2025. augusztus 19., kedd - Huba

Isteni, mákos-csokis babka leveles tésztából - Nagyon szaftos és gazdag a töltelék. A babka zsidó ünnepi sütemény, eredetileg kelt tésztából készült csokis kalács, amely különlegessége a formájában rejlik. A kinyújtott, megtöltött tésztát feltekerik, mintha kakaós csiga készülne, de utána hosszában kettévágják, majd egymásba fonják a két felet úgy, hogy a töltelék látszódjon kívülről.

Tavaly hamar karácsonyi hiánycikké vált az Erős Pistás szaloncukor, még a gyorsan utángyártott mennyiséget is elkapkodták a boltokból – olvasható a cég közleményében.

Az étcsokoládétól krémes, a vaníliától édes ez a mesés, házi gesztenyelekvár. Bár a nyár a befőzés szezonja, nem csak édes gyümölcsökből készülhet lekvár, télen is érdemes a szezonális finomságokból, például gesztenyéből vagy sütőtökből dzsemet készíteni. 

Bár forgalomcsökkenésre számítanak, de bíznak a hazai édességgyártók abban, hogy a Mikuláshoz és karácsonyi ünnephez köthető szezonális édességek, csokifigurák és szaloncukor forgalma megközelítheti a tavalyit, és nem ismétlődik meg a húsvéti helyzet, amikor csokinyuszik sokasága maradt a polcokon, mondta el hozzászólásában Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke az Év Szaloncukra verseny eredményhirdetésén a verseny szervezői által rendezett videokonferencián.

Első alkalommal rendezték meg Magyarországon civil kezdeményezésre Az év szaloncukra versenyt, melyen 2020-ban a Demeter Chocolate sós karamellás terméke nyerte el az első helyezést.

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot.

A zserbó az a desszert, ami a legtöbb családnál egyszerűen nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Hogy mi a titka? Talán a sok dió, a házi baracklekvár, az extra puha tészta és a lágy csokimáz. De a hagyományos verzión túl még jó néhány változatban elkészíthető, például mézzel, zabkeksszel, vagy épp durvára vágott dióval. Nálatok melyik a kedvenc?

Apró hiba történt a helyi csokigyárban. Finom kakaópor borított be mindent a svájci Oltenben múlt pénteken, a Lindt & Spruengli helyi édességgyárának környékén - írja a Guardianre hivatkozva a 24.hu.

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Ez az év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus házassága.

A lúdláb muffn legkönnyebb, leghabosabb verzióját készítettük el vaj és egyéb nehezítő tényezők nélkül úgy, hogy csak a három legfontosabb íz domináljon: a csokoládé, a kakaó és a meggy.

Hozzávalók

A tésztához

A tésztához

  • 4 db tojás
  • 2 ek barna cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek vaj
  • 10 dkg meggybefőtt

A krémhez és a díszítéshez

  • 200 ml habtejszín
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg meggybefőtt

Elkészítés

A tésztához

  1. A muffinsütő formánkat kivajazzuk, és 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
  2. A meggybefőttet egy tál felé helyezett szűrőbe öntjük. A levet félretesszük.
  3. A cukrot habosra verjük a tojásokkal.
  4. Folyamatos keverés mellett hozzácsepegtetjük az olvasztott vajat.
  5. Kisebb adagokban hozzászitáljuk a liszt, kakaó és sütőpor keverékét.
  6. Az elkészült könnyű állagú tésztát a forma mélyedéseibe azok feléig-kétharmadáig öntjük, és egy-két magozott meggyet nyomunk a közepükbe.
  7. Ezután rögtön mehetnek a sütőbe úgy 15-20 percre sülni.
  8. A habtejszínt egy icipici cukorral kemény habbá verjük, vagy szifonban elkészítjük.
  9. Aztán gőzfürdő felett egy fém tálkában habverő segítségével felolvasztjuk az apró darabokra tört csokoládé háromnegyedét. Ha kész, hozzákeverjük a maradékot.
  10. A kész muffinokat kiforgatjuk a formából, díszkapszlikba tesszük, és olvasztott csokoládéval lecsöpögtetjük.
  11. Ha a csokibevonat megdermedt, tejszínhabot halmozunk rá, melyre egy-egy meggyet ültetünk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sűtés ideje: 20 perc

(Forrás: www.nosalty.hu)

Tartalom galéria

Rétesutca Fesztivál, 2025. augusztus 9.

Rétesutca Fesztivál, 2025. augusztus 9.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Palacsintafesztivál, 2025. július 10-13.

Palacsintafesztivál, 2025. július 10-13.

More details
Dobozi Mézes Fesztivál, 2025. július 5-6.

Dobozi Mézes Fesztivál, 2025. július 5-6.

More details
Elárasztotta a Balatont a nutellás lángos

Elárasztotta a Balatont a nutellás lángos

More details
Melyik a legegészségesebb fagylalt? A dietetikus elmondja

Melyik a legegészségesebb fagylalt? A dietetikus elmondja

More details
Cukorfalat Fesztivál, 2025. június 28.

Cukorfalat Fesztivál, 2025. június 28.

More details
Kőrösi Möggyfesztivál, 2025. június 20-21.

Kőrösi Möggyfesztivál, 2025. június 20-21.

More details
Csintalan Palacsinta jótékonysági fesztivál, 2025. június 7.

Csintalan Palacsinta jótékonysági fesztivál, 2025. június 7.

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője