2025. június 8., vasárnap - Medárd
A panettone és a pandoro mindenki számára ismerős, de természetesen nem merül itt ki a karácsonyi sütemények kínálata, mely régiónként is tartogat jellegzetességeket. Így most északról dél felé haladva ezekkel ismerkedünk meg.
Tíz százalékkal, 9-9,5 milliárd forintra csökkenhet idén a karácsonyi szezonhoz köthető édességek forgalma, a belföldi édességpiacon pedig 5-6 százalékos visszaesésre számítanak idén az előző évek 250-260 milliárd forintos teljesítménye után – közölte a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke az MTI érdeklődésére.
Elindult a budapestikaracsony.hu weboldal, ahol online várják az érdeklődőket a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár kiállítói. A Budapest Brand Nonprofit Zrt. kampányának fő célja a kialakult járványhelyzet alatt a hazai tárgyalkotó kultúra támogatása, a kézművesek és a vásárlóközönség összekapcsolása.
A Nosaltynál elkötelezetten támogatjuk a hazai termelőket, ételmanufaktúrákat, tervezőket és alkotókat. Ismerd meg őket új sorozatunkban, és támogasd őket, ha teheted!
Van helye a csilinek a forró csokoládéban? Próbálja ki! Szerintünk határozottan igen, a mi szívünket már az első kortynál elrabolta ez az édes, csípős finomság. Próbálja ki ön is! Mindössze húsz perc elkészíteni.
A bezártság vagy más megváltozott élethelyzet miatt a szokásaink is változnak, például unalmunkban vagy rosszkedvünkben az evésbe, pontosabban a nassolásba menekülünk.
Isteni, mákos-csokis babka leveles tésztából - Nagyon szaftos és gazdag a töltelék. A babka zsidó ünnepi sütemény, eredetileg kelt tésztából készült csokis kalács, amely különlegessége a formájában rejlik. A kinyújtott, megtöltött tésztát feltekerik, mintha kakaós csiga készülne, de utána hosszában kettévágják, majd egymásba fonják a két felet úgy, hogy a töltelék látszódjon kívülről.
Tavaly hamar karácsonyi hiánycikké vált az Erős Pistás szaloncukor, még a gyorsan utángyártott mennyiséget is elkapkodták a boltokból – olvasható a cég közleményében.
Az étcsokoládétól krémes, a vaníliától édes ez a mesés, házi gesztenyelekvár. Bár a nyár a befőzés szezonja, nem csak édes gyümölcsökből készülhet lekvár, télen is érdemes a szezonális finomságokból, például gesztenyéből vagy sütőtökből dzsemet készíteni.
Bár forgalomcsökkenésre számítanak, de bíznak a hazai édességgyártók abban, hogy a Mikuláshoz és karácsonyi ünnephez köthető szezonális édességek, csokifigurák és szaloncukor forgalma megközelítheti a tavalyit, és nem ismétlődik meg a húsvéti helyzet, amikor csokinyuszik sokasága maradt a polcokon, mondta el hozzászólásában Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke az Év Szaloncukra verseny eredményhirdetésén a verseny szervezői által rendezett videokonferencián.
Első alkalommal rendezték meg Magyarországon civil kezdeményezésre Az év szaloncukra versenyt, melyen 2020-ban a Demeter Chocolate sós karamellás terméke nyerte el az első helyezést.
A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot.
A zserbó az a desszert, ami a legtöbb családnál egyszerűen nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Hogy mi a titka? Talán a sok dió, a házi baracklekvár, az extra puha tészta és a lágy csokimáz. De a hagyományos verzión túl még jó néhány változatban elkészíthető, például mézzel, zabkeksszel, vagy épp durvára vágott dióval. Nálatok melyik a kedvenc?