2025. december 3., szerda - Ferenc

Az édességek között is akadnak olyanok, amikből még fogyókúra alatt is lehet enni. A fogyókúra alatt bizony időnként bárkire rátörhet az ellenállhatatlan vágy valamilyen édesség iránt. De ilyenkor sem szabad engedni a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal teli, cukros nyalánkságok csábításának és mértéktelenül belakmározni belőlük.

Kevesen tudják, de hazánkban nemzetközi hírű csokimanufaktúrák is működnek. Ilyen például a Sweetic, amely számos díjat bezsebelt a legrangosabb versenyeken, az Academy of Chocolate Awardson és a Great Taste Awardson is. De hogyan készül a csoki a színfalak mögött? Most minden korosztály betekintést nyerhet a különleges műhely titkaiba.

Ritka összetevővel nyerte meg a zsűrit a madagaszkári csokoládés bonbonválogatás

Sorra nyerik a díjakat a Sweetic magas minőségű, különleges kivitelezésű csokodádéi, amelyek közt igazi egzotikumok is akadnak. A magyar csokoládémesterek évről évre olyan rangos, nemzetközi versenyeken mérettetik meg magukat, mint a Great Taste Awards vagy az Academy of Chocolate Awards.

Utóbbi versenyen újdonságnak számít a Brand Experience kategória, ahol nem csak a csoki ízét és textúráját, hanem a kinézetét, csomagolását, tehát a teljes márkaélményt vizsgálják. Nem kis eredmény tehát, hogy decemberben egyből az ezüstérmet vihette haza a Cacaology elnevezésű bonbonszett, amely már környezetbarát, műanyagmentes csomagolásával is elismerő megjegyzéseket vonzott a zsűritől.

A doboz ugyanakkor nem csak esztétikus, hanem edukációs célt is szolgál: lépésenként mutatja be a madagaszkári kakaótermés feldolgozási folyamatát. Ezt tükrözi a három, különböző színekben megalkotott bonbon is. Rögtön az első igazi egzotikumot kínál, hiszen Magyarországon, de talán még a világon sem készített eddig senki bonbont a kakaógyümölcs nyers húsából, ebből a ritkán használt összetevőből.

“Keressük a különleges gyümölcspüréket, szeretünk az új ízekkel kísérletezni. Így támadt az az ötletünk, hogy felhasználjuk a kakaóbabon található fehér gyümölcshúst, ami ízében, állagában leginkább a licsire emlékeztet. Mivel nagyon édes, én a karamellre asszociáltam, így azt készítettünk belőle” - meséli Zala Judit csokoládémester.

A második bonbon a madagaszkári Sambirano völgyéről kapta a nevét, és a kakaó következő feldolgozási fázisát mutatja be: ekkorra a kakaógyümölcsöt már leszüretelték, fermentálták. Megkezdődik a napon történő szárítás, majd a pörkölés. A második bonbon így darabos, ropogós állagú, pörkölt ízvilággal. Végül az utolsó fázist megjelenítő bonbon már a madagaszkári területre jellemző lágy, selymes, gyümölcsös ízvilágú csokoládét tartalmazza. A színe vörös, akárcsak az afrikai ország talaja.

“Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a világon másodikak lettünk ebben a komplex kategóriában, hiszen mind a bonbonszett, mind a benne rejlő Sambirano bonbon ezüstérmet nyert. A Cacaology szett igazán mi vagyunk: a Sweetic stílusát képviseli, bemutatja a fejlődésünket, összegzi minden eddigi tudásunkat. Olyan, mintha a gyerekünk lenne” - mondja Zala Judit.

Közel 50 hazai és nemzetközi díjnál tartanak

Ám a díjesőnek ezzel nem volt vége: a 2021-es Academy of Chocolate-ről a Tropical fantázianevű, fűszeres, maracujás bonbon bronz minősítéssel térhetett haza. A keleties ízvilágú termék ízét a benne rejlő leheletnyi chili, koriander és gyömbér teszi még izgalmasabbá. Különdíjat nyert emellett a már említett Cacaology kollekció harmadik bonbonja is, a madagaszkári vadborsos-piros gyümölcsös ízvilággal megspékelt Madagascar is.

