2025. december 15., hétfő - Valér

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot.

A zserbó az a desszert, ami a legtöbb családnál egyszerűen nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Hogy mi a titka? Talán a sok dió, a házi baracklekvár, az extra puha tészta és a lágy csokimáz. De a hagyományos verzión túl még jó néhány változatban elkészíthető, például mézzel, zabkeksszel, vagy épp durvára vágott dióval. Nálatok melyik a kedvenc?

Apró hiba történt a helyi csokigyárban. Finom kakaópor borított be mindent a svájci Oltenben múlt pénteken, a Lindt & Spruengli helyi édességgyárának környékén - írja a Guardianre hivatkozva a 24.hu.

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Ez az év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus házassága.

A lúdláb muffn legkönnyebb, leghabosabb verzióját készítettük el vaj és egyéb nehezítő tényezők nélkül úgy, hogy csak a három legfontosabb íz domináljon: a csokoládé, a kakaó és a meggy.

Hozzávalók

A tésztához

A tésztához

  • 4 db tojás
  • 2 ek barna cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek vaj
  • 10 dkg meggybefőtt

A krémhez és a díszítéshez

  • 200 ml habtejszín
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg meggybefőtt

Elkészítés

A tésztához

  1. A muffinsütő formánkat kivajazzuk, és 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
  2. A meggybefőttet egy tál felé helyezett szűrőbe öntjük. A levet félretesszük.
  3. A cukrot habosra verjük a tojásokkal.
  4. Folyamatos keverés mellett hozzácsepegtetjük az olvasztott vajat.
  5. Kisebb adagokban hozzászitáljuk a liszt, kakaó és sütőpor keverékét.
  6. Az elkészült könnyű állagú tésztát a forma mélyedéseibe azok feléig-kétharmadáig öntjük, és egy-két magozott meggyet nyomunk a közepükbe.
  7. Ezután rögtön mehetnek a sütőbe úgy 15-20 percre sülni.
  8. A habtejszínt egy icipici cukorral kemény habbá verjük, vagy szifonban elkészítjük.
  9. Aztán gőzfürdő felett egy fém tálkában habverő segítségével felolvasztjuk az apró darabokra tört csokoládé háromnegyedét. Ha kész, hozzákeverjük a maradékot.
  10. A kész muffinokat kiforgatjuk a formából, díszkapszlikba tesszük, és olvasztott csokoládéval lecsöpögtetjük.
  11. Ha a csokibevonat megdermedt, tejszínhabot halmozunk rá, melyre egy-egy meggyet ültetünk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sűtés ideje: 20 perc

(Forrás: www.nosalty.hu)

A hideg, téli hónapokban egy jó nagy bögre forró kakaó vagy csokoládé csodálatos kísérője lehet egy-egy kellemes délutánnak. Mutatunk olyan recepteket, amelyeket ha otthon elkészítesz, garantáltan nem fognak csalódást okozni.

Gluténmentes édesség, ami finomabb, mint az eredeti.

Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedő betegek az elfogyasztott mennyiség betegségük súlyosságával növekszik.Kutatásunk megerősítette azt a régóta uralkodó feltételezést, hogy az emberek előszeretettel esznek csokoládét, amikor rossz kedélyállapotban vannak.- állítja Dr. Beatrice Golomb, a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatója, az Archives of Internal Medicine folyóiratban megjelenő tanulmány társszerzője.

Az szinte biztosan állítható, hogy a legtöbbünk szereti a csokoládét, amelynek részben az egyik oka, hogy a fogyasztásakor az agyban felszabadul az úgynevezett béta-endorfin, vagy kevésbé tudományos nevén a boldogsághormon. Azonban abba kevesen gondolnak bele, hogy pontosan hogyan jut el a csokoládé a boltok polcaira és hogy mások milyen árat fizetnek érte, hogy a kakaóföldekről a kiskereskedelemig eljussanak a termékek. Az ellátási láncot kicsit közelebbről megvizsgálva arra jutunk, hogy a csokoládéiparnak megvan a maga keserédes oldala is.

Ha valami gyors és egyszerű süteményre vágysz, akkor a kevert sütik a legjobbak. Külön extra, ha nem kell hozzá méregetni az alapanyagot, hanem elég egy bögre, amivel mindent kiadagolhatsz. Ez a kókuszos-kakaós kevert süti, pont ilyen. Pillanatok alatt készen van és nagyon finom. Csak egy baj van vele, nagyon hamar elfogy.

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
13 bűbájos mézeskalácsfalu Magyarországon

13 bűbájos mézeskalácsfalu Magyarországon

More details
11 éves kislány ötletéből született meg az idei díjnyertes szaloncukor

11 éves kislány ötletéből született meg az idei díjnyertes szaloncukor

More details
Tovább dagad a botrány: lárvákban úszó csokimikulás gyerekeknek

Tovább dagad a botrány: lárvákban úszó csokimikulás gyerekeknek

More details
Budapest Coffee & Tea Festival, 2026. május 7-10.

Budapest Coffee & Tea Festival, 2026. május 7-10.

More details
Csokoládé-mennyország a rendezvényeken: Így lesz a desszertasztal az est fénypontja

Csokoládé-mennyország a rendezvényeken: Így lesz a desszertasztal az est fénypontja

More details
30 éves a Mondelez székesfehérvári gyára

30 éves a Mondelez székesfehérvári gyára

More details
Zuhanórepülésben a kakaóbab ára, a csoki mégis tovább drágul

Zuhanórepülésben a kakaóbab ára, a csoki mégis tovább drágul

More details
Gyulai Méz- és mézeskalács fesztivál 2025. december 5-6.

Gyulai Méz- és mézeskalács fesztivál 2025. december 5-6.

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője