2025. június 9., hétfő - Félix
Az ország hátrányos helyzetű megyéiben sok gyermek számára egy szem szaloncukor jelentheti az egyetlen ajándékot az ünnepekkor – ezt szem előtt tartva hívták életre még 2014-ben a Lector fordítóiroda, mint ötletgazda és a Magyar Vöröskereszt közös karitatív programjukat, a Karácsonyi Szaloncukor Angyalt. Az idei évben 4 megyében kerül szaloncukor a rászoruló családok karácsonyfájára.
Nemzetközi összevetésben meglepően kevés csokoládét fogyasztunk. Bár több statisztika is kering párhuzamosan arról, mennyi csokit esznek az emberek átlagosan egy évben, és ezek között esetenként jelentős eltérések vannak, abban azonban nagyjából nincs vita, hogy a magyarok fogyasztása alig harmada-negyede a leginkább édesszájú svájciakénak, illetve németekének.
A zserbó az a desszert, ami a legtöbb családnál egyszerűen nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Hogy mi a titka? Talán a sok dió, a házi baracklekvár, az extra puha tészta és a lágy csokimáz. De a hagyományos verzión túl még jó néhány változatban elkészíthető, például mézzel, zabkeksszel, vagy épp durvára vágott dióval. Nálatok melyik a kedvenc?
A budapesti rendőrök idén 4553 tábla csokoládét gyűjtöttek össze. Az édességet a Mikulásgyárnak adta át dr. Terdik Tamás rendőr dandártábornok Budapest Rendőr-főkapitánya és a BRFK rendőrei.
Pillanatok alatt elkapkodták a boltokból, de péntektől újra kapható a karácsonyi szezon slágertermékévé vált szaloncukor Erős Pistával. A csak az Univer Coop Zrt. üzleteiben megvásárolható egyedi édességet limitált mennyiségben hozza forgalomba az Erős Pista gyártója, a kecskeméti Univer Product Zrt. Mivel az eredeti mennyiség napok alatt elfogyott a boltokból, a cég újabb tételt készíttetett belőle.
Ha nincs kedvetek házi, precíz kis bonbonokkal bajlódni karácsonyra, akkor válasszátok ezt a nagyon durván megúszós változatot: amit találtok otthon, csak dobjátok bele olvasztott csokiba, hűtsétek, daraboljátok, csomagoljátok, és már is kész a tökéletes karácsonyi ajándék, nem csak gyerekeknek! :P
A szélsőséges időjárás az édességipart is veszélyezteti: többek között a kakaó is eltűnhet, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a klímaváltozás. Az iparág fenntarthatóságról tartottak szakmai rendezvényt nemrégiben. Az Édességygártók Szövetségének szakmai konferenciájáról a Store Insider számol be, többek között a veszélyről, mely a kakaót fenyegeti.
Egy jó kis forró csoki szuper egész télen, főleg, ha ilyen cuki, kockákba csomagolt verzióban kapja az ember, és nincs más dolga, csak forró tejet melegíteni hozzá. Tökéletes ajándék, nemcsak azért, mert percek alatt összedobod, hanem mert aromákkal, gyümölcsökkel, esetleg egy kevés alkohollal vagy fűszerekkel tökéletesen testre tudod szabni.
Készítsen mindenki szaloncukrot ahelyett, hogy a boltban venné meg azokat, amikben ki tudja miket raknak bele.
Az adventi időszakban idén is felépül Vácrátóton a mesebeli Mézeskalácsfalu, amelyet a Mindenki karácsonya elnevezésű rendezvényen lehet majd megtekinteni december 14-én. Spiegelhalter László polgármester elmondta, hogy a mézeskalács házak mellett idén első alkalommal elkészült mézeskalácsból a Mikulás csokigyára is, továbbá megformáztak a világ száz csodája közül néhányat.
A Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány Mosolydoktor Szolgálata egész évben segíti a kórházi gyógyító munkát. Ezúttal Mikulás alkalmából látogattak el a Szegedi Gyermekklinika osztályaira, hogy azoknak a gyerekeknek vigyenek ajándékot, akiknek a kórtermekben kell, hogy töltsék a Mikulást.
Baleset-megelőzési kampányt szerveztek Mikulás napján Tolna megye számos települését bejárva a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának munkatársai december 6-án. Az egész napos kampány során a rendőrök felhívták a gépjárművezetők figyelmét a szabálykövető közlekedési magatartás fontosságára. Azok a járművezetők – és utasaik –, akiknél mindent rendben találtak, csokoládé Mikulást kaptak ajándékba.
Maga a Mikulás nyitotta meg az Édességgyártók Szövetsége éves konferenciáját, mert ha valakit, őt aztán érdekli szakmai szempontból az édességek jövője. A konferencia végére valószínűleg egy kicsit depresszióba esett, amikor szembesült azzal, hogy az ő modellje nem igazán fenntartható, és a csokiból kiöntött mása sem lesz már sokáig a puttonyának egyik legfőbb eleme. Gyakorlatilag az alapoktól kell átgondolni az édességipart, hogy fenntartható maradjon, és súlyos lemondásokkal jár az átalakítás.