2024. december 29., vasárnap - Tamás
Ritka összetevővel nyerte meg a zsűrit a madagaszkári csokoládés bonbonválogatás
Sorra nyerik a díjakat a Sweetic magas minőségű, különleges kivitelezésű csokodádéi, amelyek közt igazi egzotikumok is akadnak. A magyar csokoládémesterek évről évre olyan rangos, nemzetközi versenyeken mérettetik meg magukat, mint a Great Taste Awards vagy az Academy of Chocolate Awards.
Utóbbi versenyen újdonságnak számít a Brand Experience kategória, ahol nem csak a csoki ízét és textúráját, hanem a kinézetét, csomagolását, tehát a teljes márkaélményt vizsgálják. Nem kis eredmény tehát, hogy decemberben egyből az ezüstérmet vihette haza a Cacaology elnevezésű bonbonszett, amely már környezetbarát, műanyagmentes csomagolásával is elismerő megjegyzéseket vonzott a zsűritől.
A doboz ugyanakkor nem csak esztétikus, hanem edukációs célt is szolgál: lépésenként mutatja be a madagaszkári kakaótermés feldolgozási folyamatát. Ezt tükrözi a három, különböző színekben megalkotott bonbon is. Rögtön az első igazi egzotikumot kínál, hiszen Magyarországon, de talán még a világon sem készített eddig senki bonbont a kakaógyümölcs nyers húsából, ebből a ritkán használt összetevőből.
“Keressük a különleges gyümölcspüréket, szeretünk az új ízekkel kísérletezni. Így támadt az az ötletünk, hogy felhasználjuk a kakaóbabon található fehér gyümölcshúst, ami ízében, állagában leginkább a licsire emlékeztet. Mivel nagyon édes, én a karamellre asszociáltam, így azt készítettünk belőle” - meséli Zala Judit csokoládémester.
A második bonbon a madagaszkári Sambirano völgyéről kapta a nevét, és a kakaó következő feldolgozási fázisát mutatja be: ekkorra a kakaógyümölcsöt már leszüretelték, fermentálták. Megkezdődik a napon történő szárítás, majd a pörkölés. A második bonbon így darabos, ropogós állagú, pörkölt ízvilággal. Végül az utolsó fázist megjelenítő bonbon már a madagaszkári területre jellemző lágy, selymes, gyümölcsös ízvilágú csokoládét tartalmazza. A színe vörös, akárcsak az afrikai ország talaja.
“Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a világon másodikak lettünk ebben a komplex kategóriában, hiszen mind a bonbonszett, mind a benne rejlő Sambirano bonbon ezüstérmet nyert. A Cacaology szett igazán mi vagyunk: a Sweetic stílusát képviseli, bemutatja a fejlődésünket, összegzi minden eddigi tudásunkat. Olyan, mintha a gyerekünk lenne” - mondja Zala Judit.
Közel 50 hazai és nemzetközi díjnál tartanak
Ám a díjesőnek ezzel nem volt vége: a 2021-es Academy of Chocolate-ről a Tropical fantázianevű, fűszeres, maracujás bonbon bronz minősítéssel térhetett haza. A keleties ízvilágú termék ízét a benne rejlő leheletnyi chili, koriander és gyömbér teszi még izgalmasabbá. Különdíjat nyert emellett a már említett Cacaology kollekció harmadik bonbonja is, a madagaszkári vadborsos-piros gyümölcsös ízvilággal megspékelt Madagascar is.
Amolyan retro karácsonyi édesség, amivel dédszüleink jobb híján feldíszítették az ünnepi fát is. Persze még mielőtt összeszólalkozna a család apraja-nagyja, mindenképpen szögezzük le: vannak, akik imádják a habcsókot, és nem is olyan nagy bűn, ha évente egyszer sütünk belőle egy tepsivel!
Egy-egy háztartásban évente 1 kilónyi szaloncukrot vásárolnak. A szaloncukor az adventi időszak hagyományos édessége. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy-egy háztartás évente 1 kilónyi szaloncukrot vásárol, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes, olvasható az agrárkamara weboldalán.
Közeleg a karácsony, ha valami hagyományosabbat szeretnétek édességnek, ezeket a magyaros mézes sütiket ki ne hagyjátok! Sok magyar családban amíg nincs az asztalon a zserbó, nincs is karácsony. Viszont 2021-ben sem lett olcsóbb a pucolt dió. Egy kilóért átlagban négyezer forintot is elkérnek most a nagybani piacon, úgyhogy ha már tervezitek az otthoni karácsonyi sütis tálat, érdemes előtte fellapozni a régi recepteskönyveket is. Hátha ti is felfedeztek pár régi trükkös ünnepi receptet! Mi is ezt tettük, így bukkantunk rá a diómentes mézes zserbóra, és más finomságra is!
A TikTokon mutatta meg az Ausztráliában élő férfi, hogy mit rejtett a csomagolás. Újra itt a karácsonyi szezon az üzletekben is, a polcok tele vannak ünnepi finomáságokkal - írja a Mirror. Ám egy ausztrál férfi most leleplezte a csokimikulás titkát. A rövid TikTik-ra feltöltött videóban megmutatja, hogy a csomagolás mögött valami más lapul.
A RaM Színház by Freelusion ünnepi élményprogrammal köszönti az Újévet. A színház január másodikán a Duna Szimfonikus Zenekar nagyszabású gálakoncertjével, eddig nem látott, egyedülálló látványvilágú összművészeti – fény és zene – produkcióval nyitja meg a 2022-es esztendőt, ezzel megalapozva a klasszikus zenei élményekben gazdag évkezdést.
Az egyik legnépszerűbb karácsonyi süteményünk a zserbó. Az eredeti recept megálmodója a svájci származású Gerbaud Emil cukrász, aki járt Franciaországban, Angliában, Németországban, végül pedig 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy az akkori Gizella téren (ma Vörösmarty tér) működő cukrászda vezetését átvegye.
A csokis kekszet is szeretjük, hát még Nutellával megbolondítva. Képtelenség belőle eleget készíteni. Ha édesszájú vagy, szereted a Nutellát és a csokit is, akkor ezeknek a kekszeknek nem tudsz ellenállni. Nem véletlen, hogy az amerikaiak is imádják. Villámgyorsan összeállítod, és a sütési idő sem hosszadalmas. Ünnepek előtt különösen jól jönnek a sütisdobozba, és egy pohár forró ital mellé is kínálhatod.
A legédesebb adventi programot kétségkívül a Balaton közeli üdülővárosban tartották, a vendégek meg is kóstolhatták a hévízi piacon olvasztott csokicsodát. Az adventi termelői napokat egy nyertes Leader-pályázat segítségével szervezi a város turisztikai egyesülete.
"Hajszál híján tényleg minden jó volt a Mikulás zsákjában: mindössze egyetlen csokoládéfiguránál talált jelölési hiányosságot a fogyasztóvédelem" - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium csütörtöki közleményében hozzátette, a vizsgálati eredmény közzététele a hagyományos adventi ellenőrzéssorozat nyitányát jelenti.
2021.december 31-én, pénteken 19 órától szilveszteri mulatság helyszíne lesz a domonyvölgyi Lázár Lovaspark.
Szerencs városnak adományozza a Nestlé Hungária a Szerencsi kakaópor védjegyének tulajdonjogát – jelentették be a felek az erről szóló megállapodás hivatalos aláírásakor. A szerződés értelmében a több mint 90 éves múltú „cicás kakaót” a jövő évtől a Szerencsi Bonbon Kft. gyárthatja és forgalmazhatja majd.
Fizetésképtelenséget jelentett hétfőn a GPA Salzburg szakszervezetnél a grödigi székhelyű Salzburg Schokolade – írja a Napi.hu. A Mozart-golyókat gyártó cég bejelentése igazi „meglepetésként” érte a szakszervezetet is – mondta Michael Huber, az intézmény vezetője a Kronen Zeitungnak.