2025. december 15., hétfő - Valér

Angel – egy parfüm, amit a csokikedvelők számára készítettek. Akik nemcsak édesszájúak, hanem az édességek illatához is vonzódnak, azok minden bizonnyal megtalálták a kedvenc parfümjüket. Thierry Mugler kreációjaként jegyzett Angel ugyanis a vattacukortól a csokoládén át a marcipánig eszünkbe juttat minden nyalánkságot.

A banán és csoki mértékletes fogyasztásával elkerülhető a téli depresszió – állítják táplálkozástudományi szakemberek. A szerotonint jó hangulat vagy boldogsághormonnak is szokás nevezni, mert ha megfelelő mennyiségben képződik a szervezetben kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát.

A híres-neves csokoládégyárost, Vonka Vilmos urat évek óta senki nem látta. Munkások sem járnak a gyárába, s mégis: csokoládécsodáinak változatlanul nincsen párja. Vonka úr egy szép napon kihirdeti: azok a szerencsések akik valamelyik csokija mellett megtalálják a meghívót, bebocsátást nyernek üzemébe, mégpedig az ő személyes kalauzolásával!

A csokoládé szenzációs találmány - erről nem is kell különösebben győzködni az olvasókat. Ehelyett inkább szenzációs recepteket tárnak a szerzők a csokoládé kedvelői elé, melyek nem hiányozhatnak egy gyûjteményből sem. A Csokoládé szenzációk ínycsiklandozó ötleteivel a gazdag ízek és az édes élvezetek világába vezet bennünket.

"Egyél csokoládét, gyermekem. egyél csokoládét! ... A cukrász mûvészeténél a világ minden vallása sem taníthat többet mondhatom" - írja a XX. századi portugál költő, Fernando Pessoa. Sok más poétához hasonlóan ő is mindig készenlétben tartott az íróasztalán egy-egy tábla csokoládét. Ennek a könyvnek az érzéki élvezet a vezérmotívuma, s az olvasó sok híres csokoládérajongóval köthet közelebbi ismeretséget.
Eckart Witzigmann desszertreceptjeivel, Dr. Sybil Schönfeldt történeti jegyzeteivel. Rövid ismertető a kötet tartalmából:  A csokoládé története: Történelmi utazás évszázadokon át a régi Mexikóban fizetési eszköznek számító kakaóbabtól az édes csokoládé európai diadalútjáig. A kakaó: A kakaótól a süteményig. A kakaó hazája, telepítése, gondozása és szüretelése.
Édes vagy keserû, étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé, mogyorós, krémes, tömör csokoládé, torták és aprósütemények, jégbe hûtött édességek és fagylaltok; a csokoládénak - az édesség kedvelői legnagyabb örömére - nagyon sok változata és felhasználási módja létezik. Ez a mû arra vállalkozik, hogy a kakaóültetvényektől indulva bevezesse az olvasót az "istenek eledele" mesés világába.
A kakaópor története a 19. században kezdődött, Conrad van Houten nevéhez fűződik, ő találta fel azt a prést, amellyel sikerült kakaóvajat nyerni. A végtermék üledékét porrá alakítva kapták meg a kakaóport. A kakaóporhoz hasonló csokoládépor mindössze 32% kakaót tartalmaz, a kakaópor minősége a csokoládéhoz hasonlóan annál jobb, minél magasabb a kakaótartalom.
A gianduja csokoládét egy torinói cukrász, Michele Prochet dolgozta ki, amikor a kakaó egy részét mogyoróliszttel helyettesítette. A kakaó-cukor-mogyoróliszt keverék részben a nugát ősének is tekinthető, azzal a különbséggel, hogy az kakaóvaj-cukor-mogyoróliszt keveréke, tehát valójában nem tartalmaz kakaót.
A bevonó csokoládé magasabb kakaóvaj-tartalmú csokoládé, ami a kenhetőséget segíti, de a zsírtartalma ezáltal magasabb. Keserű, tej- és fehér változata is létezik a bevonóknak.

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
13 bűbájos mézeskalácsfalu Magyarországon

13 bűbájos mézeskalácsfalu Magyarországon

More details
11 éves kislány ötletéből született meg az idei díjnyertes szaloncukor

11 éves kislány ötletéből született meg az idei díjnyertes szaloncukor

More details
Tovább dagad a botrány: lárvákban úszó csokimikulás gyerekeknek

Tovább dagad a botrány: lárvákban úszó csokimikulás gyerekeknek

More details
Budapest Coffee & Tea Festival, 2026. május 7-10.

Budapest Coffee & Tea Festival, 2026. május 7-10.

More details
Csokoládé-mennyország a rendezvényeken: Így lesz a desszertasztal az est fénypontja

Csokoládé-mennyország a rendezvényeken: Így lesz a desszertasztal az est fénypontja

More details
30 éves a Mondelez székesfehérvári gyára

30 éves a Mondelez székesfehérvári gyára

More details
Zuhanórepülésben a kakaóbab ára, a csoki mégis tovább drágul

Zuhanórepülésben a kakaóbab ára, a csoki mégis tovább drágul

More details
Gyulai Méz- és mézeskalács fesztivál 2025. december 5-6.

Gyulai Méz- és mézeskalács fesztivál 2025. december 5-6.

More details
A Csokoládé Világ portál kiadója az Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője