2025. június 30., hétfő - Pál
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi élménnyé tegyék a fagyizást, és megmutassák a hazai édességipar értékeit. Az előzetes becslések szerint legalább 10 ezer gombóc fogy majd el ezen a napon. A csatlakozó helyek listája a szervezet honlapján érhető el.
Magyarország egyik legjelentősebb gasztronómiai szakmai találkozója, a Magyar Gasztronómia Napja. A kétnapos rendezvény helyszíne a Debreceni Egyetem Szolnok Campusa.
A Kürtőskalács Fesztivál kistestvérét, tavaszi ünnepét immáron ötödik alkalommal szervezzük Fővárosi Állat- és Növénykerttel karöltve, gyönyörű környezetében, a Biodóm melletti területen. Állatkerti séta kürtőskalácsozással a legjobb családi program!
A Portfolio.hu cikke szerint a német édességgyártók 2025-re 5%-kal kevesebb, mintegy 228 millió csokoládényulat gyártottak húsvétra. Ennek fő oka a kakaó világpiaci árának jelentős emelkedése, amely megnehezíti a gyártók számára a termelést és a költségek kontrollálását.
A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán. Ráadásul a minőség és az árfekvés vonatkozásában is sikerült megtalálnia a neves cukrászséfnek az arany középutat, hiszen 550 forintért kóstolható meg a finomság.
2025. április 11-én, a magyar költészet napján, különleges gasztronómiai eseményekkel tisztelegnek a líra előtt Budapest és Balatonfüred neves cukrászdái. Ezen a napon a versek és az édességek összefonódnak, lehetőséget teremtve a kultúra és a gasztronómia szerelmeseinek egyaránt.
Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, bulis, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készül, és 2025. április 5-én a Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet - értesült a Csokoládé Világ.
Magyar hagyományos édességek, gasztronómiai ínyencségek, változatos színpadi produkciók a Berekfürdői Tavaszi Édes Fesztiválon 2025. március 29-én a Rendezvénytéren.
A kereskedők, a szállítók terhei nem engedik, hogy a 2025-ös húsvéti ünnepre ne emelkedjen a csokoládé ára – tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkárától. Intődy Gábor elmondta, hogy gyakorlatilag mindennek emelkedett az ára, ami az édességek előállításához és szállításához kell.
A magyar szakképzési rendszer folyamatosan alkalmazkodik a gazdaság változó igényeihez, ennek részeként két új szakmával bővülhet a Szakmajegyzék: a "Digitális festő és média designer" és az "Édességipari technikus" szakmákkal.
A Stühmer csokoládégyár történelmet ír: ikonikus Korfu szeletük hamarosan a világűrbe is eljut. A NASA jóváhagyásával a magyar űrhajós, Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósa, magával viszi az édességet a Nemzetközi Űrállomásra.
A Kinder Meglepetés tojások évtizedek óta örvendeztetik meg a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, hiszen a finom csokoládé mellett mindig tartogatnak egy kis meglepetést is. Azonban nemrégiben egy TikTok-videó hívta fel a figyelmet egy érdekes jelenségre: a tojások csomagolásán található „A2A” kód állítólag arra utal, hogy a tojás előre elkészített figurát tartalmaz, nem pedig összerakható játékot.
Az elmúlt években Magyarországon egyre nagyobb figyelmet kapott az élelmiszerek kettős minőségének problémája, amikor ugyanazon márkanév alatt különböző összetételű termékeket forgalmaznak különböző országokban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2014 óta vizsgálja ezt a jelenséget, és megállapította, hogy a gyártók tudatosabbá váltak, jobban odafigyelnek a minőségi azonosságra, még akkor is, ha eltérő technológiával vagy távoli gyártóüzemekben készülnek a termékek.
A tavalyi nagysikerű fesztiválunk után, idén újra megrendezésre kerül a Palacsinta és Gombócfesztivál Agárdon. Büszkék vagyunk rá, hogy már másolni is elkezdték a fesztiválunkat, de ez a hivatalos hamisítatlan esemény.