsepegtetjük az olvasztott vajat.
  5. Kisebb adagokban hozzászitáljuk a liszt, kakaó és sütőpor keverékét.
  6. Az elkészült könnyű állagú tésztát a forma mélyedéseibe azok feléig-kétharmadáig öntjük, és egy-két magozott meggyet nyomunk a közepükbe.
  7. Ezután rögtön mehetnek a sütőbe úgy 15-20 percre sülni.
  8. A habtejszínt egy icipici cukorral kemény habbá verjük, vagy szifonban elkészítjük.
  9. Aztán gőzfürdő felett egy fém tálkában habverő segítségével felolvasztjuk az apró darabokra tört csokoládé háromnegyedét. Ha kész, hozzákeverjük a maradékot.
  10. A kész muffinokat kiforgatjuk a formából, díszkapszlikba tesszük, és olvasztott csokoládéval lecsöpögtetjük.
  11. Ha a csokibevonat megdermedt, tejszínhabot halmozunk rá, melyre egy-egy meggyet ültetünk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sűtés ideje: 20 perc

(Forrás: www.nosalty.hu)

A hideg, téli hónapokban egy jó nagy bögre forró kakaó vagy csokoládé csodálatos kísérője lehet egy-egy kellemes délutánnak. Mutatunk olyan recepteket, amelyeket ha otthon elkészítesz, garantáltan nem fognak csalódást okozni.

Gluténmentes édesség, ami finomabb, mint az eredeti.

Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedő betegek az elfogyasztott mennyiség betegségük súlyosságával növekszik.Kutatásunk megerősítette azt a régóta uralkodó feltételezést, hogy az emberek előszeretettel esznek csokoládét, amikor rossz kedélyállapotban vannak.- állítja Dr. Beatrice Golomb, a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatója, az Archives of Internal Medicine folyóiratban megjelenő tanulmány társszerzője.

Tartalom galéria

A Magyar Fagylalt Napján idén több száz cukrászdában várják a családokat

A Magyar Fagylalt Napján idén több száz cukrászdában várják a családokat

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Magyar Gasztronómia Napja, 2025. április 26–27.

Magyar Gasztronómia Napja, 2025. április 26–27.

More details
5. Kürtőskalács Vigalom az Állatkertben, 2025. május 16–18.

5. Kürtőskalács Vigalom az Állatkertben, 2025. május 16–18.

More details
A német édességgyártók

A német édességgyártók "már csak" 228 millió csokoládényulat gyártottak húsvétra

More details
Elsőként készít hazánkban angyalhaj csokoládéból fagylaltot a híres cukrászséf

Elsőként készít hazánkban angyalhaj csokoládéból fagylaltot a híres cukrászséf

More details
Állandóan édesség után sóvárogsz? 5 egészségügyi probléma, amit így jelez a szervezet

Állandóan édesség után sóvárogsz? 5 egészségügyi probléma, amit így jelez a szervezet

More details
Ez történik, ha minden nap eszel csokit: előnyök és mellékhatások

Ez történik, ha minden nap eszel csokit: előnyök és mellékhatások

More details
Édes irodalmi utazás a Költészet napja alkalmából

Édes irodalmi utazás a Költészet napja alkalmából

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője