2024. december 29., vasárnap - Tamás

Idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja a Napraforgó fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A napokban mi is megkóstoltuk az édességet, melyben a napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, az ízek körbeérnek, melyeket a vilmoskörte pálinka jellegzetes aromája még inkább kiemel.

Csokitábort szerveztek gyerekeknek immár második alkalommal Temerinben, a Sárga tanyán. A résztvevők mindamellett, hogy különféle csokikat kóstolhattak, új dolgokat is tanultak a finom édességről és saját pralinékat is készítettek.

Mindig is szerettünk a csokoládét, de volt egy nagyon komoly orvosilag gyógyíthatatlan betegségem, aminek endometriózis a neve. Ez egy hormonális betegség, ami főként a nőket sújtja. Ciszták alakulnak ki a testben, amik nagyon komoly és fájdalmas tüneteket eredményeznek. Szerencsére nem voltak erős tüneteim, viszont éveken keresztül nem sikerült teherbe esnem. Ennek tudatában teljes életmódváltásba kezdtem, speciális diétát követtem és tornáztam.

Nemrég hirdették ki a “Magyarország Tortája” verseny győzteseit. A nyertes „Napraforgóban” és a cukormentes győztes „Beszterce rózsájában” egyaránt közös, hogy a cukrászok különleges maglisztekkel álmodták meg őket.

Ezek az alapanyagok azonban nem csak a nevesebb cukrászdák műhelyeiben, hanem az átlagemberek otthonaiban is könnyen felhasználhatóak.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Az Ország Tortája büszke címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „Napraforgó” fantázianevű torta viselheti. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” nevű alkotással.

A szakértő zsűri nem csak kóstol, hanem javaslatokat is tesz a nevezett receptekhez, melyeket a zsűritagok több körben tesztelnek. A hozzávalók jó minősége, természetessége és egyedi kombinációja elengedhetetlen a rendkívüli ízélményhez. A kedvelt magyar ízekkel, illetve gyümölcsökkel készült győztes torták további közös vonása, hogy mindkettő összetevőlistáján szerepel Grapoila termék. A sárgabarackmagliszt, a pirított napraforgómag és annak őrleményének gyártásánál elsődleges szempont az íz, a természetesség és az adalékmentesség.

Érezhető, hogy a cukrászmesterek az elmúlt években egyre bátrabban nyúlnak olyan innovatív alapanyagokhoz, mint a maglisztek. Nem ritka a mogyoróliszt, mákliszt, mandulaliszt, tökmagliszt használata. Fodor Sándor „Napraforgójának” karakterét pedig fő összetevőként a pörkölt napraforgómag, illetve annak őrölt változata határozza meg”

- mondta Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa, akinek olajsajtolója jelenleg 20-féle magból sajtol olajat, valamint gluténmentes magliszteket, magkrémeket és natúrkozmetikumokat készít. A „zero waste” gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzák, semmi sem kerül kidobásra. Így tehát az olajok „melléktermékei” azok a maglisztek, melyek most sikert hoztak a gasztroműhelynek. A szintén a cég által gyártott pörköletlen alapanyagból őrölt napraforgómagliszt az elmúlt évben már bizonyított a híres ételkóstoló versenyen, a Great Taste-en (két csillagos minősítést kapott), valamint döntős volt a párizsi SIAL Nemzetközi Élelmiszeripari kiállítás innovációs versenyében. Mindebből az ország is profitál: nekik hála nem csak a cukrászdákban, hanem otthon is kísérletezhetünk új ízekkel.

Nem csak finom, egészségesebb is

„Az ilyen őrlemények akár bázislisztként is alkalmazhatóak sütemények, pékáruk tésztájába. Használhatjuk vajas sütemények, gyümölcsös piték, piskóták receptjéhez is, különleges ízt kölcsönözve nekik, egyúttal dúsítva azokat értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és rosttal”

- nyilatkozta Marianna.

A gasztrocég vezetője számára külön boldogság, hogy a tavalyi nyertes „Curiositas” tortához felhasznált Grapoila hidegen sajtolt mogyoróolaj után Füredi Krisztián cukrászmester idei nyertes cukormentes tortája, a „Beszterce rózsája” receptjéhez ismét egy Grapoila terméket, a sárgabarackmaglisztet választotta.

A cukrászok ezen bátorsága segít majd a lakosság körében is még elterjedtebbé tenni az olyan egészséges és finom alapanyagokat, mint a magolajok és a maglisztek. Ezek az őrlemények kiválóan alkalmasak a búzaliszt egy részének (vagy egészének) a helyettesítésére, ráadásul - a gabonafélékkel ellentétben

- gluténmentesek” - tette hozzá Pinczés Marianna.

| Forrás: Esemény Menedzser

Fűben, fában orvosság szlogennel rendezik az idei Magyar Ízek Utcáját augusztus 20. és 22. között a Várkert Bazárnál Budapesten.

A Dining Guide idén is összeállította a legjobb tíz hazai és tíz vidéki cukrászda listáját. Az Év Cukrászdája címet ismét a váci Mihályi Cukrászdának ítélték oda.

Az orosz csokoládéexport 2021 elején közel 20 százalékkal megugrott, így az ország az év végére akár a világ kedvelt csokoládéinak gyártóját, Svájcot is lekörözheti.

Nemcsak a kakaó árának további emelését és a kakaóbab-termelők szegénységből való kitörését szeretnék elérni, hanem azt is, hogy visszaszoruljon a gyermekmunka az ágazatban.

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották - jelentették be kedden Budapesten.

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsáját választották. Az idei Szent István-napi kenyér a Solymár gyöngye lett.

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Csokoládéval a társadalmi esélyegyenlőségért – a Verno House édes falatokon keresztül segít

Csokoládéval a társadalmi esélyegyenlőségért – a Verno House édes falatokon keresztül segít

More details
Így tesz boldoggá az ajándékozás

Így tesz boldoggá az ajándékozás

More details
Akciós árral száll be az Auchan a nagy Dubai csokoládécsatába

Akciós árral száll be az Auchan a nagy Dubai csokoládécsatába

More details
Mennyiségi korlátozást vezetnek be a rendkívül drága de népszerű dubaji csokoládéra

Mennyiségi korlátozást vezetnek be a rendkívül drága de népszerű dubaji csokoládéra

More details
Beelőzték a multikat: Ezresével készülnek a dubaji csokik Nagykanizsán

Beelőzték a multikat: Ezresével készülnek a dubaji csokik Nagykanizsán

More details
Izgalmas kérdés, hogyan fog alakulni az ünnepi édességpiac

Izgalmas kérdés, hogyan fog alakulni az ünnepi édességpiac

More details
Kiválasztották „Az Év Szaloncukra 2024” díj nyerteseit

Kiválasztották „Az Év Szaloncukra 2024” díj nyerteseit

More details
Belini - a lengyel bútoripar vezetője meghódítja Európát

Belini - a lengyel bútoripar vezetője meghódítja Európát

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője