2025. június 9., hétfő - Félix
Az Oreo sikersztorija 1912-ben indult New Yorkból. A különleges keksz rövid időn belül az amerikaiak egyik kedvenc édessége lett, majd nem sokkal ezután meghódította a világot. Legújabb óránkon egy könnyű finomság készül, ahol a töltelék krémet az ízletes keksszel és mascarponéval bolondítjuk meg. Megtanuljuk a fehércsokoládé temperálását, hogyan lesz fényes és roppanós a csokoládé.
Ezen az órán egy igazi különlegesség készül, amely a Szamos tradíció apró de annál finomabb darabja. A kurzus során a kézzel mártott konyakmeggy elkészítésének technikáival ismerkedünk, eredeti Szamos receptúra alapján. Először megtanuljuk a temperálás fogásait, melytől fényes és roppanós lesz a csokoládé, majd a fondantba mártott meggy elkészítését lépésről-lépésre.
A holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt. másfél milliárd forintos bővítést hajtott végre a mátészalkai gyárában, ahol többek között a Túró Rudit is előállítják. A vállalat napi egymillió Pöttyös Túró Rudit gyárt. Bővítette gyártó- és csomagolókapacitását a Túró Rudit is előállító FrieslandCampina Hungária Zrt., a másfél milliárd forint értékű, saját forrásból megvalósult beruházást kedden adták át a holland tulajdonú cég mátészalkai telephelyén.
A szuflét vagy szufflét, esetleg soufflét, magyarul felfújtat általában a francia konyha csúcsának, a desszertek legelegánsabbikának tartják, és, mint ilyentől, félnek. Pedig ami sznobnak hangzik, az nem feltétlenül bonyolult, sőt. Egyszerű, szép, hatásos desszert vagy előétel, amit bárki el tud készíteni, akinek már megvolt a sima piskóta.
Hamarosan meg lehet kóstolni az első darabokat abból a funkcionális rágógumicsaládból, ami Magyarország, és egész Közép-Kelet Európa egyetlen rágógumigyárában készül, a Bács-Kiskun megyei Szabadszálláson. A Crazy Gummy ma már nemzetközileg is jól ismert márka, nemcsak egész Európában, de a tengerentúlon is találkozhatnak vele a vásárlók.
Az elmúlt hónapokban egészen sajátos sikerét éli a magyar gasztronómia, amelyről jó eséllyel fogalma sincs a hazai vendéglátóiparnak. Indiában sorra nyitnak meg a kürtőskalácsozók, a magyarországi fabódékkal ellentétben szirupos enteriőrökkel és egészen érdekes mutáns változatokkal.
A brownie egy csokoládés, szeletelt sütemény, melynek elkészítésére manapság számos recept létezik, de mindegyikre jellemző, hogy nagyon egyszerűen összeállítható. Mivel semmi bonyolultságot nem igényel az elkészítése, ezért a kezdő háziasszonyoknak kiváló első süteménye lehet! Csalódás kizárva!
A WholeFruit csokoládégyártó módszer nem csak a kakaóbabot, de az egész kakaógyümölcsöt hasznosítja. A Mondelez a héten már be is mutatja az ezzel az eljárással készült, új termékeit az USA-ban. Új csokoládégyártó eljárással rukkolt elő a svájci Barry Callebaut cég, mely az egész kakaógyümölcsöt hasznosítja, és ezáltal nagyban csökkenti a megtermelt hulladékot a hagyományos csokigyártással szemben.
Ismerős az érzés, amikor egyszer csak rád tör a vágy, hogy befalj egy hatalmas tábla csokit, ugye? Ez tök oké, mindenkivel előfordult már. Viszont ha folyton visszatér az érzet, hogy ennél valami konkrét (általában egészségtelen) kaját, akkor lehet, hogy a tested üzenni próbál neked. De pontosan mit?
Megpróbáljuk bemutatni, hogy mit miért raknak egy Magnum jégkrémbe, amelynek legegyszerűbb változata a csomagolása alapján legalább 19 összetevőt tartalmaz. A magyarországi jégkrémpiac egyik legkedveltebb jégkrémének gyártója az Unilever, amely némi segítséget adott az elemzéshez, a pontos recept és a gyártástechnológia részletei azonban – mint mindenhol máshol -, itt is üzleti titoknak számítanak.
Ugyan az óriási mennyiségű pálmaolaj-előállítás komoly erdőirtásokkal jár a világban, aminek több veszélyeztetett állatfaj is áldozatul esik, ha azt más olajos növények termesztésével akarnánk helyettesíteni, az globálisan nézve még inkább rombolná a biológiai sokféleséget. A természeti pusztítás ugyanúgy folytatódna, csak épp máshova koncentrálódna, mint eddig – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) új tanulmánya, amiről a Guardian számolt be.
Pofonegyszerű és elronthatatlan a bögrés süti, ami nem csak a háziasszonyok, hanem a szingli pasik, a kollégisták és a nagymamák azonnali megmentője lehet, ha elromlott a mérleg, villantani kell egy randin, úgy enne a szobatárs valami édeset, vagy váratlanul betoppannak az unokák.
A magyar élelmiszeripar ikonikus darabja a Túró Rudi, amely első ránézésre nem túl bonyolult, inkább ötletes készítmény: egy kakaómasszával bevont túrórúd. Ha azonban megnézed a csomagoláson az összetevők listáját, akkor láthatod, hogy egész sok minden van benne, talán néhány olyan dolog is, amelyről nem hallottál, vagy nem tudod, hogy honnan származik és mi a szerepe.
A Holland & Barrett brit biobolthálózat belistázta az Enjoy! márkájú csokoládékat a kínálatába. Ez a hír nem lenne érdekes, ha nem tudnánk, hogy az Enjoy!, amely ma elég profi cégnek néz ki, nemrég még csak egy ételallergiás brit férfi esetlen konyhai próbálkozása volt, most pedig az üzletnek köszönhetően az éves árbevétele forintra átszámolva közel 400 millió körül lesz.