Amolyan retro karácsonyi édesség, amivel dédszüleink jobb híján feldíszítették az ünnepi fát is. Persze még mielőtt összeszólalkozna a család apraja-nagyja, mindenképpen szögezzük le: vannak, akik imádják a habcsókot, és nem is olyan nagy bűn, ha évente egyszer sütünk belőle egy tepsivel!

Egy-egy háztartásban évente 1 kilónyi szaloncukrot vásárolnak. A szaloncukor az adventi időszak hagyományos édessége. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy-egy háztartás évente 1 kilónyi szaloncukrot vásárol, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes, olvasható az agrárkamara weboldalán.

Közeleg a karácsony, ha valami hagyományosabbat szeretnétek édességnek, ezeket a magyaros mézes sütiket ki ne hagyjátok! Sok magyar családban amíg nincs az asztalon a zserbó, nincs is karácsony. Viszont 2021-ben sem lett olcsóbb a pucolt dió. Egy kilóért átlagban négyezer forintot is elkérnek most a nagybani piacon, úgyhogy ha már tervezitek az otthoni karácsonyi sütis tálat, érdemes előtte fellapozni a régi recepteskönyveket is. Hátha ti is felfedeztek pár régi trükkös ünnepi receptet! Mi is ezt tettük, így bukkantunk rá a diómentes mézes zserbóra, és más finomságra is!

A TikTokon mutatta meg az Ausztráliában élő férfi, hogy mit rejtett a csomagolás. Újra itt a karácsonyi szezon az üzletekben is, a polcok tele vannak ünnepi finomáságokkal - írja a Mirror. Ám egy ausztrál férfi most leleplezte a csokimikulás titkát. A rövid TikTik-ra feltöltött videóban megmutatja, hogy a csomagolás mögött valami más lapul.

A RaM Színház by Freelusion ünnepi élményprogrammal köszönti az Újévet. A színház január másodikán a Duna Szimfonikus Zenekar nagyszabású gálakoncertjével, eddig nem látott, egyedülálló látványvilágú összművészeti – fény és zene – produkcióval nyitja meg a 2022-es esztendőt, ezzel megalapozva a klasszikus zenei élményekben gazdag évkezdést.

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi süteményünk a zserbó. Az eredeti recept megálmodója a svájci származású Gerbaud Emil cukrász, aki járt Franciaországban, Angliában, Németországban, végül pedig 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy az akkori Gizella téren (ma Vörösmarty tér) működő cukrászda vezetését átvegye.

A csokis kekszet is szeretjük, hát még Nutellával megbolondítva. Képtelenség belőle eleget készíteni. Ha édesszájú vagy, szereted a Nutellát és a csokit is, akkor ezeknek a kekszeknek nem tudsz ellenállni. Nem véletlen, hogy az amerikaiak is imádják. Villámgyorsan összeállítod, és a sütési idő sem hosszadalmas. Ünnepek előtt különösen jól jönnek a sütisdobozba, és egy pohár forró ital mellé is kínálhatod. 

Tartalom galéria

30 éves a Mondelez székesfehérvári gyára

30 éves a Mondelez székesfehérvári gyára

More details
Zuhanórepülésben a kakaóbab ára, a csoki mégis tovább drágul

Zuhanórepülésben a kakaóbab ára, a csoki mégis tovább drágul

More details
Gyulai Méz- és mézeskalács fesztivál 2025. december 5-6.

Gyulai Méz- és mézeskalács fesztivál 2025. december 5-6.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Itt vannak az Év Szaloncukra verseny 2025-ös győztesei!

Itt vannak az Év Szaloncukra verseny 2025-ös győztesei!

More details
Karamellás Milka csokoládét hívott vissza a Fogyasztóvédelmi Hatóság

Karamellás Milka csokoládét hívott vissza a Fogyasztóvédelmi Hatóság

More details
Csökkenhet a kakaó ára, de a csokoládé még sokáig maradhat drága

Csökkenhet a kakaó ára, de a csokoládé még sokáig maradhat drága

More details
A legendás csokoládégyár helyén hotel nyílt Budapesten

A legendás csokoládégyár helyén hotel nyílt Budapesten

More details
Ünnepi kürtöskalács napok Tihanyban, 2025. október 23-26.

Ünnepi kürtöskalács napok Tihanyban, 2025. október 23-26.

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője